Curs Video de Schi

Curs de schi

Cand am inceput sa schiez la inceputul liceului, acum aproape 10 ani, as fi dat orice sa am langa mine un trainer de schi sau macar un curs practic de schi. Din pacate tot ce-am gasit atunci erau niste carti dactilografiate ale unui student la ANEFS doar cu text si foarte putine poze. Ma interesa sa-mi imbunatatesc tehnica de schi si sa stiu ce fac in fiecare moment cand sunt pe partie.

Totul a inceput cu niste schiuri primite cadou de la niste prieteni de familie.

Schiuri Reghin, vechi, cu legaturi cu arcuri. Pentru mine erau o jucarie noua.  Imi dadeau posibilitatea sa explorez si sa descopar chestii noi. Pentru ca asta e lucrul care imi place cel mai mult zi de zi. Sa descopar, sa gasesc lucruri noi, sa traiesc experiente interesante.

Asadar, fara nici o notiune tehnica, fara un monitor de schi langa mine, inarmat doar cu mult curaj si cu gandul ca “daca ma pricep pe patine, ce mare branza o fi sa schiezi?”  m-am gandit…unde as putea schia??.  Sunt originar din Pitesti si stau intr-o zona  superba langa padurea Trivale. Stiam un deal chiar langa casa unde copacii nu erau atat de desi si puteam exersa fara sa ma fac de rasul trecatorilor. Am luat cainele lup cu mine sa fie martor la primul meu succes, mi-am pus schiurile in picioare si cu mult entuziasm mi-am dat drumul la vale. Drept in jos.

Dupa primii doi metri eram in fund. Schiatul deja parca nu mai era asa usor. Sunt totusi destul de incapatanat ca sa ma dau batut repede, asa ca nu m-am lasat pana cand nu mi-am umplut fundul de vanatai, ba chiar am intrat intr-un pom, in gardul unui vecin, si din greseala si in cainele care se uita ciudat la mine pe mijlocul partiei cum vin ca o naluca beata.

Ce n-as fi dat pentru un curs video de schi atunci… Sa vad pas cu pas cum se face o oprire, cum se face o serpuire, cum se pune o frana, cum se face carving, cum e aia franare in plug, care e treaba cu cristianiile si asa mai departe.

Intre timp am mai crescut, schiul l-am invatat uitandu-ma la altii, si din ‘instinct”, furand de pe ici pe colo de la cei mai experimentati decat mine fara sa ma preocupe vreodata la modul serios tehnica. Stiam doar ca daca imi pun schiurile in picioare, ajung eu cumva jos la baza partiei. Pe schiuri sau pe targa. :)

Dar acum, mai multi cunoscuti m-au intrebat ce trebuie sa faca daca vor sa invete sa schieze. Le-am recomandat niste site-uri pe care sa citeasca, dupa care mi-am dat seama ca e inutil. Asa ca am cautat ceva video. Ceea ce va prezint si voua acum.

Daca vrei sa inveti sa schiezi, incepe intai cu niste schiuri inchiriate, nu se merita sa iti cumperi echipament si sa-l distrugi. Uite-te cu atentie la clipurile astea in ordine. Salveaza-le eventual pe un dvd si studiaza-le iar si iar. Fata de un text si niste poze, astea sunt de zece ori mai bune. Dupa care du-te pe partie, pune-ti schiurile in picioare, fa-ti curaj si exerseaza. Cazaturile sunt parte din spectacol.

Curs practic video de schi.

E usor sa inveti sa schiezi

1. Filozofia schiului

2. Pozitia de baza in schi

3. Miscarile de baza in schi

4. Cum sa treci la schiatul cu schiurile paralele

5. Curbe cu schiurile paralele

6. Principiile carvingului

7. Intoarceri pe distanta scurta

Si un bonus de la Bode Miller : “Intotdeauna fac pe dos fata de cum imi spun antrenorii mei.”

5 thoughts on “Curs Video de Schi”

  1. Asa de priceputa sunt la ski incat si cu punga am sanse sa cad.
    Am vrut sa invat sa patinez si am zis sa incep cu rolele. Mare mi-a fost mirarea sa aflu ca nu pot sa stau in picioare pe role, daramite pe patine. Am abandonat ideea cand am realizat ca patinele pot sa si taie in anumite conditii.
    Apoi am descoperit snowboardingul si m-am panicat cand am vazut ca ambele picioare sunt blocate pe placa, neavand posibilitatea sa dau din picioare in caz de pierdere a traiectoriei.
    Asa ca mi-am facut un blog… e mai sigur.

Comments are closed.