Cum se tine un discurs

Acest articol este foarte vechi. Va fi in curand rescris si va oferi mult mai multa valoare fata de ce ofera acum

***

Unul din amicii mei ma intreba zilele trecute cum se tine un discurs. Avand mai mult de 3 ani in spate de vorbit in public in diverse imprejurari spera sa ii dau niste solutii rapide si “la minut” care sa il ajute in ceasul al 12-lea sa repare ce n-a facut o viata intreaga. Adica, sa se pregateasca. Sa isi lucreze putin vocea, sa stie sa mentina contactul vizual cu auditoriul, sa stie cand sa zambeasca, cand sa faca pauze, cand sa fie autoritar, cand sa aiba o voce cald, cat de lungi sau scurte sa fie propozitiile, cat de des sa foloseasca powerpointul…etc. Am incercat rapid sa ii spun cateva din experienta mea..dupa care i-am dat o carte despre subiectul asta si l-am trimis sa-si faca temele.

De atunci ma tot gandesc la subiectul asta. Rar am vazut vorbitori buni. Cand spun vorbitor bun ma refer la un speaker care reuseste sa te faca sa intelegi ideea mesajului chiar daca el vorbeste despre “mecanismul de feedback al filtrarii glomerulare” si tu habar n-ai ce e ala un rinichi. Vorbitor bun este cel care inainte sa deschida gura stie deja ce DECIZIE trebuie sa ia auditoriul la sfarsit. Un speech fara ca vorbitorul sa indemne la o decizie ..este un speech PROST.

Desigur felul in care vorbitorul poate influenta un auditoriu sa ia o decizie poate fi diferit. Nu trebuie sa fii Imperativ si sa zici : cand plecati acasa..va duceti si va schimbati viata. De multe ori puterea exemplului personal si ideea nuantata ca si ascultatorul poate face la fel pentru a reusi, sunt suficiente pentru a determina un public sa ia o decizie.

Indiferent daca tu tii un discurs si te gandesti sa “impingi” ascultatorii catre momentul deciziei…ei tot vor lua o decizie: SA te CREADA ..si sa te Urmeze..sau SA NU te CREADA…si sa iti faca reclama negativa.

1. De aceea..nu poti merge sa tii un discurs NEPREGATIT. Chiar si un examen oral, sau un interviu de angajare, sau sustinerea lucrarii de licenta..tot o forma de discurs sunt. SI daca poti neglija multe alte lucruri intr-un discurs, nu ai voie sa te duci NEPREGATIT.

2. Exerseaza contactul vizual. Cat mai mult. exerseaza-l in autobuz, metrou, tramvai. Uite-te in ochii celor cu care vorbesti. Nu vorbi cu persoana din fata ta..si privirea sa fie undeva in pamant spre pantofi sau in lateral catre cainii vagabonzi. Sansele de a fi credibil se dubleaza sau chiar se tripleaza doar facand acest mic pas : contactul vizual.

3. Fii pasionat de ce spui. Nu vorbi balarii. Daca esti nevoit sa tii un discurs despre un subiect care nu-ti place studiaza-l neaparat inainte. trebuie sa aiba o parte frumoasa. Intra in contact cu oamenii carora le place subiectul respectiv si vezi de ce sunt asa pasionati. Macar o particica din entuziasmul lor poti aplica in discursul tau. Un vorbitor pasionat de ce spune este mai credibil, mai ascultat, mai respectat. Nu-ti poti permite sa iti pierzi audienta.

4. Orice discurs care depaseste 30 minute fara pauza este un discurs sortit esecului. Probabil imi voi atrage multe critici aici de la vorbitori mult mai experimentati decat mine dar voi continua sa sustin ideea. Orice subiect ai avea de tratat in 30 minute poti vorbi SUFICIENT ca sa il acoperi ..daca l-ai pregatit bine. 30 minute sunt suficiente pentru a determina publicul sa ia o decizie.

Daca ai ajuns la 40 minute inseamna ca nu ai pregatit suficient subiectul acasa
Daca ai depasit 60 minute..inseamna ca deja bagi umplutura
Peste 80 minute ..vorbesti aceleasi lucruri..dai in balarii, te plimbi in cerc.
Ai ajuns la 2 ore: ai in fata un public plictisit, cu fete zambitoare in aparenta dar gata sa te ucida cu mii de pumnale daca ar putea. Nu mai poate fi vorba decat de o decizie : REFUZ SA IL ASCULT PE ACEST PAPAGAL.