Cum sa vorbesti si sa te faci auzit

Acest articol este scris de Eduard Ezeanu, care este un communication coach cu o abordare bazata pe atitudine. Poti citi alte articole scrise de el pe blogul sau si pe People Skills Decoded.

Cand eram in liceu, deseori aveam o problema cu a ma face auzit. Oricand vorbeam intr-un grup, ceilalti pareau sa nu imi acorde prea muta atentie si ma intrerupeau in mod constant. Ceea ce ma enerva, mai ales deoarece stiam ca de obicei aveam idei mai bune decat cei care primeau mai multa atentie decat mine.

Dupa ani de debate si vorbit in public, imbunatatit increderea in fortele mele si abilitatile mele conversationale, am ajuns la un punct in care puteam sa ma fac auzit in orice grup, tinand periodic discursuri in fata unor grupuri mari de oameni. Acum ca ma gandesc la asta, probabil ca am supracompensat.

Iata cele mai importante idei care m-au ajutat sa fac aceasta transformare personala, o transformare pe care astazi ii ajut si pe multi din clientii mei sa o faca:

1. Vorbeste mai incet in loc de mai tare.

Cand ai impresia ca nimeni nu te asculta, reactia naturala este de a vorbi mai tare, pentru a atrage atentia. Insa ceea ce de fapt functioneaza mai bine este exact opusul: sa vorbesti mai incet.

Problema nu este ca oamenii nu pot sa te auda. Problema este ca nu comunici putere si astfel, nu le retii atentia. Smecheria este sa vorbesti respirand adanc, cu o voce joasa care are o anumita rezonanta, si sa faci asta fara sa pari nervos. Asta le comunica celorlalti faptul ca ai incredere in valoarea cuvintelor tale si ca te astepti ca ei sa te asculte. Si astfel vor si face.

2. Invata sa intrerupi.

A intrerupe nu este ceva ce recomand sa faci des in conversatii. Dar este ceva cu care ai nevoie sa devii confortabil. A stii ca poti sa intrerupi pentru a focaliza atentia asupra ta iti da o forma de incredere care in mod automat ii confera mai multa putere modului tau de a vorbi.

Exista o singura cale reala sa inveti asta: facand asta. Practica a intrerupe oamenii atunci cand vorbesc. Nu o fi politicos dar crede-ma, este foarte util. Pe masura ce faci asta cu diverse persoane, vei ajunge rapid sa stapanesti arta de a le taia replica altora, si vei avea o noua metoda pentru a obtine atentia altora.

3. Invata sa-ti asumi riscuri.

Majoritatea oamenilor care nu pot sa mentina atentia altora cand vorbesc, tind sa nu riste niciodata in felul cum vorbesc. Nu spun niciodata ceva indraznet sau ofensiv, nu contrazic pe nimeni. Asta-i face destul de plictisitori si previzibili, si atunci e normal ca nimeni sa nu prea le acorde atentie

Abilitatea de a te face auzit este in mare parte determinata de disponibilitatea ta de a ‚zgudui barca’. Un exercitiu bun pentru a face asta este sa spui in mod intentionat lucruri indraznete si sfidatoare, chiar daca nu crezi in ele, ca o metoda de a deveni confortabil cu a-ti asuma riscuri in conversatii. Si pe masura ce faci asta si constientizezi ca nu e sfarsitul lumii sa superi pe cineva, vei deveni confortabil.

4. Vorbeste in cuvinte simple.

In orice discutie, cu cat cuvintele tale sunt mai complexe si mai sofisticate, cu atat ai mai multe sanse sa nu te mai urmareasca nimeni. Ideea nu este sa-i impresionezi pe altii cu bagajul imens de cuvinte pe care le cunosti. Ideea este sa ai un impact real asupra lor.

Impactul real vine in primul rand din a fii usor de inteles, iar asta vine din a-ti exprima ideile in cuvinte simple si normale. In mod constant recomand oamenilor sa practice folosirea de cuvinte simple cu orice fel de audienta, oricand vorbesc sau scriu, pentru a deveni buni la asta. Continutul este important, dar forma este esentiala.

A vorbi si a te face auzit nu este greu. Doar pare astfel atunci cand nu poti sa faci asta. Intelegand principiile comunicarii cu impact si aplicandu-le in mod consistent te va duce la acest punct si te va face mandru de tine ca vorbitor.