Cum sa vinzi un site

Stiu cativa oameni care castiga bani buni ocupandu-se exclusiv cu asta. Cumpara un domeniu web, instaleaza un wordpress, baga continut in fiecare saptamana pentru cateva luni, lucreaza putin la SEO, aduc un trafic bunicel de 300 – 500 vizitatori pe zi, apoi dupa 6 luni vand siteul cu cateva mii de Euro. Apoi repeta procesul asta pe alta nisa cu alt site luat de la zero. Unii, cu disciplina si ceva capacitati de management si pot lucra la 5-6 siteuri in acelasi timp, mai angajeaza 2-3 persoane care scriu bine engleza si pe care le platesc per articol sau impart profitul cu ele la vanzare. Good Business, nu?

Care e totusi procesul prin care vinzi sau cumperi un site?

Te-ai hotarat, ai un site de vanzare. Ai doua probleme de rezolvat:

– Unde gasesti cumparatori.
– Cat ceri pe el.

Pentru promovare, majoritatea apeleaza la lucruri de bun simt. Scriu un articol pe blog in care anunta ca vand siteul, intra pe forumuri de webmasteri si marketing, gen digitalpoint, sitepoint etc., sau dau anunt pe twitter. In multe cazuri se ajunge la schimburi lungi de mailuri intre posibilii interesati si proprietarul siteului. Altii folosesc siteuri broker gen Flippa.com. Interesant este ca in statisticile oferite de Flippa lucrurile arata destul de bine. Oamenii vand si cumpara.

flippa stats

Cat sa ceri pe site? In afara pretul se calculeaza tinand cont de mai multe criterii : numele domeniului, varsta domeniului, indexarea in motoarele de cautare, continutul este propriu sau copiat (da/nu), echipa  care scrie articole va scrie in continuare (da/nu), design. Cel mai important factor de care se tine cont, insa este profitul pe care il scoate. De obicei pretul de plecare este profitul lunar x 12 luni. Practic daca siteul tau face acum 100 $ pe luna din Google Adsense, poti cere cel putin 1200 $ lejer.

In Romania majoritatea siteurilor se vand direct intre proprietari si in afara de siteurile mari pretul e fixat mai mult in functie de potentialul pe care il are siteul decat veniturile pe care le aduce.

Legat de subiectul asta Domainguru m-au rugat sa le fac un mini-review la site. Va zic de ei, poate va ajuta daca vreti sa vindeti sau sa cumparati siteuri in RO

Siteul este impartit in 3 categorii:

1. Servicii domenii (inregistrare domenii noi, transfer, administrare domenii, dns, whois privacy)
2. Platforma de licitatii domenii si siteuri (o bursa de domenii unde oricine isi poate posta la licitatie domeniul sau siteul)
3. Serviciu de escrow si brokeraj pt domenii. (din cate am vazut ceva nou pentru RO)

Partea de inregistrare si administrare de domenii nu e ceva nou, majoritatea furnizorilor de hosting ofera si ei asa ceva, o sa trec peste asta. Mi-au atras in schimb atentia partea de licitatie si cea de escrow.

Cum functioneaza platforma de licitatie:

Te inscrii, iti pui siteul la oferta, completezi detalii despre siteul tau : categoria din care face parte, descrierea siteului, statistici SEO, trafic, pui un pret de pornire si licitatia se activeaza dupa ce esti verificat.

– sunt 3 tipuri de licitatii (standard, instant si libera)

-datele de contact iti sunt protejate. comunicarea are loc printr-un sistem intern de mesaje.

– ai statistici la zi despre domeniul sau siteul pus in vanzare

-orice site postat la licitatie este verificat. nu poti pune la vanzare un site/domeniu care nu iti apartine.Se inlatura haosul in care fiecare pune la licitatie ce vrea, chiar daca nu ii apartine…gen google.com

– beneficiezi de pachete publicitare pentru licitatii

– interfata profesionala de administrare a licitatiilor, a domeniilor detinute (indiferent daca sunt cumparate prin DomainGuru sau nu)

Ce nu-mi place :

– Sunt putine siteuri inscrise la licitatie (poate pentru ca siteul e lansat de curand) si cele care sunt inscrise pentru mine nu prezinta prea mare interes.

– Preturile cerute acolo sunt imense.

Serviciul de Escrow

Imi place ideea ca o tranzactie sa se faca in cat mai multa siguranta. Nimeni nu vrea sa transfere un site pe hostingul altcuiva si sa nu mai primeasca banii. Sau invers, sa platesti si sa nu mai primesti nimic. Cum functioneaza asta ca serviciu :

– este verificata apartenenta domeniului si dreptul legal de vanzare/transfer

– cele doua parti semneaza contractele puse la dispozitie de catre DomainGuru si intocmite de catre un avocat

– cumparatorul trimite plata in contul escrow

– vanzatorul transfera numele de domeniu

– DomainGuru confirma ca transferul domeniului s-a finalizat si trimite plata mai departe catre vanzator

In teorie ar trebui sa functioneze ireprosabil. Inca n-am verificat cu vreun site daca se si intampla asa dar e un pas inainte ca cineva ofera asta.

Ati vandut/cumparat siteuri pana acum? Cum ati procedat?