Cum sa iei bani de la stat ca sa-ti incepi afacerea

“partea a doua” la articolul� “Merita sa apelezi la stat pentru prima TA afacere?”

Numai vesti proaste. Dupa ce ca esti limitat de domeniul de activitate, acum iti dai seama ca banii pe care trebuie sa ii dai tu sunt ceva mai multi decat calculasei initial. Prostia nu sta in faptul ca trebuie sa dai TVA din buzunarul propriu, pentru ca explicatia e destul de logica. Prostia e ca un program considerat pentru tineri intreprinzatori (studenti mai ales) costa mii de euro, program care ar trebui sa ajute initiativa in randul celor <35 de ani (e limitare si de varsta :) )

Mergem mai departe. Trebuie sa ai mare grija cu banca, ceri termen de gratie de 6 luni neaparat (asta daca ai cat de cat o viziune asupra lucrurilor) pentru ca ratele la banca sunt destul de maricele totusi (ajunge la peste 100-150 in mod normal, pe luna).

Alt risc, daca te joci de-a chiriile, ar fi ca pana iti da statul bani, tu ajungi sa platesti cateva luni bune si s-ar putea sa nu te inteleaga nimeni. Deci ar fi de preferat sa incepi cu spatiul tau, orice ai vrea sa faci. Ar fi o idee sa ajungi la o intelegere cu banca si cu statul, sa demarezi tu investitia si sa iti recuperezi banii mai apoi. Asta daca te poti imprumuta.

Alt risc la care te-ai putea inhama, daca nu stii treaba cu contabilitatea – sa observi dupa ce iei banii si pornesti afacerea, ca subventia de la stat se impoziteaza cu 16%. Cu alte cuvinte, statul cu o mana iti da si cu cealalta te strange de gat. Este mai mult decat clar ca nimeni dintre cei care au lucrat la proiectul pentru TINERI ANTREPRENORI nu s-a gandit si la bietul.. tanar antreprenor. Astfel, entuziast, porneste afacerea si se trezeste la 2 luni ca trebuie sa plateasca impozite la stat de zeci de milioane. UN simplu calcul al cuiva care e obisnuit cat de cat cu afacerile, arata un ROI fantastic al afacerii, ca in final sa se plateasca ratele si impozitele.

Ti-a pierit cheful de fonduri? In urmatoarele articole voi sublinia si partile lor bune. Intre timp astept curios, pe margine, cand se lanseaza anul acesta. Am dat de curiozitate un telefon Ministerului IMM, pentru ca sunt obligati sa il lanseze pana la finalul anului. Mi-a raspuns cineva de la programe care a ridicat instantaneu vocea la mine, mi-a spus ca nu crede ca se mai lanseaza ceva anul acesta si mi-a inchis telefonul in nas.

Traim in Romania…

3 thoughts on “Cum sa iei bani de la stat ca sa-ti incepi afacerea”

  1. Sa nici nu te astepti ca va ajuta cu ceva tinerii nici daca Domniile lor se deranjeaza sa lanseze acest program.
    In Romania, situatia este clara: sigurii prieteni ai tinerilor antreprenori sunt ei insusi!De aceea, trebuie sa fim mai uniti si cei dintre noi care au reusit sa porneasca pe un drum bun, ar trebui sa-i ajute si pe cei ce sunt la inceputul acestui drum sinuos si plin de periclole.

Comments are closed.