Cum sa faci ceea ce urasti sa faci

Chiar daca spui ca ai jobul de vis, chiar daca lucrezi pe cont prorpiu ca mine acum si te trezesti cand vrei si mergi unde vrei, zi de zi faci lucruri care nu-ti plac. Va spun un secret. Nu-mi place sa vorbesc la telefon si sa dau mailuri. Si totusi asta e lucrul pe care il fac cel mai des. Un paradox sau un blestem?

23

Oricum ar fi, stii senzatia aia cand un lucru care iti placea ajunge sa te plictiseasca de moarte pentru ca il faci zi de zi. Poate iti place sa lucrezi la un proiect dar ai fost pus sa lucrezi alaturi de o persoana pe care n-o suporti. Deja simti ca toata treaba nu mai are farmec

Cel mai simplu ar fi ca atunci cand nu-ti place un lucru sa nu-l faci. Dar viata nu e chiar asa. De multe ori trebuie sa inghiti in sec, sa mergi mai departe si sa faci lucrurl ala doar ca sa scapi de el.

Cum ai putea sa indulcesti situatia si sa faci lucrul pe care il urasti cu mai multa tragere de inima?

1. Intra intr-o stare de agitatie pozitiva

De multe ori partea cea mai grea e sa incepi ce ai de facut. Amani atat de mult momentul incat seara ajungi sa fii extrem de stresat de ce trebuia sa faci dimineata. Uneori pur si simplu o melodie care te pune in actiune poate sa functioneze. Sau un energizant. Sau o cafea. Sau o ciorba de burta (nu, ca te ia somnul dupa) .

2. Premiaza-te cand termini.

Fixeaza un premiu pe care ti-l dai dupa ce termini ce ai de facut. Poti sa formulezi lucrurile simplu : Dupa ce termin ..X.. o sa …(merg in oras, alerg, dorm, ma uit la TV, frec menta pe youtube, mananc o inghetata, imi iau o masina…etc)

3. Fa-o in joaca.

Nu zic ca trebuie sa-ti cumperi Wii sau Playstation ca sa ai cu ce sa te joci. POti sa transformi orice task in schimb in ceva amuzant. Tin minte cand aveam program de dat cu aspiratorul cand eram mai mic si uram chestia asta cum incercam sa fac forme pe covor si diverse modele artistice. Daca trebuie sa scrieti un mail lung, incercati sa il scrieti sub forma de acrostih. etc.

4. Lucreaza in reprize.

Pauzele lungi si dese, cheia marilor succese. Nu chiar. Dar o sarcina care iti ia ore intregi poate fi impartita in 5-6 taskuri mai mici, care pot fi abordate separat, dupa care iei pauza. De obicei te ajuta sa termini mult mai repede si sa nu te demoralizezi cand stii cat de mult ai de munca.

5. Fa-te ca-ti place.

Pana pe la 10 ani uram spanacul. Si totusi cand mama gatea spanac nu aveam voie sa plec de la masa pana nu mancam tot din farfurie. Imi imaginam ca mananc cea mai delicioasa ciocolata, inchideam ochii si bagam lingura in gura. Functiona. Imaginatia poate fi foarte puternica in cazuri mult mai serioase. Sportivii care se antreneaza pentru olimpiada isi imagineaza ca deja au trecut linia de sosire inainte sa ia startul.  Fa-te ca-ti place si s-ar putea sa termini mai devreme decat crezi.

Ce alte trucuri folosesti ca sa faci un lucru care urasti sa-l faci?