Cum pornesti o afacere? – partea a 2-a

Updated on: January 23, 2008

Antreprenoriatul este o matematica a poetilor.

Partea I a acestui articol s-a referit strict la niste lucruri care pot fi asimilate relativ repede. De ce dau, totusi, gres atat de multi?

Foarte simplu! Pentru ca cea mai importanta parte in toata ecuatia este cel care pune totul pe picioare. Cel care a luat initiativa. Mai important decat atat este cum reactioneaza el la stimuli negativi. Sunt cateva reguli care daca ar fi respectate, procentul de startupuri reusite ar fi cu mult mai mare:

1) Nu pleca la drum din lipsa de bani

Si este probabil cea mai dureroasa regula. Este principala cauza pentru care majoritatea da gres. Nu se pleaca de pe minus, se pleaca de pe plus. Afacerile care au sume de bani in spate, de obicei reusesc. Afacerile care pleaca de la “vad cum fac eu rost” si “poate trag un credit pe salariu”… hmm, eu zic ca deja e cazul sa va reganditi pozitia.

Este greu, dar solutii exista.

2) Stai pe langa oamenii cu bani

Oamenii cu bani respira bani. Asociaza-te cu ei, imprieteneste-te cu ei, vorbeste cu ei. Incearca sa vezi cum se imbraca , cum gandesc, de unde au bani, cum ii gestioneaza. Sunt genul de oameni pe care ii vrei intotdeauna aproape. Un prieten spunea, si avea o dreptate extraordinara: “Esti media succesului prietenilor tai!”.

3) Disperseaza riscul

Aici o sa va spun o poveste interesanta. Acum ceva vreme faceam proiecte pe ansambluri rezidentiale si eram la discutii cu mai multi evrei care mi-au destainuit “secretul” succesului lor. “Diferenta dintre romani si evrei – este ca romanul vrea sa controleze el totul si moare cu afacerea de gat. Iar noi suntem zeci asociati cu cate 2-3-5% din fiecare afacere in care ne-am bagat. Riscul e atat de dispersat si suntem atat de multi care putem gasi solutii, incat aproape ca nu exista.”

Cateodata suntem atat de disperati sa pastram “un pont” sau “o idee”, incat o ingropam in curtea din spate, de frica sa nu

4) Nu te asocia cu persoane mai slabe ca tine

Cand tu nu ai o baza foarte solida de la care sa pleci, nu e bine sa te asociezi cu persoane care au doar initiativa. Un asociat trebuie sa aibe cam ce nu ai tu.

5) Care e cheia?

De ce ai reusi in afacerea asta? Poate ca e spatiul pe care nu platesti chiria. Poate e un colaborator care iti poate aduce zeci de clienti. Poate ai langa tine o persoana cu bani. Poate ai langa tine un specialist in domeniul respectiv. Tu poti raspunde la intrebare.

Lucreaza la tine, ca om de afaceri. Daca ai nebunia si tineretea de partea ta, nu ai de ce sa nu reusesti.  :)