Cum pornesti o afacere? – partea a 2-a

Antreprenoriatul este o matematica a poetilor.

Partea I a acestui articol s-a referit strict la niste lucruri care pot fi asimilate relativ repede. De ce dau, totusi, gres atat de multi?

Foarte simplu! Pentru ca cea mai importanta parte in toata ecuatia este cel care pune totul pe picioare. Cel care a luat initiativa. Mai important decat atat este cum reactioneaza el la stimuli negativi. Sunt cateva reguli care daca ar fi respectate, procentul de startupuri reusite ar fi cu mult mai mare:

1) Nu pleca la drum din lipsa de bani

Si este probabil cea mai dureroasa regula. Este principala cauza pentru care majoritatea da gres. Nu se pleaca de pe minus, se pleaca de pe plus. Afacerile care au sume de bani in spate, de obicei reusesc. Afacerile care pleaca de la “vad cum fac eu rost” si “poate trag un credit pe salariu”… hmm, eu zic ca deja e cazul sa va reganditi pozitia.

Este greu, dar solutii exista.

2) Stai pe langa oamenii cu bani

Oamenii cu bani respira bani. Asociaza-te cu ei, imprieteneste-te cu ei, vorbeste cu ei. Incearca sa vezi cum se imbraca , cum gandesc, de unde au bani, cum ii gestioneaza. Sunt genul de oameni pe care ii vrei intotdeauna aproape. Un prieten spunea, si avea o dreptate extraordinara: “Esti media succesului prietenilor tai!”.

3) Disperseaza riscul

Aici o sa va spun o poveste interesanta. Acum ceva vreme faceam proiecte pe ansambluri rezidentiale si eram la discutii cu mai multi evrei care mi-au destainuit “secretul” succesului lor. “Diferenta dintre romani si evrei – este ca romanul vrea sa controleze el totul si moare cu afacerea de gat. Iar noi suntem zeci asociati cu cate 2-3-5% din fiecare afacere in care ne-am bagat. Riscul e atat de dispersat si suntem atat de multi care putem gasi solutii, incat aproape ca nu exista.”

Cateodata suntem atat de disperati sa pastram “un pont” sau “o idee”, incat o ingropam in curtea din spate, de frica sa nu

4) Nu te asocia cu persoane mai slabe ca tine

Cand tu nu ai o baza foarte solida de la care sa pleci, nu e bine sa te asociezi cu persoane care au doar initiativa. Un asociat trebuie sa aibe cam ce nu ai tu.

5) Care e cheia?

De ce ai reusi in afacerea asta? Poate ca e spatiul pe care nu platesti chiria. Poate e un colaborator care iti poate aduce zeci de clienti. Poate ai langa tine o persoana cu bani. Poate ai langa tine un specialist in domeniul respectiv. Tu poti raspunde la intrebare.

Lucreaza la tine, ca om de afaceri. Daca ai nebunia si tineretea de partea ta, nu ai de ce sa nu reusesti.  :)

6 thoughts on “Cum pornesti o afacere? – partea a 2-a”

 1. Sorry, insa primul e un mit si doar atat. Am facut asta nu o data si a functionat mereu. Repet, e un mit ca ai nevoie de bani ca sa incepi. Ai nevoie sa vrei cu adevarat. Restul sunt detalii.

 2. apropo de ce spunea Andrei

  ai dreptate. pentru detalii practice se poate lectura “BANII ALTORA – Cum să atrageţi banii altora pentru investiţiile dumneavoastră – tot ce trebuie să ştiţi despre finanţarea externă” , autor: Michael Lechter, din seria “Consilierii Tatalui Bogat” patronata de Robert Kiyosaki

  parerea mea este ca principala cauza a esecurilor este lipsa de know-how.
  majoritatea esecurilor apar la prima firma. dupa primul faliment (sau esec) ai experienta si te descurci mai bine.

 3. Aveti dreptate. Dar eu m-am referit, oarecum, la altceva. Da, se pot face bani, dar nu bani multi. In ziua de azi, afacerile (investitiile) costa destul de mult. Tocmai de asta trebuie tu sa te dezvolti in toate domeniile si la nivel de cultura financiara sa inveti sa lucrezi cu bani din 1000 de surse. Dar de multe ori si putinul ala pe care trebuie sa il dai e mult.
  Apoi – e greu sa mergi la intalniri de afaceri si tu sa nu ai bani de o cafea sau sa iti platesti consumatia.
  Totul se ia gradat. Ca sa faci bani, iti trebuie bani. Daca nu ai bani, trebuie sa faci rost de banii aia cu care sa faci bani. La asta m-am referit. Sunt 2 lucruri diferite.
  Nu vorbesc din carti, nu am citit prea multe. Eu imi stiu limitele investitionale (oarecum) si inca ma bag in prea multe. Acum sunt in Harghita, cu scopul sa cumpar niste teren pentru o pensiune. In afaceri nu faci nimic de unul singur.
  Era o vorba care se poate mula si aici: “Cine nu are batrani, sa isi cumpere”.
  Fac ce imi place, Am un prieten care ofera consultanta in marketing cu destul succes. Si a scos o vorba care mi-a ramas intiparita in minte: “Cand eu si Daniel – o sa reusim in afaceri, or sa moara niste draci. Toate sansele erau impotriva noastra.”.

 4. Si totusi mai e o problema. Se gasesc greu oamenenii pe care sa ii aduni la o colaborare si care sa nu vrea “sa ti-o traga” (scuzata fie-mi exprimarea, insa asa e).
  ;)

 5. Sunt mai multe elemente care pot influenta reusita unei afaceri. De asta si multi oameni renunta pur si simplu in a pune in practica ideile lor, de altfel promitatoare. Nebunia poate face diferenta!

Comments are closed.