Cum m-am folosit de Limbajul Trupului ca sa castig la poker

Situatia nu ma avantaja foarte mult. Dupa 4 ore de turneu ramasesem doar 9 oameni din aproape 60 inscrisi. Ma inscrisesem cu un singur gand in minte: Renunta la stilul tau ultra-agresiv, gandeste-te 5 secunde inainte sa iei orice decizie si tine de fise.

Eram hotarat sa joc cat mai atent, sa-mi pun la bataie toate abilitatile de observatie atenta a nuantelor de comportament pe care le exersasem in ultimii 6-7 ani in vanzari, la sutele de intalniri, in interactiunile de zi cu zi. Si sa am rabdare.

Rabdarea ma adusese in ultimii noua jucatori din turneu dar nu-mi adusesese si suficient de multe fise. De fapt, teancul meu de fise se micsora cu fiecare tur de masa suficient cat sa ma ingrijoreze si sa-mi dau seama ca am nevoie sa ma implic in joc cat mai curand daca vreau sa castig turneul asta.

Urmeaza 10 minute in care toate cartile pe care le primesc sunt de categoria D. Adica DE ARUNCAT.

royal-flush_t2

 

Folosesc timpul asta ca sa studiez cat mai mult oamenii cu care am ramas in joc. In cateva ore de joc le-am invatat toate ticurile verbale, stiu ca tipul din stanga mea fumeaza o tigara la fiecare 6 minute, tipul gras din dreapta mea isi musca buza de jos de fiecare data cand are o carte buna, cel de langa el transpira excesiv cand e tensionat, l-am observat de cel putin 3 ori luand palma de pe telefon si lasand urme de sudoare pe carcasa metalica. Mai am la masa doua persoane care sunt foarte vorbarete si vesele cand blufeaza si care devin serioase cand au carti bune. In schimb blondul care e cu doua pozitii dupa mine….

Blondul e de piatra. Este mai calm ca mine, detasat si relaxat indiferent daca pierde sau castiga. Nu l-am prins niciodata blufand, nu am observat nimic la el care sa-mi dea indicii despre starea lui interioara. Niciodata nu arata cartile la sfarsit. Singurul lucru pe care il face este sa bea Cola cu gheata in inghitituri scurte din cand in cand, foarte natural si relaxat.

Fiecare jucator de poker care a trecut de nivelul recreational stie ca in acest sport n-ai cum sa nu te dai de gol din cand in cand. Sunt momente de slabiciune care se vad in joc prin gesturi, mimica, priviri, cantitatea de fise pariate sau periodicitatea cu care te implici in joc, viteza cu care reactionezi cand iti vine randul sau pur si simplu cuvintele pe care le spui.

In sfarsit imi vine o carte care poate fi jucata, in pozitie. Sunt ultimul care trebuie sa parieze, in buton. Pentru cei care nu stiu regulile de la Texas Holdem, pozitia in care stai la masa cand iti vin cartile si cand iti vine randul sa te implici in joc conteaza enorm. Cea mai buna pozitie este pozitia de dealer sau buton cand esti ultimul sa actioneze. Ai avantajul sa vezi ce fac ceilalti inaintea ta si sa controlezi mai bine jocul.

Ma uit la carti. A 2 de trefla. Inaintea mea toata lumea se arunca. Maresc miza de 3-ori, raise-ul standard pe care il fac. Urmatorul jucator (small blind) se arunca, Blondul egaleaza si pe masa apar primele trei carti din Flop.  A K trefla 3. E randul Blondului. Mareste miza la 3 sferturi din valoarea potului strans deja pe masa. Am in momentul asta aproximativ 25.000 de fise si stiu ca daca ii platesc cele 4800  pe care mi le-a cerut ca sa egalez miza, potul va ajunge la 9600 si pana pe river aproape sigur va trebui sa intru All-in. Ma gandesc care sunt cartile pe care blondul le-ar putea avea in mana ca sa-si permita sa mareasca miza inaintea mea. Un As si o carte mai mare decat As 2 al meu e o varianta plauzibila. Sau o pereche de popi (KK). Sau chiar AK (As Popa) . In toate trei situatiile ma bate. Singurele situatii in care pot castiga eu este sa nu aiba As in mana, sa aiba doar un K sau sa aiba o pereche mai mare de 10 10.

Ma hotarasc sa il testez si ma gandesc ce ar trebui sa fac incat sa castig potul punandu-l intr-o situatie care sa-I dea de inteles ca daca nu se arunca eu ma voi baga All-in. El mai are aproape 27.000 fise si nu-si permite sa se joace cu ele. Ma decid sa maresc miza inca o data peste el (re-raise) si pe langa cele 4500 fise ale lui sa ii cer inca 8000.  Nu e o decizie prea buna. Blondul instant mareste inca o data si intra All-in cu toate fisele lui. Am intrat singur in rahat, aproape sigur sunt batut.

Am 60 de secunde timp de gandire din partea organizatorilor. Primele 30 de secunde ma gandesc ce miscare proasta am facut. Apoi ma gandesc daca merita sa fac gambling si sa vad totusi ce are si sa ies din turneu. Apoi ma gandesc ca daca il las sa castige potul raman totusi cu 17.000 de fise, mai astept o carte buna si pot sa ma dublez dintr-o singura lovitura.

25 de secunde. Blondul ia paharul de cola din fata lui si soarbe o inghititura. Pare relaxat…hmm…

Oare chiar are Asul? Daca de fapt a asteptat momentul perfect pentru un semi-bluff mergand pe aceeasi idee pe care am mers si eu ca am prea putine fise ca sa le risc pe toate. Daca pur si simplu se joaca cu mintea mea? Are Asul sau nu??

20 de secunde. Blondul mai ia inca o data o gura de cola…evita sa se uita in ochii mei…hmmm.

10 secunde…E liniste totala la masa…toata lumea asteapta decizia mea. All-in sau ma retrag?

7 secunde. A treia oara cand blondul ia inca o gura de cola. EVRIKA. E TENSIONAT. E CLAR ACUM.

Ma uit la el, zambesc si ii zic: Multumesc! Tocmai mi-ai zis ce doream sa stiu.

Platesc instantaneu All-in-ul lui. Punem cartile pe fata, eu A2 el, KQ . Urmatoarele doua carti care se arata pe masa nu-l ajuta si ii iau fisele. Sunt pe locul 2 din 9 si peste inca o ora urmeaza sa castig turneul.

Pentru jucatorii experimentati  de Texas Holdem care ma citesc stiu ca modul in care am jucat mana a fost departe de ideal. Cu toate astea faptul ca am reusit sa citesc si sa interpretez corect starea de tensiune in care se afla celalalt m-a bagat intr-o stare de euforie si mi-a creat o imagine de capcaun la masa care m-a ajutat enorm mai tarziu. Pur si simplu dupa mana asta ceilalti jucatori evitau sa blufeze intr-o mana cu mine.

Citeam recent niste studii facute pe oameni obisnuiti legat de capacitatea noastra de a detecta cand suntem mintiti. Rezultatul a aratat ca un om obisnuit poate in conditii normale sa isi dea seama cand e mintit in 56% din cazuri.

Iti sugerez ca data viitoare cand nu stii daca cineva te minte sa dai cu banul. Ai matematic aceleasi sanse sa ghicesti.

In ultimii 3-4 ani am tinut zeci de seminarii despre Limbajul trupului si despre cum iti dai seama cand cineva te minte. Am citit cred toate cartile scrise de specialisti in domeniul asta. Paul Eckman, Joe Navarro, Allan Pease si altii au pus bazele studierii si interpretarii limbalui nonverbal si totusi chiar si oamenii care stiu toate indiciile tot se inseala destul de des.

Daca te-ai uitat la seriale gen  Lie To Me sau The Mentalist si ai senzatia ca ai devenit brusc un detector de minciuni uman s-ar putea sa iti dai singur cu toporisca in picior. Filmele sunt filme, realitatea este departe de ce vezi acolo.

Pentru ca dupa ce am citit si am vazut tot ce se putea vedea despre subiectul asta, dupa ce am stat zeci de ore prin cafenele doar observand oamenii de la distanta si incercand sa imi dau seama ce e in mintea lor din postura, gesturi, atitudine, dupa ce am tinut zeci de traininguri de body language si am participat la cateva zeci de turnee de Texas Holdem live (cel mai bun loc pentru a observa comportamentul oamenilor care incearca sa se prefaca fara ca nimeni sa se enerveze ca ii analizezi) am ajuns la doua concluzii in ce priveste interpretarea minciunii:

– Tot ce conteaza atunci cand incerci sa iti dai seama daca cineva te minte sau nu este sa stabilesti starea lui de tensiune sau de relaxare initiala si apoi sa observi deviatii de la aceasta stare initiala.

– Daca nu stai cu un om cel putin 30 de minute intr-un cadru non-formal si relaxat unde sa nu se simta amenintat, nu poti interpreta corect aproape nimic din indiciile prin care spun specialistii ca iti dai seama daca cineva te minte.

Mai precis, conform unui studiu facut de Hartwig si Bond in 2011 pe cateva sute de subiecti cele mai importante indicii pe care majoritatea oamenilor le percep corect sunt:

1. Complexitatea raspunsurilor. – Cu cat cineva este mai vag in detalii cu atat este mai suspect.

2. Indiferenta – cu cat cineva pare mai detasat sau relaxat cand este intrebat intr-o problema serioasa, cu atat este mai suspect. Daca eu te intreb sau aduc vorba despre un subiect spinos, ceva dureros sau care e foarte important si tu incerci sa te prefaci indiferent cu atat devii mai suspect.

3. Ganditul prea mult – Cu cat cineva se gandeste mai mult inainte sa dea un raspuns la o intrebare simpla cu atat devine mai suspect (pentru ca minciunile de fapt sunt roade ale imaginatiei si acceseaza emisfera creierului responsabila de creativitate. O persoana care minte elaborat trebuie sa fie creativa si in acelasi timp sa tina cont de fapte. Nu poti face asta foarte repede)

Cu toate astea majoritatea oamenilor supraestimeaza indicii de genul: si-a intors privirea, sta cu bratele incrucisate, si-a atins nasul cu varful degetului. E o eroare majora sa te bazezi doar pe aceste indicii fara sa le interpretezi in context.

In final o sa va zic cel mai important indiciu cand vine vorba de interpretarea minciunii:

Intuitia. Conform rezultatelor aceluias studiu, oamenii care si-au ascultat intuita in loc sa incerce sa interpreteze semnele din carti au avut rezultate mai bune la a-si da seama cand sunt mintiti.

Daca ai senzatia ca ceva este in neregula…in 99% din cazuri s-ar putea sa ai dreptate.

P.S. A nu se intelege din povestea mea ca sunt un fel de Daniel Negreanu. Am si eu momentele mele. Am avut colegi de apartament jucatori profesionisti de Texas Holdem si am invatat cate ceva de la ei. Era metoda preferata de a vedea cine spala vasele. Vad Pokerul (Holdem sau Omaha) ca un sport al mintii si al matematicii, un loc bun de a-ti exersa capacitatile de observatie si de analiza in conditii de stress si presiune.