3 thoughts on “Cum a aparut internetul”

 1. s-a intrat foarte mult in detalii si denumiri tehnici, dar ideea de baza se intelege…

  s-au omis cateva inovatii la fel de importante pentru terminarea acestei retele:
  – unix, sistemul de operare care a facut posibila crearea retelei.
  – inventarea limbajului c, datata dupa crearea arpanetului (numele retelei facute de asociatia DARPA)
  (se specifica aparitia protocolului TCP/IP, dar fara C, nu ar fi fost niciodata functional – scris in alte limbaje disponibile la acea data, a avut prea multe probleme). pe scurt, fara C, protocoalele nu erau eficiente / functionale si nu putea loga sisteme de operare diferite.
  – faptul ca in 1962, guvernul american a primit un raport ce prezenta un model de implementare al retelei dorite asemenea celui functional astazi, model care a fost refuzat din lipsa de viziune. acel model era cu mult inainte vremurilor sale; autorul: Paul Baran (polonez de nationale, angajat al Rand Corporation, mentionata in film), el fiind adevaratul inventator al internetului… in schimb, au fost alese solutii mult mai putin practice (dupa cum a aratat timpul)
  – eventual, majoritatea propunerilor lui Baran au fost puse in practica (pana la inceputul anilor 80) – si a fost posibila, incet incet, conectarea masinilor mai putin puternice decat cele ale universitatilor americane (incepand sa fie folosit de utilizatori, de acasa).
  – guvernul american nu s-a mai implicat din 88 sau 89 in dezvoltarea / medierea nodurilor internetului, moment in care internetul a devenit “liber”.

Comments are closed.