Consuma, asculta, mori

Articol scris de Luca – Milionarul Mioritic

Image Hosted by ImageShack.us

Plimbindu-ma pe strazile Timisoarei, am intilnit, in zona istorica, in mai multe locuri, un graffiti ciudat. Era format din trei cuvinte, scrise cu rosu, unul sub altul: consuma, asculta, mori. Obisnuit cu lozincile rock si punk, cuvintul asculta ma ducea cu gindul la muzica. Nu reuseam sa ma dumiresc ce sa ascult, pentru ca in jur nu existau alte indicii.

Intr-o zi, cind mergeam la o intilnire, unicul meu neuron a percutat. Am reusit sa inteleg ce era cu acel asculta si dintr-o data, iesind de dupa un nor, soarele revelatiei (hai ca am luat-o pe ulei…) m-a iluminat; asculta era obey, adica supune-te. Hmm, in engleza suna mai bine: consume, obey, die. Consume fiind polisemantic, cu intelesul de a fi consumat, a te consuma.

Trei cuvinte, aparent banale, a caror inlantuire dau verdictul asupra omului modern: o fiinta ce alege sa-si satisfaca dorintele (consuma), a caror indeplinire necesita bani, pentru care munceste, de obicei angajat (asculta: de sef, de conventia sociala, de chemarea patriei), o fiinta ce n-are alta devenire decit sfirsitul (mori…).

Descopeream in aceasta enumerare viata multor cunoscuti, prinsi in ping-pong-ul dormitor-servici-dormitor, robotind zilnic, an de an, zeci de ani pentru a plati, ce? O rata la apartament, masina, un concediu in strainatate, pentru doua saptamini. O specie moderna de sclavi, prinsi in menghina satisfacerii dorintelor personale (consuma), a caror lanturi nu le vad, le privesc ca pe ceva normal (trebuie sa muncesti, ai rate de platit – asculta), care la un moment dat se trezesc din amorteala, la pensie, si se intreaba: ce-am realizat pina acum? (o casa si o masina, citeva concedii…), ce urmeaza? (mori…).

M-am regasit si pe mine, cel de acum zece ani, prizonier in aceiasi triada de cuvinte, condamnat. Dar atunci, acum niste ani, am spus stop.

Exista solutii?
Putem evada?

Va propun trei cuvinte: viseaza, actioneaza, daruieste.

VISEAZA

‘Follow your bliss’ spunea Joseph Campbell

Trebuie sa ai un vis care te face fericit. Indiferent cum vrei sa-l numesti, chemare, pasiune, hobby, o activitate prin care te implinesti.
Urmeaza-ti chemarea, ia drumul pasiunii care te macina, mergi pe calea ce duce spre fericire.

Ce-ti place sa faci?
Nu conteaza. Daca pentru tine acel lucru e important, nu renunta la el. Nu te poate opri nimic.
N-ai timp? Modifica-ti programul.
N-ai bani? Gaseste solutii.
Te opresc altii? Ignora-i.

Follow your bliss.

ACTIONEAZA

Sa-ti contempli visul nu ajunge. Extazul ajuta, dar nu e suficient. Traim intr-o lume materiala, deci trebuie sa ne exprimam in concordanta cu ea. Fa ce trebuie sa faci, gaseste resurse, rezolva problemele care apar. Orice obstacol il poti transforma intr-o oportunitate.

DARUIESTE

La finalul drumului, in trecerea spre dincolo, ne opreste o vama. Nu putem lua nimic din aceasta lume, pentru a duce cu noi. Singura optiune este sa lasam ceva aici, pentru ceilalti.

Leaga-ti visul de oamenii din jurul tau. Ofera-le pasiunea creatoare, pune-ti maiestria in slujba lor.

In momentul in care daruiesti ceva acestei lumi, parasirea ei nu mai constituie un sfirsit. Iti prelungesti viata dincolo de existenta fizica, perisabila. Invingi moartea.

Exista solutii.

Nu te limita la consum.
Respinge obedienta.
Invinge moartea.

VISEAZA
ACTIONEAZA
DARUIESTE

Intra pe blogul lui Luca pentru mai multe articole.

4 thoughts on “Consuma, asculta, mori”

 1. Eu urlu de cateva luni pe blogul meu despre consumism. Problema e ca visele de azi sunt prea materializabile. Nu ne mai dorim sa simtim marea, ne dorim un super iaht sa navigam pe mare!
  Spune-mi tu un vis care nu e operationalizabil prin ceva material si promit ca eu o sa-l visez.

 2. Iulia, nu consumismul e problema, ci cat de mult te lasi afectata de el.

  Nu cred ca esti mai fericita daca reusesti sa rezolvi orice problema prin ceva “ne materializabil”

  Da, e de regretat atunci cand vrei sa iesi cu doi prieteni la munte sa faceti o tura de dimineata pana seara si sa va intoarceti cu febra musculara si ei prefera sa se distreze urcand cu telecabina.

  Sau cand te grabesti sa faci un cadou si pe ultima suta de metri te repezi intr-un supermarket si iesi cu cel mai scump parfum in loc de ceva original in care ai pus putin suflet.

  Ai putea trai ca in fight club?

 3. Nu poti sa te detasezi total de obiecte. Iar a cumpara obiecte nu inseamna a fi consumator.

  Exemplu de vis care nu se poate realiza fara un obiect material: zborul.
  Nu poti sa zbori decit daca ai: o parapanta, un planor, un avion, un dirijabil. Chiar nu poti. Decit cu riscul sa fie ultimul zbor.

  Ca sa-ti indeplinesti acest vis TREBUIE sa te bazezi pe un obiect material. Iar asta nu inseamna ca iti pervertesti visul.

  A poseda lucruri materiale nu este un act rau in sine. Motivatia il poate transforma.

 4. Acum cincisprezece ani, la inceputul anilor 90, pe undeva pe Stirbei Voda, in apropierea Conservatorului, era un grafitti:

  Cuvintele nu pot sa.

  Mai aduc si eu unul, dupa 15 ani de zile. Nu e scris pe nici un zid, except on the walls of my mind:

  Cry. Fly. Die.

  4 5 = 11

Comments are closed.