Comunicarea Nonviolenta: Rezumat, Citate, Idei

Scurta descriere a cartii:

Cartea “Comunicare Nonviolenta” scrisa de Marshall B. Rosenberg reprezinta un ghid remarcabil pentru imbunatatirea modului in care comunicam cu ceilalti.

Rosenberg, un psiholog clinician de renume, introduce un cadru de comunicare empatica si constructiva, care are puterea de a transforma relatiile interpersonale si de a rezolva conflictele intr-un mod pasnic.

Pe masura ce treci prin carte, descoperi cum sa te exprimi autentic, sa asculti cu adevarat si sa creezi conexiuni mai profunde cu ceilalti.

Rosenberg iti ofera exemple concrete si exercitii care te ghideaza pas cu pas in invatarea acestei arte delicate a comunicarii nonviolente.

Idei principale – Comunicare Nonviolenta:

Comunicare nonviolenta se mai prescurteaza si cu acronimul CNV.

 1. Autenticitate si exprimare Directa: Invata sa te exprimi autentic si deschis, fara sa recurgi la critici sau judecati.
 2. Empatie activa: Cultiva empatia, incearca sa intelegi cu adevarat ce simt si ce au nevoie ceilalti, fara sa incerci sa ii schimbi.
 3. Ascultare activa: Practica ascultarea activa si vei construi intelegere si incredere in relatiile tale.
 4. Observatie fara judecata: Invata sa faci diferenta intre observatii si evaluari pentru a evita raspunsuri defensive si pentru a incuraja un dialog deschis.
 5. Exprimarea nevoilor in mod clar: Invata sa iti exprimi nevoile intr-un mod care sa incurajeze compasiunea si cooperarea.
 6. Gasirea strategiilor de satisfacere a nevoilor: Exploreaza strategii constructive pentru a satisface nevoile tuturor partilor implicate.
 7. Rezolvarea conflictelor intr-un mod nonviolent: Foloseste principiile CNV pentru a naviga si a rezolva conflictele intr-un mod care valorizeaza nevoile si sentimentele tuturor.
 8. Raspunsuri constiente versus reactii automate: Cultiva raspunsuri constiente in locul reactiilor automate atunci cand esti provocat.
 9. Crearea unei conexiuni umane profunde: Utilizeaza CNV pentru a construi legaturi autentice si a crea o comunitate bazata pe respect si intelegere reciproca.
 10. Viata imbogatita princomunicare: Descopera cum CNV poate imbogati viata ta personala si profesionala prin imbunatatirea relatiilor si crearea de solutii constructive.

Rezumat, Citate, Idei: Comunicare Nonviolenta

Mai jos ai citate din carte sau gandurile pe care mi le-au provocat anumite pasaje din carte.

Nu tot ce scriu mai jos este o copie 1 la 1 la ce vei gasi in carte.

Sa ne intoarcem la rezumat. 📝

Capitolul 1: Daruirea din inima – Esenta comunicarii Nonviolente

– Desi s-ar putea sa consideram ca modul in care noi vorbim nu este unul “violent”, cuvintele noastre produc adesea suferinta si durere in noi sau ceilalti. In anumite comunitati, procesul pe care il descriu este numit “comunicare plina de compasiune”

CNV = un mod de comunicare ce conduce catre daruirea din inima

Procesul Comunicarii Nonviolente

 • Actiunile concrete pe care le observam si care ne afecteaza starea de bine
 • Ce simtim in legatura cu ce am observat
 • Nevoile, valorile, dorintele, etc ce dau nastere sentimentelor noasre
 • Actiunile concrete pe care le solicitam pentru a ne imbogati viata

 

 


Comunicare Nonviolenta - Marshall B Rosenberg

Cumpara “Comunicare Nonviolenta” – Marshall B.Rosenberg