Cele mai bune citate din Atomic Habits de James Clear

In “Atomic Habits” gasesti foarte multe idei de cum sa legi obiceiurile intre ele, cum sa slabesti obiceiurile negative, cum sa iti configurezi mediul in asa fel incat sa sustina obiceiurile pe care vrei sa ti le creezi si vei descoperi si foarte multe tactici de zi cu zi.

Mai jos am colectionat 25 de citate din Atomic Habits de James Clear, citate care pentru mine au cea mai mare relevanta si care imi sunt utile in dezvoltarea mea personala.

25 Cele mai bune Citate din Atomic Habits

  1. O deviere de 1% in bine sau in rau poate fi nesemnificativa pe moment, dar in timp poate determina diferenta intre ceea ce esti si ce ai fi putut deveni. Succesul este produsul rutinei zilnice – nu al schimbarilor facute o singura data in viata.
  2. Cele mai dramatice rezultate vin cu intarziere.
  3. Intr-o competitie, atat invingatorii, cat si perdantii au acelasi obiectiv.
  4. Eforturile tale nu sunt irosite, ci sunt in curs de acumulare.
  5. Forma suprema de motivatie intrinseca e transformarea unui obicei intr-o componenta a identitatii proprii. Una este sa spui ca esti genul de persoana care vrea ceva, alta este sa fii acel ceva.
  6. Multi oameni trec prin viata intr-o stare de amorteala mentala, urmand orbeste norme care au fost atasate identitatii lor.
  7. Procesul formarii unor obiceiuri este de fapt un proces de construire a identitatii.
  8. Pe masura ce obiceiurile se formeaza, activitatea creierului se diminueaza.
  9. Obiceiurile nu iti restrang libertatea, ci o creeaza.
  10. Creierul uman este un dispozitiv de predictie. Monitorizeaza permanent ceea ce ne inconjoara si analizeaza informatia cu care intra in contact.
  11. Ne obisnuim atat de mult cu ceva ce am facut de o mie de ori, incat nu ne mai punem intrebarea daca e bine sau nu. Multe dintre esecurile noastre se datoreaza in mare masura lipsei constientizarii.
  12. “Obtinerea unui lucru deoseri creeaza o spirala a cheltuielilor, declansand o serie de achizitii suplimentare”. (Efectul Diderot)
  13. Actiunile tale se schimba in functie de  incaperea in care te afli si de indiciile existente in raza ta vizuala.
  14. Este mai usor sa practici autocontrolul cand indiciile obiceiurilor bune sunt evidente si la vedere, iar indiciile obiceiurilor rele sunt obstructionate sau total ascunse de tine.
  15. Obiceiurile tale nu sunt neaparat cel mai bun mod de a solutiona probleme cu care te confrunti, sunt doar metode pe care te-ai obisnuit sa le folosesti.
  16. Dorinta este diferenta dintre situatia actuala si cea in care vrei sa te afli ulterior. Ceea ce iti doresti, de fapt, este sa te simti altfel.
  17. In cat timp se formeaza un obicei? Este o intrebare gresita, ci mai degraba ar trebui sa intrebi “De cate ori ar trebui sa repeti un comportament, pentru ca el sa devina un obicei?”
  18. Obiceiurile se formeaza mai usor cand sunt integrate in fluxul obisnuit al activitatilor noastre. Probabilitatea de a face sport este mai mare daca sala de fitness se afla in drumul tau spre casa.
  19. Rareori ne gandim la schimbare in acesti termeni, pentru ca ne concentram asupra obiectivului final, dar o flotare este mai buna decat nimic.  E mai bine sa faci mai putin decat sperai, decat absolut nimic.
  20. Cea mai buna solutie pentru inlaturarea unui obicei negative este sa-l faci impracticabil. Sporeste-i dificultatea de manifestare pana intr-acolo incat optiunea de a actiona sa nu mai existe.
  21. Cea mai eficienta forma de motivatie este progresul.
  22. Cand nu poti castiga ca fiind cel mai bun, poti castiga fiind diferit.
  23. Punctul optim al dorintei se gaseste la jumatate distantei dintre succes si esec. Jumatate din timp obtii ceea ce vrei, jumatate nu.
  24. Asa cum o moneda nu te face bogat, nici micile schimbari pozitive – sa meditezi timp de un minut sau sa citesti o pagina pe zi – nu vor produce o diferenta vizibila. Treptat, insa, pe masura ce adaugi mici schimbari una peste alta, in balanta vietii se va observa diferenta.
  25. Succesul nu este un obiectiv propriu-zis, nicio o linie de sosire. Este un sistem de perfectionare, un proces continuu de slefuire.

Idei principale Atomic Habits:

  1. Fa-ti obiceiurile evidente: Incepe prin a-ti organiza mediul astfel incat obiceiurile pe care vrei sa le dezvolti sa fie usor de observat si accesat. Claritatea te ajuta sa actionezi.
  2. Fa-ti obiceiurile negative mai greu de efectuat: Introduce obstacole suplimentare care iti ingreuneaza indeplinirea obiceiului negativ. De exemplu, daca vrei sa reduci timpul petrecut pe retelele de socializare, blocheaza accesul la acestea pe telefonul tau sau seteaza parole complicate.
  3. Fa-ti obiceiurile atractive: Asociaza obiceiurile pe care vrei sa le formezi cu recompense pozitive si placute, astfel incat sa fii motivat sa le practici constant.
  4. Fa-ti obiceiurile usoare: Diminueaza rezistenta la actiune, eliminand obstacolele si facandu-ti obiceiurile simple de realizat. Fiecare pas in directia buna conteaza.
  5. Fa-ti obiceiurile satisfacatoare: Ofera-ti recompense imediate atunci cand indeplinesti un obicei nou, pentru a consolida comportamentul pozitiv si a-l face durabil.
  6. Monitorizeaza-ti progresul: Tine evidenta obiceiurilor pe care le dezvolti si analizeaza-le periodic. Reflectarea asupra progresului te va ajuta sa ramai pe drumul cel bun si sa faci ajustari atunci cand este necesar.

 


Atomic Habits - James ClearCumpara “Atomic Habits” – James Clear