Cine ne sunt eroii?

Intotdeauna am avut in jur oameni ‘smecheri’, gata sa depuna minimul de efort ca sa obtina maximul de rezultate. Oameni care traiesc toata viata amusind dupa un ‘pont’ care sa le schimbe viata, dupa un tun care sa il dea si sa fie linistiti apoi, pana la urmatorul tun. Oameni care pun mai presus smecheria si scurtaturile, decat procesul de acumulare. Oameni care cred ca exista in viata norocosi si ghinionisti.

Dupa isteria aurului castigat de Alina Dumitru la judo, nu m-as fi imaginat scriind despre asta pe blog. Dar am ramas marcat de un paragraf dintr-un articol de-al lui Tolontan, acel Tolontan avid de samanta de scandal fotbalistic, care poate scrie si ok, atunci cand are ce (cand nu are le provoaca, motiv pt care imi displace).

In articolul intitulat “Sapte secrete despre victoria Alinei’, pe care il gasiti aici, Tolontan ii ia interviu lui Nicolae Ploiesteanu. Redau fragmentul:

– Aţi fost lîngă mulţi sportivi. Cu ce e altfel Alina?
– Întîi să vă spun cu ce sînt altfel sportivii de performanţă faţă de noi, oamenii obişnuiţi. Cine crede că sportul profesionist înseamnă cură de sănătate este căzut în cap! Campion egal ambiţie la maximum. Campion înseamnă să-ţi forţezi organismul într-un fel teribil.

– Nu sînteţi cam dur?
– Dimpotrivă! Ăştia pe care noi îi numim eroi sînt, în fond, sclavii unei munci oribile. Tocmai de asta merită să fie eroi. Sînt oameni făcuţi din altă fibră, dom’le, cum nu prea avem, din păcate, în România.

Cititi bine si incercati sa bagati la cap intelepciunea doctorului de 72 de ani, dupa 11 Olimpiade la care a fost prezent ca doctor al sportivilor romani si care a putut sa ii observe in mediul lor natural, in momentele cheie din carierele lor.

Prea putini mai aleg calea grea, dar cea mai corecta. Calea de acumulare. Iar cine crede ca poate face bani sau poate avea succes fara sa se implice, atunci se inseala amarnic. E nevoie de sacrificiu de sine, in primul rand. Si asta inseamna munca oribila de ani de zile pentru a ajunge acolo sus.

In rest, felicitari Alinei. Aveam nevoie de povestea ta sa pot privi mai departe.

3 thoughts on “Cine ne sunt eroii?”

  1. “Iar cine crede ca poate face bani sau poate avea succes fara sa se implice, atunci se inseala amarnic.” – aici cred eu ca e problema. Mai sunt si exceptii, mai sunt si oameni care castiga usor. Putini, dar suficienti ca cei multi sa-i invoce ca exemplu.

    Sunt ca bunicul acela care a fumat mult toata viata si a trait pana la 90 de ani dom’le! Adica exceptia cu rol de incurajare, desi restul de 80% ajung sa aiba probleme serioase din cauza fumatului.

Comments are closed.