Scurta descriere a cartii:
“Cine mi-a luat cascavalul?” este o carte scrisa de Spencer Johnson, care abordeaza tema schimbarii in viata personala si profesionala prin intermediul unei povesti alegorice. Cartea prezinta patru personaje principale: cei doi soricei, Mirosila si Gonila si cei 2 oameni mici, Dl Iepure si Dl Hohot, care traiesc intr-un labirint in cautarea cascavalului.
Cascavalul reprezinta simbolic obiectivele, dorintele si nevoile pe care oamenii le urmaresc in viata, iar labirintul este o metafora pentru contextul in care acestea se desfasoara viata noastra. La inceputul povestii, personajele descopera o sursa mare de cascaval intr-o zona a labirintului numita “Statia de Cascaval C”. Aici, toate personajele se bucura de succes si fericire.
Totusi, dintr-o data, Cascavalul este mutat in alta statie si de aici apar dificultatile pentru personajele noastre, in special Dl Iepure si Dl Hohot.
Idei Principale – Cine Mi-a luat Cascavalul?
- Schimbarea e inevitabila: In carte, cascavalul se epuizeaza, simbolizand schimbarile din viata. Invata sa te adaptezi la schimbari, asa cum au facut Mirosila si Gonila cand s-au pus pe cautarea unui nou depozit de cascaval.
- Fii proactiv: Dl Iepure si Dl Hohot au ramas la Depozitul C, asteptand ca situatia sa se imbunatateasca. In schimb, tu ar trebui sa fii ca Mirosila si Gonila care au pornit imediat in cautarea unui nou cascaval.
- Invata din experienta: Dl Hohot incepe sa scrie pe peretii labirintului lectiile invatate despre adaptabilitate. Invata si tu din experientele tale si foloseste-le pentru a face alegeri mai bune in viitor.
- Atitudinea conteaza: Dl Hohot isi schimba atitudinea fata de schimbare si incepe sa vada partea pozitiva a lucrurilor. Adopta o atitudine pozitiva si vei putea trece peste obstacole cu mai multa usurinta.
- Nu te teme de necunoscut: Dl Hohot se confrunta cu teama de necunoscut si porneste in cautarea unui nou cascaval. Nu te lasa blocat in zona de confort si indrazneste sa explorezi noi oportunitati.
- Nu te agata de trecut: Dl Iepure ramane ancorat in trecut, sperand ca vechiul cascaval se va intoarce. In schimb, tu trebuie sa te concentrezi pe prezent si viitor, asa cum a facut Dl Hohot cand a acceptat ca vechiul cascaval nu se va mai intoarce.
Rezumat, Citate, Idei: Cine Mi-a luat Cascavalul?
Mai jos ai citate din carte sau gandurile pe care mi le-au provocat anumite pasaje din carte.
Nu tot ce scriu mai jos este o copie 1 la 1 la ce vei gasi in carte.
Sa ne intoarcem la rezumat. 📝
Cartea are 3 parti:
- o adunare fictiva in care fosti colegi de liceu se aduna la o reuniune si incep sa discute despre cum schimbarea le-a afectat viata, iar unul dintrei ei spune povestea “Cine mi-a luat cascavalul?” (Briefing)
- povestea propriu-zisa despre cele 4 personaje mentionate de mine mai sus
- un fel de concluzie la poveste in care fostii colegi de liceu discuta despre ce au invatat din poveste si cu ce personaje se identifica si in ce masura (Debriefing)
Eu am sa ma concentrez exclusiv pe partea de poveste, pentru ca oricum povestea este destul de simpla si de eficienta in a transmite invatamintele necesare, nu este necesar sa ma concentrez si pe partea de briefing si debriefing.
Daca ai cascaval, esti fericit
Cand personajele gasesc cascavalul in labirint, se simt implinite si fericite, deoarece au atins ceea ce isi doreau.
In acelasi timp, zicala subliniaza si importanta adaptabilitatii si a gasirii unor noi surse de “cascaval” atunci cand circumstantele se schimba. Totul se naruie atunci cand cascavalul nu mai apare in locul in care Dl Iepure si Dl Hohot s-au hotarat sa “campeze”.
Cand cascavalul a fost mutat, Mirosila si Gonila au cautat imediat solutii ca sa gaseasca noua sursa de cascaval. Iepure si Hohot si-au stabilit baza si viata pe ideea ca totul este stabil si Cascavalul va aparea mereu in Statia de Cascaval C. Tot efortul pe care l-au depus pana atunci acum este inutil, pentru ca nu mai trebuie sa plece de acolo vreodata.
Totusi, fericirea si succesul nu sunt garantate si trebuie sa fim dispusi sa ne adaptam si sa cautam noi modalitati de a ne indeplini nevoile si dorintele pe masura ce situatiile se schimba in jurul nostru.
Cu cat Cascavalul e mai important pentru tine, cu atat mai mult vrei sa-l pastrezi
Atunci cand un obiectiv, o dorinta sau o nevoie e foarte importanta pentru tine, ai tendinta sa te agati de acea situatie si sa incerci sa o mentii.
Aceasta idee poate fi o provocare, deoarece schimbarile inevitabile din viata implica adaptarea si renuntarea la vechile situatii pentru a face loc unor oportunitati noi.
In loc sa te agati de vechiul cascaval, trebuie sa inveti sa te adaptezi si sa cauti alte surse de cascaval.
Confruntati cu disparitia cascavalului, Iepure si Hohot au incercat sa inteleaga ce anume s-a schimbat de au pierdut “Cascavalul” lor si de ce sunt atat de neindreptatiti.
Cei 2, fiind oameni, au crezut ca soriceii, care deja plecasera in cautarea unei surse noi de cascaval, sunt naivi, pentru ca ei ca oameni stiu mai bine.
Iepure si Hohot se lamenteaza intr-una si isi creeaza in minte o istorie intreaga in care ei devin victimele. Totodata, omuletii nostri sperau ca problema sa se rezolve de la sine si “cine a luat cascavalul, o sa il si puna la loc”.
Totusi, Dl Hohot, incepea sa aiba ganduri diferite si isi dorea sa porneasca in cautarea unei noi surse de cascaval din dorinta de a nu sta pe loc si doar sa se lamenteze. Cei 2 erau paralizati de gandul de a cauta cascaval in alta parte, pentru ca nu aveau garantia ca o sa il si gaseasca.
Daca nu te schimbi, se poate intampla sa te stingi
Pe masura ce tragedia continua, Dl Hohot isi da seama ca trebuie sa faca o schimbare in sine si sa iasa din starea aceasta in care doar se lamenteaza ca cineva i-a luat cascavalul si ca daca sta pe loc, oricum nu are ce sa se schimbe, doar il va face mai ranchiunos si mai putin rezistent la schimbare (proces deja aflat in stare avansata).
Acesta a pornit la drum, insa teama ce s-a instalat in sufletul sau, il facea sa se indoiasca de noua lui misiune. Ii era frica sa plece in noua lui misiune si se tot uita in spate la situatia familiara din care pleca. Desi era o situatie critica, avea un anumit sentiment de siguranta, din cauza familiaritatii.
Ce ai face daca nu ti-ar fi frica
Stia ca uneori putina frica poate fi buna. Cand ti-e frica, lucrurile merg din ce in ce mai rau si daca nu faci nimic tocmai frica e cea care te indeamna la actiune. Dar ea nu e buna atunci cand esti prea speriat, pentru ca din aceasta cauza nu mai poti face nimic.
Hohot incerca sa avanseze cu noul lui plan de a gasi o sursa noua de cascaval, desi frica aproape ca il paralizeaza.
Uneori singura solutie este sa mergi tot inainte.
Totusi, il tot bantuia gandul ca a actionat prea tarziu.
Mai bine mai tarziu decat niciodata
Hohot avea parte de noi provocari, iar pentru ca avea “trauma” trecutului, asta doar ii umplea mintea de nesiguranta.
Cu toate acestea, el continua sa avanseze prin labirint, chiar daca pe bajbaite.
In loc sa se descurajeze, isi amintea de ceea ce facea inainte si ca oricat de inconfortabil se simtea acum, in realitate era mult mai bine decat sa fi ramas in acea situatie. Incepuse sa preia el controlul, in loc sa lase lucrurile sa se intample pur si simplu.
Hohot realizeaza ca schimbarile nu l-ar fi luat prin surprindere, daca ar fi fost cu adevarat atent la tot ce se intampla in jurul lui. Semnele erau vizibile, dar el era mult prea confortabil ca sa le bage in seama.
Miroase Cascavalul cat mai des ca sa-ti dai seama cand se invecheste
Hohot este din ce in ce mai slabit de puteri si crede ca nu o sa reuseasca. Totusi isi da seama ca la un moment dat, candva, lui chiar ii placea acest proces de cautare, pentru ca era obisnuit sa depuna eforturile necesare pentru a ajunge la cascaval.
Din cauza faptului ca si-a stabilit anterior baza in Statia de Cascaval C, acest devenise “lenes”, se blazase, iar atitudinea lui legata de schimbare ruginise. Ce era inainte incitant, acum este obositor si tulburator.
Cumva cumva, Hohot reuseste sa caute in sinea sa un pic de motivatie si avanseaza incet, dar sigur.
Mersul intr-o noua directie te ajuta sa gasesti Cascavalul
Dl Hohot privi spre capatul intunecatului tunel si deveni constient de frica sa. Ce il astepta inainte? Este gol oare? Sau mai rau, oare pericolele erau ascunse? Incepu sa-si imagineze tot felul de lucruri inspaimantatoare ce i s-ar fi putut intampla. Se sperie de moarte. Apoi rase de sine. Isi dadu seama ca teama sa fusese cea care inrautatise lucrurile. Asa ca se gandi ce ar face daca nu i-ar fi frica. Merse intr-o noua directie.
Hohot a reusit sa isi schimbe perceptia despre evenimentele prin care trecea si a transformat frica intr-o oportunitate care ii oferea acum energie sa avanseze.
Cand mergi impotriva fricii tale, te simti liber
Hohot si-a dat seama ca a fost prizonierul fricii, iar faptul ca a trebuit sa schimbe directia in care mergea, l-a facut sa inghete.
Acesta a reusit sa isi invinga frica si ce anume ii alimenta frica, acum ii alimenteaza un nou scop.
Imaginandu-mi cum ma bucur de Cascavalul nou chiar inainte de-al fi gasit, sunt condus spre el.
Hohot a reusit sa dea de o noua Statie de Cascaval si si-a imaginat ca o sa manance o gramada de feluri nemaipomenite de cascaval. Totusi, a fost inca un colt ramas fara cascaval, doar cateva bucatele pe care le-a luat cu el.
De data acesta, Hohot nu a mai fost asa de dezamagit, pentru ca si-a dat seama ca nu are sens sa te lamentezi prea mult si trebuie sa incerci din nou, ca sa nu “stai pe loc”.
Acesta lasa in urma repede esecul si merge mai departe.
Cu cat mai repede lasi in urma Cascavalul Vechi, cu atat mai repede gasesti Cascavalul Nou
Din colt in colt, acesta ajunge din nou in Statia de Cascaval C unde il gaseste pe Dl Iepure, care inca se afla acolo, asteptand sa i se reintoarca sursa de cascaval.
Hohot ii ofera lui Iepure niste bucatele de cascaval, dar acesta refuza, pentru ca nu e “cascavalul pe care il cunoaste”.
Din pacate Iepure este blocat si nu vrea sa schimbe nimic pentru a primi cascaval, acesta asteptand ca situatia sa se schimbe fara ca el sa depuna vreun efort anume in directia asta.
Hohot, cu tristete, il lasa in urma pe Iepure si cauta sa mearga mai departe.
E mai sigur sa cauti in labirint decat sa stai fara Cascaval
Hohot devine constient ca nu poti sa ai asteptarea ca lucrurile sa ramana la fel toata viata. Lucrurile se schimba fie ca vrei, fie ca nu vrei. Daca nu crezi asta, vei deveni ca Dl Iepure.
Fusese atat de speriat de faptul ca nu o sa gaseasca niciodata Noul Cascaval, incat nu incercase nici macar sa inceapa sa-l caute. Dar de cand isi incepuse calatoria, gasise prin coridoare indeajuns de mult cascaval cat sa-l tina pe picioare. Acum privea inainte pentru a gasi mai mult. Iar faptul ca privea inainte era de ajuns pentru a-l imboldi. Felul cum gandea inainte era innegurat de ingrijorari si temeri. Se obisnuise sa se gandeasca doar la faptul ca nu avea indeajuns de mult Cascaval sau ca nu avea atat cat voia. Se obisnuise sa se gandeasca mai mult la ce mergea rau decat la ceea ce ar fi putut sa mearga bine. Dar aceste lucruri se schimbasera in aceste zile de cand parasise Statia de Cascaval C.
Convingerile vechi nu te conduc la Cascavalul Nou
Ceea ce te-a adus aici, nu te va duce mai departe.
Isi dadu seama ca noile sale convingeri ii incurajau noi comportamente. Se comporta diferit fata de vremea cand se tot intorcea la statia fara cascaval. Stia ca atunci cand iti schimbi convingerile te schimbi si tu.
Cand intelegi ca poti gasi si ca te poti bucura de un Cascaval Nou, iti schimbi comportamentul
Hohot a realizat ca schimbarea nu este necesara doar pentru a-ti schimba comportamentul, ci chiar pentru a supravietui.
Dl Hohot stia ca acum ar fi fost intr-o forma si mai buna daca ar fi imbratisat schimbarea mai devreme si daca ar fi parasit mai demult StaĠia de Cascaval C. S-ar fi simtit mai puternic cu trupul si cu sufletul si ar fi putut sa infrunte mai bine incercarea de a gasi Noul Cascaval. De fapt, probabil ca l-ar fi si gasit pana acum, daca s-ar fi asteptat la schimbare, mai degraba decat sa piarda timpul negand ca schimbarea a avut deja loc.
Daca observi din vreme micile schimbari, acest lucru te va ajuta sa te adaptezi la marile schimbari ce vor veni
In cele din urma, manat de dorinta de a se schimba, Hohot goneste prin labirint si reuseste sa gaseasca Statia de Cascaval N, unde se aflau deja de multa vreme Mirosila si Gonila, care i-au urat bun venit.
In timp ce manca din noul cascaval, acesta se gandea la ce anume l-a determinat sa se schimbe pana la urma.
Oare ce il facuse sa se schimbe? A fost teama ca o sa moara de foame? Dl Hohot zambi la gandul ca, de fapt, aceasta teama i-a fost de ajutor. Daca observi din vreme micile schimbari, acest lucru te va ajuta sa te adaptezi la marile schimbari ce vor veni. 24 Apoi a ras si si-a dat seama ca incepuse sa se schimbe imediat dupa ce invatase sa rada de sine insusi si de greselile facute. Si-a dat seama ca cea mai rapida cale de schimbare este sa razi de propria prostie – apoi poti sa termini cu ea si sa pornesti rapid la drum.
Si-a dat seama ca a analizat prea mult situatia si asta doar a provocat un blocaj in mintea lui, in schimb Mirosila si Gonila au reactionat imediat si s-au adaptat de indata ce si-au dat seama ca situatia s-a schimbat si ca e nevoie sa caute o noua statie de cascaval.
A trebuit sa admita ca obstacolul cel mai mare in calea schimbarii de sine este el insusi, si ca de la un moment dat nimic nu mai merge bine pana nu te schimbi.
Hohot isi aminteste de bunul prieten Iepure si se gandea sa se duca dupa el sa il aduca la noua sursa de cascaval. Si-a dat seama totusi ca pe masura ce a calatorit prin labirint, acesta a notat pe peretii labirintului gandurile sale si ca aceste scrieri sunt de fapt ca o harta pe care Dl Iepure ar putea sa le foloseasca.
Totusi, Dl Iepure trebuia sa se decida singur daca este dispus sa se schimbe si sa porneasca la drum in cautarea noii surse de cascaval.
Hohot, a concluzionat explorarile lui pe un perete din Statia de Cascaval N:
Schimbarile se intampla
Ele fac Cascavalul sa se mute dintr-un loc intr-altul
Anticipeaza schimbarile
Fii gata cand Cascavalul se va muta din loc
Supravegheaza schimbarile
Miroase Cascavalul cat mai des ca sa iti dai seama cand se invecheste
Adapteaza-te repede schimbarilor
Cu cat pleci mai repede de langa Cascavalul Vechi, cu atat te poti bucura mai curand de Cascavalul Nou
Schimba-te
Du-te dupa Cascaval
Bucura-te de schimbare!
Savureaza aventura si bucura-te de gustul Noului Cascaval
Fii gata sa te schimbi rapid si sa te bucuri iarasi si iarasi
Cascavalul se muta din loc tot timpul
Concluzie
Cand se muta cascavalul, trebuie sa te muti si tu odata cu el.