Ciudat…cineva ar spune ca cele mai bune si fericite momente din viata sunt cele cand ai avut multi bani, ai mancat in localuri scumpe, te-ai distrat pana ai cazut lat, sau te-ai plimbat intr-o multime de locuri.
Lumea in care traim incearca sa atentueze cat mai mult durerea si vinovatia si sa amplifice orice te face sa te simti bine. Muzica la maxim care duduie in boxe, imagini artificiale si prelucrate in photoshop, filme facute in intregime pe computer, calatorii virtuale in cosmos, o viata in care poti sa fii oricine, oriunde, libertate fara margini fara restrictii.
Incercam disperati sa micsoram sau sa facem sa dispara din viata orice ne face sa ne simtim rau, orice ne produce o suferinta cat de mica, orice ne face sa ne simtim vinovati. Dam vina pe durere atunci cand suferim si am vrea sa traim intr-o lume unde sa nu existe decat fericire, bucurie si pace.
Probabil acum stai acolo cu ochii in monitor incercand sa amani momentul cand sa te apuci de treaba si citind articolul asta. Fugi de responsabilitate si ti-e frica sa iei o decizie. Cand gresesti sau esuezi te-ai obisnuit sa dai vina pe ceilalti.
De cate ori ai spus sau ai auzit in jurul tau :
“Traim intr-o tara de c…t”
“romanii sunt niste hoti”
“toti cei care au bani, masini si case au furat si sunt niste nemernici”
“Seful ma persecuta”
“toti incearca sa profite de mine si sa imi puna bete in roate”
Zilnic aud asta si zilnic vad o multime de oameni nefericiti, incruntati, depresivi. Merg pe strada catre birou si incerc sa prind un zambet. Doar copii sau indragostitii incearca sa se bucure. In rest, un Bucuresti gri, cenusiu, prins de griji si probleme.
“Cele mai bune momente din viata sunt acelea cand decizi ca hotararile tale iti apartin. Nu mai dai vina pe mama, pe tata sau pe societate pentru ce ti se intampla. Cazi intr-o groapa si te agati cu dintii ca sa te ridici. Nu te lasi calcat in picioare. Lupti pentru ceea ce vrei. Strigi pentru ceea ce crezi. Mergi pana la capatul pamantului pentru principiile tale.”
Cat timp vei da vina pe altii si vei fugi de durere, suferinta si vinovatie vei continua sa te scalzi in mediocritate si vei continua sa te simti nefericit.
Nu-ti dai seama ca durerea e un lucru bun ?????
Daca exista un lucru bun pe lumea asta, acela e durerea. Fara durere n-am putea supravietui.
Sa ma explic :
Creierul uman se aseamana intr-o oarecare masura cu un amplificator electronic care coordoneaza semnalele primite dintr-o uluitoare diversitate de surse. In loc sa primeasca semnale de la telefoane, casetofoane, televizoare, etc, sursele care trimit semnale spre creier sunt in mod obisnuit simturile: pipaitul, vederea, auzul, gustul, mirosul. Intr-un organism sanatos, durerea este doar una din multele surse care transmit semnale creierului pentru a-l informa despre starea membrelor.
Atunci cand un organ al simtului incepe sa se degenereze, creierul mareste in mod automat volumul semnalului. Uneori un om care are lepra nu isi da seama ca isi pierde simtul pipaitului pana cand acesta nu dispare complet; creierul a compensat slabirea simtului prin marirea intensitatii celui mai slab impuls pana cand senzorii mor si nu mai transmit nici un impuls.
Societatea moderna se face vinovata de insistenta cu care vrea sa reduca intensitatea durerii in timp ce amplifica semnalele trimise de toate celelalte surse. Urechile sunt bombardate cu decibeli pana cand nu sunt in stare sa distinga sunetele mai subtile. Ochii sunt asaltati de lumea inconjuratoare cu lumini produse de lampi cu neon si alte surse fosforescente, atat de mult incat un apus de soare sau un fluture nu mai prezinta nici un interes. Substantele chimice ne pun la dispozitie atatea mirosuri incat, daca ne lipsesc sprayurile, nu mai suntem in stare sa ne dam seama cum miroase lumea naturala.
Poti urca Everestul impreuna cu alpinistii uitandu-te la televizor, cand in realitate tu nu ai urcat in viata ta un munte cu piciorul. Simturile noastre , la fel ca si muschii se pot atrofia daca nu sunt folosite in modul corespunzator. Pe de alta parte, capacitatea simturilor noastre creste daca le folosim in mod regulat. Terminatiile nervilor devin mai sensibile daca sunt folosite des.
Durerea face parte din oceanul de senzaţii si deseori este preludiul plăcerii si implinirii.Cheia fericirii nu este evitarea durerii cu orice pret, ci înţelegerea rolului ei protector si utilizarea ei in folosul nostru, nu împotriva noastră.
Asemanator, sentimentele de vinovatie sunt considerate nişte presupuşi duşmani de care trebuie sa ne debarasam cat mai repede, cu toate ca acestea sunt nişte reacţii umane universale. O lume fara sentimente de vinovatie s-ar îndrepta spre nebunie pentru ca acestea sunt semnale dureroase transmise conştiinţei cu mesajul ca ceva este rău si trebuie îndreptat
Vinovatia, prin ea insasi, nu iti indica nici o directie de actiune, la fel ca in cazul durerii. Ambele sunt simptome ale unei stari care necesita atentie imediata.
Ce vei face acum ?