Am o problema cu team-buildingurile.
Majoritatea mi se par ineficiente si daunatoare din start. De obicei, felul in care sunt organizate, in loc sa “creasca echipele” asa cum sugereaza numele, cele mai multe team-buildinguri sunt de fapt o scuza pentru betii crunte si combinari intre colegi de sex opus cand totul pare permis.
Doar suntem in team-building.
Pentru cei mai multi angajati team-buildingurile sunt vazute ca o mini-vacanta pe banii companiei.
Nu ma credeti?
Cum ar fi daca ati lucra intr-o companie si ati fi anuntati ca weekendul viitor veti participa la un teambuilding in care veti curata orasul de gunoaie.
Atat.
Fara bautura gratis.
Fara cazare la o pensiune de la Moieciu.
Fara bancuri si joculete stupide “de echipa”.
Si mai ales… fara alta recompensa decat ideea ca veti face ceva impreuna care va poate creste la nivel de grup.
Am fost in destule team-buildinguri cat timp am fost angajat in diverse locuri ca sa stiu despre ce vorbesc.
Singurul lucru cu care am ramas de fiecare data a fost: mama ce m-am distrat. Nu creare de echipa, nu crestere.
Pentru ca cele mai multe “echipe” in majoritatea companiilor nu sunt “echipe” in adevaratul sens al cuvantului si ca urmare au rezultate sub asteptarile cerute e nevoie sa intelegem ce anume functioneaza gresit atunci cand incercam sa formam echipe.
Cele 4 tipuri de echipe
Cred ca peste tot intalnim 4 tipuri de echipe:
1. Echipele Militare
Din punctul meu de vedere echipele militare formate pentru misiuni de “viata si moarte” cum ar fi Navy Seals in SUA si trupele SAS in Marea Britanie sunt cel mai eficient tip de echipe cu rezultate EXCEPTIONALE pentru ca fiecare membru al echipei isi stie si isi indeplineste rolul si considera ca viata si supravietuirea celorlalti membri ai echipei sunt la fel de importante ca a lui insusi.
2. Echipele Reale
Cu un nivel mai jos este Echipa Reala in care fiecare membru stie si isi indeplineste rolul si stie cum sa contribuie in asa fel incat grupul sa castige.
3. Echipe cu Potential
Cu inca un nivel mai jos este Echipa cu Potential unde lucrurile ar putea sta mai bine si fiecare membru al echipei o stie dar niciunul din ei nu a gasit inca o solutie si cu atat mai putin vreunul din ei lucreaza sa aplice o solutie (in afara de a sugera ca problema e cumva in afara echipei si a da vina pe altii).
In mod paradoxal, cei mai multi manageri care se ocupa de echipe se afla la acest nivel si cred ca grupul trebuie sa treaca prin schimbari dar ei insisi nu se vad ca parte din problema ceea ce e o mare eroare. In echipa potentiala toti stiu ca e o problema de echipa dar fiecare membru considera ca interesul propriu este primordial.
4. Non-Echipe
Cea mai intalnita situatie insa este “Non-Echipa”, un grup de oameni care lucreaza intamplator impreuna si carora li s-a zis “Voi sunteti o echipa” si apoi au primit pe cineva ca “Leader” sau “Manager” care sa-i biciuiasca si sa-i impinga de la spate.
In Non-Echipa toti se fac ca muncesc in interesul celorlalti, ipocrizia este la ea acasa iar Liderul nu este respectat ceea ce il face sa se simta in pericol si ca urmare isi persecuta sub diverse forme membrii echipei ceea ce il face si mai detestabil si cercul vicios o ia de la capat.
Cel mai grav insa este ca in aceasta Non-Echipa personalitatile si talentele individuale ale membrilor nu numai ca nu sunt luate in calcul dar ele nici macar nu sunt cunoscute atat de catre Manager cat si de ceilalti membrii ai echipei.
Mai mult decat atat, intr-o Non-Echipa obiectivele sunt vagi si nedefinite si fiecare membru al echipei lasa responsabilitatea indeplinirii lor pentru ceilalti.
Daca vrei sa stii daca faci parte dintr-o Non-Echipa ia-l pe cel care este numit Lider sau Manager (de preferat intr-o conversatie unu la unu) si intreaba-l daca el crede ca toti membrii echipei stiu care sunt obiectivele si scopurile imediate si pe termen lung.
Iti va raspunde: DA, CU SIGURANTA!”
Apoi ia pe fiecare membru in parte si intreaba-l daca stie care sunt obiectivele echipei si iti va raspunde: “Pai..sa vezi…cred ca…” urmand sa recunoasca pana la urma ca habar n-are.
Curios sau nu, cele mai multe tipuri de echipe in care am lucrat sau pe care le-am vazut si se apropiau de o echipa reala (intr-o echipa militara n-am participat) erau echipele care nu erau motivate de bani, erau animate de o cauza reala, mai mare decat ei insisi si in cea mai mare parte erau echipe de voluntari.
Si acum intrebarea:
Sunt sigur ca exista firme ce ofera team-buildinguri care “cresc intr-adevar echipa”.
Ce activitati ti se par cele mai folositoare CU ADEVARAT in team-buildingurile acestea?
P.S. Nu nu va intelege gresit, si mie imi place sa ma distrez dar cred ca team-buildingurile ar trebui sa fie altceva decat o scuza pentru distractie pe banii companiei.