Cele 10 porunci in stabilirea obiectivelor

Cei care ma stiu mai de-aproape pot spune ca sunt destul de comod, nu-mi place sa fiu ingradit de reguli sau sa fiu nevoit sa dau mereu raportul. Imi place sa fiu spontan si sa nu lucrez dupa calendar. De foarte multe ori latura asta “boema” de a vedea viata m-a facut sa ma bucur mai mult de momentele din fiecare zi, dar la fel de des m-a bagat in bucluc atunci cand era vorba sa termin un proiect la timp sau sa respect un termen limita pentru clientii mei.

Mi-am dat seama ca trebuie sa schimb partea asta si secretul sta in disciplina si stabilirea unor obiective clare pe care mi-am propus sa le ating. Unii ar putea zice : “Nu-mi pun nici un obiectiv pentru anul viitor, in felul asta nu voi fi dezamagit daca nu se vor indeplini.” Rationament corect, dar prost. Fara sa-ti stabilesti obiective, nu reusesti sa faci nimic. E ca si cum te-ai duce intr-o vacanta si te-ai urca in tren fara sa stii daca ajunge la mare sau la munte.Obiective

Motivul pentru care cei mai multi oameni sunt nemultumiti de viata lor este sentimentul de inutilitate sau de plafonare. Lipsa unor obiective pe care sa vrea sa le atinga ii face sa se multumeasca cu acel job caldut care le aduce un salariu mic, dar constant, acea lipsa de interes pentru dezvoltarea personala, acea dorinta de a sta si a dormi cat mai mult, acea nepasare fata de ce cel care sta imediat langa ei.

Si totul se poate schimba simplu, doar cu un pix si o foaie si multa vointa.

“Cei care esueaza sa planifice, isi planifica esecul” suna o expresie cunoscuta.

Gandeste-te la un obiectiv ca la o cabana unde vrei sa ajungi. Iti faci bagajul, te urci in masina, esti atat de nerabdator sa ajungi si sa intinzi sacul de dormit. La prima intersectie iti dai seama ca nu stii daca trebuie sa o iei la stanga sau la dreapta. Incerci sa iti urmezi instinctul si o apuci la intamplare intro directie. Din pacate nu mai ajungi la destinatie la momentul potrivit.

Multi dintre noi tratam obiectivele in felul acesta. Visam la niste lucruri pe care le vrem, la niste locuri unde vrem sa ajungem, la ceea ce vrem sa realizam fara sa conturam nici un plan de bataie, fara sa avem o harta.

10 porunci in stabilirea obiectivelor :

1. Un obiectiv trebuie sa fie ceva concret, care poate fi cuantificat. Scuza-ma sa-ti spun asta, dar daca tu spui ca ti-ai propus ca in 2008 “sa fii fericit” si numesti asta un OBIECTIV, nu ai inteles nimic pana acum. Defineste ce inseamna sa fii fericit si apoi stabileste lucrul ala ca un obiectiv pentru tine. Daca esti ca mine si esti fericit cand esti pe partia de ski poti sa reformulezi ce am zis mai sus in “vreau sa fiu in fiecare weekend pe partia de ski

2. Un obiectiv trebuie sa fie suficient de mare incat sa para greu, si suficient de realist incat sa il indeplinesti. Vrei sa-ti dau un exemplu de obiectiv nerealist? Sa spui ca “in 7 zile vreau sa ma insor cu o mexicana milionara” este un obiectiv nerealist daca traiesti in Romania si nu stii spaniola.
3. Asigura-te ca obiectivul pe care ti-l propui este ceva ce vrei cu adevarat, si nu doar ceva care suna frumos. Tin minte ca in liceu am incercat sa scriu un roman politist. Nu-mi doream neaparat sa scriu o carte, dar mi se parea ca “da bine” sa zica lumea ca am scris o o carte. Suna frumos, interesant, imi gadila orgoliul. Dupa primul capitol la care m-am chinuit 2 luni mi-am omorat eroul si am aruncat manuscrisul. Asa s-a incheiat cariera mea de “Edgar Wallace”. Trebuie sa vezi care sunt lucrurile pe care ti le doresti cu adevarat si sa-ti stabilesti obiectivele in concordanta cu ele.

4. Nu-ti stabili obiective care sa se contrazica intre ele. De exemplu, daca unul din obiectivele tale pentru 2008 este sa iti imparti averea la saraci iar alt obiectiv este sa faci turul pamantului pe un vas de lux, s-ar putea sa avem o mica problema. Cine pe cine pacaleste?

5. Formuleaza-ti obiectivele intr-o maniera pozitiva. Lucreaza PENTRU ceva si nu ca sa scapi de ceva. In loc sa spui “nu vreau sa ma ingras, asa ca nu voi mai manca la KFC (buna idee, btw)” formuleaza “vreau sa slabesc si voi manca de acum mancare sanatoasa” . Partea frumoasa este ca atunci cand formulezi totul in viata intr-o maniera pozitiva, lucrurile devin mai placute. Nu te mai gandesti ca fiind o corvoada pe care o faci ca sa scapi de ceva nedorit, ci la ceva ce merita facut ca sa te aduca mai aproape de scopul tau.

6. Scrie-ti obiectivul pe HARTIE, cat mai detaliat. Nu e suficient sa scrii : “Vreau sa am o casa”, “Vreau sa am un salariu mai mare”, “vreau sa am trafic pe blog”. Poti scrie “Vreau sa am o casa, cu 3 dormitoare, cu piscina, si un ciobanesc german”. In felul asta stii mai bine exact ce vrei si pentru ce te lupti.

7. Stabileste-ti obiective asupra carora ai control. Cu cat ai mai mult control asupra lucrurilor pe care le faci, cu atat obiectivele tale sunt mai usor de atins. Putin control, multi factori de care depinde succesul unui obiectiv egal sanse mici de reusita. Exemplu : Daca prin absurd tu iti stabilesti ca obiectiv pentru 2008 “Romania sa castige Campionatul European de Fotbal”, sansele tale sunt minime. Nu pentru ca Mutu si ceilalti nu ar avea sanse, ci pentru ca obiectivul asta nu depinde de tine. Nu poti sa-ti propui decat lucruri pe care le poti controla.

8. Cand formulezi un obiectiv, stabileste-ti un deadline, un termen limita.Vreau sa scriu 5 articole pe saptamana pe succesdublu.ro timp de doua luni dupa care sa scriu 2 articole pe zi” este mai bine decat “vreau sa scriu constant pe succesdublu.ro”

9. Imparte fiecare obiectiv in alte obiective mai mici. Folosind aceleasi principii din lista de mai sus, ia fiecare obiectiv mare si imparte-l in bucati mai mici pe care sa le tratezi separat. Bancul cu elefantul se aplica foarte bine aici. “Cum se mananca un elefant? Raspuns : in inghitituri mici

10. Orice obiectiv iti stabilesti, ghideaza-te dupa urmatoarele intrebari :

  • Ce stiu despre asta?
  • Ce informatii am nevoie?
  • De unde fac rost de aceste informatii?
  • Ce trebuie sa invat nou ca sa ating obiectivul asta
  • Ce resurse pot sa folosesc?
  • Care e cea mai buna cale sa ajung la scopul meu?

Si acum ce urmeaza?

Daca ti-ai notat pe hartie obiectivele pe care vrei sa le atingi nu sta cu mainile in san. Poti sa scrii caiete intregi cu “Vreau sa ajung cantaret la opera”, daca nu exersezi vei ajunge sa strigi la coltul strazii pentru un colt de paine. Acum stii ce vrei sa obtii, ce mai astepti?

Succes Dublu