Ce inseamna sa fii un trader?

Articol scrise de Luca

trader

 

Limba româna nu are un cuvint care sa defineasca in plenitudinea lui, multiplicitatea semantica a cuvintului TRADER, derivat din trade. Societatea vestica s-a bazat pe acest expert, un adevarat ultrapotent actionind din umbra, in zona comertului, finantelor, economiei in general.

Pe cind poporul nostru se straduia sa supravietuiasca la marginea estica a Europei, traderii englezi si olandezi forjau imperii comerciale intinse pe suprafata globului. Nici nu e de mirare ca in acei ani boierul român facea cunostinta cu furculita in timp ce omologul lui din vestul continetului isi incredinta recolta traderului, pentru a obtine citi mai multi bani din vinzarea ei, in cadrul unei institutii ce reprezenta embrionul bursei de marfuri.

Ca sa va faceti o idee ce inseamna trade in cultura engleza, iata insiruirea de explicatii ale polisemantismului acestui extraordinar cuvint:

· maiestrie, indeletnicire, profesie
-o profesie la nivel de maiestrie

· afacere, tranzactie comerciala
-evident, traderul se ocupa cu tranzactii comerciale, avind ca obiect toate lucrurile imaginabile

· comerciantii, furnizorii autorizati

· clientela, clienti, cumparatori
-traderul se poate situa si pe pozitia de cumparator, in numele lui sau a unui tert

· intelegere, invoiala, complicitate, conventie
-ce paleta extraordinara! traderul realizeaza prin negociere, atit intelegeri cit si manevre comerciale elaborate (complicitate, conventie)

· pariuri (la curse)
-interesant inteles; din multe puncte de vedere, traderul se aseamana cu un parior

· calatorie cu destinatie precisa, ruta
-legat de aspectul comercial al tranzactiilor

· urma, calcatura, directie, carare, poteca
– DO, calea, cum ar spune asiaticul; aproape de intelesul filosofic al termenului; cit se de poate de corect, a fi trader este, inainte de toate, o cale constient aleasa

· unealta, scula
-extraordinar, foarte potrivit; cea mai eficienta unealta de a face bani

· sfortare, istovire
-si aici au nimerit-o: efortul de a fi trader, mai ales la inceput, cind inca nu ti-ai gasit calea, DO, este istovitor

Daca mi-ai fi cerut sa alcatuiesc o lista a intelesului si sa descriu aria de actiune a perechii TRADE – TRADER, nu as fi putut face o treaba mai buna. Acest aspect lingvistic, de definire, este cel mai potrivit omagiu adus de societatea si cultura vestica, ocupatiei de a fi trader. Lumea veche si Lumea noua recunosc si pretuiesc aceasta “meserie”, cu rol esential in peisajul economic.

Ramine intrebarea: pentru cine esti trader?

Eu sint pentru mine, pentru a-mi dobindi libertatea financiara. Dar aceasta ocupatie devenita pasiune te transforma, te face sa vrei sa intorci societatii banii pe care ti-i ofera. Nu gasesc mai potrivita metoda de a rasplati aceasta abundenta decit redirectionind-o la sursa ei, incercind sa povestesc, celor care vor sa asculte, ce inseamna si cum face, ce face un trader.

Efortul meu, dincolo de a fi un act de educatie financiara, este o incercare de a schimba mentalitatea românului, de a-l face sa recepteze si sa aprecieze dificultatea si frumusetea acestei vocatii unice pe care si-o asuma (inca) atit de putini dintre concetatenii nostri.

Articol scris de Luca

Daca vrei sa afli mai multe despre trading si investitii in general, viziteaza-i blogul, Milionarul Mioritic

 

Foto: killthebird

 

2 thoughts on “Ce inseamna sa fii un trader?”

  1. mai aveai un pic si ziceai ca in Romania nu aparuse roata cand englezi aveau aparate de ras…..bravo!!!

    p.s. te cheama cumva arpad sau laszlo ??

Comments are closed.