Cauta solutiile simple

Stiti ce face diferenta intre oamenii de succes si ceilalti? Primii se concentreaza pe aflarea solutiilor. Cei din urma se concentreaza pe rezolvarea problemelor. La prima vedere pare acelasi lucru. Cu toate astea diferenta e imensa. Exemple :

1. Cand NASA a inceput sa trimita oameni in spatiu au descoperit ca in spatiu stilourile nu functioneaza la gravitate zero. Din cauza lipsei gravitatiei, cerneala pur si simplu nu curgea prin penita. Ca sa rezolve problema asta au cheltuit 12 milioane $ in 10 ani de zile. La sfarsit au reusit sa inventeze un stilou care functiona la gravitate zero, puteai sa scrii pe tavan, in apa, practic, pe orice substanta si in orice mediu, chiar si la temperaturi sub 300 grade Celsius.

Ce au facut rusii? …Au folosit un creion.

2. Unul din cazurile celebre in Japonia a fost cazul cutiei de sapun goale. Una din marile companii de cosmetice din Japonia a primit o plangere de la un client ca a cumparat un sapun, dar cutia era goala.  Imediat managementul companiei a izolat problema la nivelul liniei de asamblare care transporta toate sapunurile sa fie impachetate. Problema era ca dintr-un motiv necunoscut una din cutii trecuse de linia de asamblare goala. Cum sa rezolve aceasta problema?

Managementul a insarcinat o echipa de ingineri cu rezolvarea problemei. Acestia au inventat o masinarie care scana cu raze X fiecare cutie care trecea prin linia de asamblare. Trebuia sa lucreze doi oameni la aceasta masinarie si ca rezultat se obtineau imagini de inalta calitate a interiorului cutiei. Au cheltuit o multime de bani pe utilajul asta.

In acelasi timp, o companie concurenta, mai mica s-a confruntat cu aceeasi problema. Un functionar de la registratura a venit rapid cu o idee care a fost si pusa in practica. In loc de a inventa o masinarie complicata care sa scaneze cu raze-x, au cumparat un radiator ventilator foarte puternic si l-au montat paralel cu linia de asamblare. De fiecare data cand o cutie goala trecea prin dreptul lui, curentul de aer o arunca pur si simplu de acolo.

Morala . Cauta intotdeauna solutiile cele mai simple.

13 thoughts on “Cauta solutiile simple”

  1. Exemplul 2 e chiar comic. La nivelul firmei este eficient, rapid, si chiar ingenios. Totusi privit la nivel macro, s-a facut un progres tehnologic, iar oamenii care au facut cercetarea au deschis drumul catre alte utilizari a razelor X. Firma nu a pierdut bani, ci a recuperat banii in pretul produselor ulterior. Tehnologia descoperita nu e cumva chiar cea care este folosita acum in aeroporturi?

    Ambele exemple imi par a fi citate din Zig Ziglar. Asa e?

  2. Oricum exemplele sunt mai mut educationale. Ce a facut NASA intre timp. N-a mai trimis oameni in spatiu ? Sau au scris cu un creion si ei ? Si totusi NASA este mai de success decat programul spatial rusesc. Si aia cu sapunurile, e prea tras de par. Puteau face in 2 zile un senzor de greutate. daca nu le venea idea cu ventilatorul. Si inginerii nu sunt in general asa de visatori :).

  3. grozav postu’ sunt mult mai multe exemple de genu. ma cam indoiesc ca Nasa a cheltuit atata doar pentru un obiect de notat.

    @combo nu ai de unde sa stii ce fac rusii in legatura cu exploatarea extra-terestra. imo rusii sunt inaintea americanilor pe domeniul cercetarii chiar daca nu se vede la televizor

  4. Vi s-a intamplat sa gasiti vreodata solutia simpla? Si ceilalti sa ramana cu gura cascata? Mie da. Este interesant. Ai un feeling!!! Dar nu m-am dus la NASA pt ca speram ca astia de la noi sa…… Dar acuma chiar plec!

Comments are closed.