Cat de multe poti sa inveti din carti

Am inceput sa citesc la 4 ani cand mama mergea la serviciu si ramaneam in grija unei matusi. Am invatat sa citesc titlurile din ziare si numele magazinelor. La 5 ani citisem 1001 de nopti, toata colectia.

In scoala generala ma prindeau cu cartile sub banca si mi le confiscau. In clasa a 6-a cel mai bun prieten al meu a devenit profesorul de rusa care m-a prins cu o carte de Jules Verne pe sub banca si in loc sa mi-o confiste mi-a promis ca daca devin cel mai bun la rusa el imi imprumuta toata colectia de Jules Verne. Citeam 3-4 volume pe saptamana.

w14_21804885

In liceu, intr-a 10-a mi s-a scazut nota la purtare pentru ca un semestru intreg nu am prea dat pe la scoala. Eram un chiulangiu. Unde stateam? Plecam dimineata de acasa si ma duceam direct la biblioteca judeteana din Pitesti. Citeam presa gratis cu pensionarii apoi intram in sala de lectura si imprumutam 3-4 carti pe care le terminam de citit pana pe la 14.00 cand s-ar fi terminat orele mele la liceu. Citeam fizica, istorie, geografie, beletristica, astronomie, orice. Mai putin Chimie. Am urat chimia.

Majoritatea lucrurilor pe care le stiu acum, le-am invatat singur. Nu apreciez foarte tare sistemul educational romanesc, dar apreciez cartile. Am invatat din carti lucruri pe care le-am aplicat imediat in ceea ce aveam nevoie. O sa va povestesc doua situatii:

N-am stiut sa inot pana pe la 17 ani. Ai mei aveau frica de apa si incercau sa ma tina cat mai departe de piscine sau bazine din cauza unei tragedii in familie in copilarie. Mergeam in tabere si vedeam cum prietenii plonjau in piscina si eu stateam pe margine ca un fraier. Muream de ciuda. De doua ori era sa ma inec pentru ca m-am aruncat in apa incercand sa-mi dau seama singur ce sa fac. Mama nu stie de asta. Citeste abia acum …

Pana cand m-am decis sa invat sa inot. Si cand m-am hotarat, am zis ca am nevoie de propria piscina.

Aveam in curte o zona care se potrivea perfect cu planurile mele. In gluma i-am spus tatei daca are de gand sa faca o piscina acolo. Raspunsul lui a fost: Daca sapati, facem. L-am luat pe fratemiu si timp de o saptamana am sapat cu cazmaua zi de zi. Aveam basici. Cand am terminat eram mandru de mine: o groapa de 5m x 3 m si 1.70 inaltime astepta sa fie umpluta. Si inca nu stiam sa inot. Am facut cofraj si am turnat beton facut manual la betoniera. Inca  o saptamana. Am asteptat sa se usuce si am finisat. Am terminat fix cand a inceput eclipsa de soare. Da, marea si unica eclipsa de soare din 1999 pe 11 august.

Si ce treaba au cartile cu povestea asta?

Aveam piscina, am umplut-o cu apa, trebuia sa invat sa inot. Am imprumutat o carte cu lectii de inot(nu erau lectii pe youtube pe vremea aia), mi-am cumparat echipament de inot, ochelari, chestii pentru nas, doape pt urechi, am citit prima lectie, m-am uitat la poze si m-am bagat in apa. Am invatat treptat toate stilurile de inot folosind cartea aia.

A doua poveste e legata de primul job in vanzari pe care l-am avut. Nu vandusem niciodata nimic in viata mea pana atunci. Stateam cu niste prieteni intr-un apartament, unul din ei lucra la o firma care vindea termopane si mi-a zis ca au nevoie de oameni pe vanzari fara experienta. M-am dus la interviu, am fost angajat, trebuia sa incep a doua zi. Am gasit o carte pe care am citit-o in noaptea aia si am notat cat am putut de mult pe niste hartii, tehnici de vanzari, trucuri de limbajul trupului, etc. Dupa 2 zile faceam primul contract. Cartea se numeste : Cartea despre Vanzari, de Tom Hopkins, una din cele mai bune carti pe care le-am citit pana acum.

Sunt lucruri pe care nu le poti invata decat de la altii care au trecut prin greseli ca tu sa nu trebuiasca sa le mai faci. In curand o sa fac o pagina dedicata cu cartile cele mai bune pe care le recomand.

Restul lucrurilor le-am invatat dand-o des in bara. C-asa-i in tenis :)

Voi?

25 thoughts on “Cat de multe poti sa inveti din carti”

 1. Am urât cărţile până la 15 ani, când obligat de sora mea am terminat de citit prima carte din viaţa mea. Se numea “Gândeşte Curezător” (Think BIG). Apoi am avut curentul oprit timp de 2 luni din cauza unei datorii. Din lipsa de ocupaţie am continuat să citesc, eram aşa de implicat încît ajunsesem să citesc la lumânare sau lampă… Vroiam să testez ideea de bază din cartea “Gândeşte cutezător”: Cititul este reţeta succesului.

  După asta au urmat o perioadă lungă în care am citit orice îmi pica în mână, apoi am devenit selectiv…

  M-au ajutat cărţile? DA!
  Sunt reţeta succesului? DA!
  E bine să citeşti? Da, DAR păstrează simţul realităţii

 2. Am urât cărţile până la 15 ani, când obligat de sora mea am terminat de citit prima carte din viaţa mea. Se numea “Gândeşte Curezător” (Think BIG). Apoi am avut curentul oprit timp de 2 luni din cauza unei datorii. Din lipsa de ocupaţie am continuat să citesc, eram aşa de implicat încît ajunsesem să citesc la lumânare sau lampă… Vroiam să testez ideea de bază din cartea “Gândeşte cutezător”: Cititul este reţeta succesului.

  După asta au urmat o perioadă lungă în care am citit orice îmi pica în mână, apoi am devenit selectiv…

  M-au ajutat cărţile? DA!
  Sunt reţeta succesului? DA!
  E bine să citeşti? Da, DAR păstrează simţul realităţii

 3. Cum poti sa asimilezi atata? Eu incerc sa invat pt licenta. Am 2000 pagini…mai mult de 200 de pagini nu pot digera pe saptamana…am citit cam 400 pana acum si mai am 2 saptamani pana la licenta…m-a cam luat teama…

 4. Cum poti sa asimilezi atata? Eu incerc sa invat pt licenta. Am 2000 pagini…mai mult de 200 de pagini nu pot digera pe saptamana…am citit cam 400 pana acum si mai am 2 saptamani pana la licenta…m-a cam luat teama…

 5. nu pot sa spun ca sunt un fan al cartilor, dar de curand am citit The Secret ( cred ca toti l-au citit :) ) dar pot sa spun ca de atunci mi s-a deschis pofta de citit carti pe aceeasi tema.

 6. Pana acum 1 an (aproape) citisem doar Maitreyi, sa vad daca era adevarat ce se zicea despre deltaliile picante, …, evident, nu vedeam rostul in a citii… de un an am citit peste 30 de carti; in general dezvoltare personala.

  Esential este sa continui sa te dezvolti… citind, ascultand, participand la seminarii.

  Recomand minim 30 min pe zi de citit… orice, in domeniul vostru.

 7. Inca nu pot sa asimilez gandul ca exista oameni care spun ca nu le place sa citeasca. Probabil ca nu au pus mana pe ceea ce trebuie :)
  Am invatat sa citesc pe la 6 ani, cand bunica mea imi citea “Legendele Olimpului”, pentru ca, apoi, usor, usor sa incep sa ii citesc eu.
  Cartile sunt a doua lume in care traiesc, ele imi hranesc imaginatia si setea de cunoastere, devenind aproape un drog. Da, sunt o sursa de invatare continua si nu, nu cred ca voi putea spune vreodata – gata, am citit suficient.

 8. :) frumoase amintiri..nu stiam ca iti place asa mult sa citesti.

  Si mie mi-a placut la nebunie sa citesc incepand cu ciclul primar…carti de povesti..pentru copii..de aventura, de geografie, de istorie…

  Poate ca am avut noroc si ca tehnologia nu era asa dezvoltata pe atunci.

  Desi toti aveam un HC90 sau Spectrum..

 9. Nu regret decizia de a relua cititul.In ultimele 18 luni am reusit sa devorez vreo 82 de carti.Cititul ajuta foarte mult!Din pacate in Romania noastra de azi,cei care citesc sunt luati in deradere pentru pasiunea lor!

 10. am citit 3 carti bunicele:

  Devlin Keith – Partida neterminată
  Iosif M Cristian – Decadent in transcendent
  Cesereanu Ruxandra – Angelus

 11. a citi sau a nu citi , a alege binele ! carte utila ,valoroasa , necesara – ca aerul Incompetentii le fac parte celor fara carte ! zddobiti-i

  1

Comments are closed.