Cat de multe poti sa inveti din carti

Am inceput sa citesc la 4 ani cand mama mergea la serviciu si ramaneam in grija unei matusi. Am invatat sa citesc titlurile din ziare si numele magazinelor. La 5 ani citisem 1001 de nopti, toata colectia.

In scoala generala ma prindeau cu cartile sub banca si mi le confiscau. In clasa a 6-a cel mai bun prieten al meu a devenit profesorul de rusa care m-a prins cu o carte de Jules Verne pe sub banca si in loc sa mi-o confiste mi-a promis ca daca devin cel mai bun la rusa el imi imprumuta toata colectia de Jules Verne. Citeam 3-4 volume pe saptamana.

w14_21804885

In liceu, intr-a 10-a mi s-a scazut nota la purtare pentru ca un semestru intreg nu am prea dat pe la scoala. Eram un chiulangiu. Unde stateam? Plecam dimineata de acasa si ma duceam direct la biblioteca judeteana din Pitesti. Citeam presa gratis cu pensionarii apoi intram in sala de lectura si imprumutam 3-4 carti pe care le terminam de citit pana pe la 14.00 cand s-ar fi terminat orele mele la liceu. Citeam fizica, istorie, geografie, beletristica, astronomie, orice. Mai putin Chimie. Am urat chimia.

Majoritatea lucrurilor pe care le stiu acum, le-am invatat singur. Nu apreciez foarte tare sistemul educational romanesc, dar apreciez cartile. Am invatat din carti lucruri pe care le-am aplicat imediat in ceea ce aveam nevoie. O sa va povestesc doua situatii:

N-am stiut sa inot pana pe la 17 ani. Ai mei aveau frica de apa si incercau sa ma tina cat mai departe de piscine sau bazine din cauza unei tragedii in familie in copilarie. Mergeam in tabere si vedeam cum prietenii plonjau in piscina si eu stateam pe margine ca un fraier. Muream de ciuda. De doua ori era sa ma inec pentru ca m-am aruncat in apa incercand sa-mi dau seama singur ce sa fac. Mama nu stie de asta. Citeste abia acum …

Pana cand m-am decis sa invat sa inot. Si cand m-am hotarat, am zis ca am nevoie de propria piscina.

Aveam in curte o zona care se potrivea perfect cu planurile mele. In gluma i-am spus tatei daca are de gand sa faca o piscina acolo. Raspunsul lui a fost: Daca sapati, facem. L-am luat pe fratemiu si timp de o saptamana am sapat cu cazmaua zi de zi. Aveam basici. Cand am terminat eram mandru de mine: o groapa de 5m x 3 m si 1.70 inaltime astepta sa fie umpluta. Si inca nu stiam sa inot. Am facut cofraj si am turnat beton facut manual la betoniera. Inca  o saptamana. Am asteptat sa se usuce si am finisat. Am terminat fix cand a inceput eclipsa de soare. Da, marea si unica eclipsa de soare din 1999 pe 11 august.

Si ce treaba au cartile cu povestea asta?

Aveam piscina, am umplut-o cu apa, trebuia sa invat sa inot. Am imprumutat o carte cu lectii de inot(nu erau lectii pe youtube pe vremea aia), mi-am cumparat echipament de inot, ochelari, chestii pentru nas, doape pt urechi, am citit prima lectie, m-am uitat la poze si m-am bagat in apa. Am invatat treptat toate stilurile de inot folosind cartea aia.

A doua poveste e legata de primul job in vanzari pe care l-am avut. Nu vandusem niciodata nimic in viata mea pana atunci. Stateam cu niste prieteni intr-un apartament, unul din ei lucra la o firma care vindea termopane si mi-a zis ca au nevoie de oameni pe vanzari fara experienta. M-am dus la interviu, am fost angajat, trebuia sa incep a doua zi. Am gasit o carte pe care am citit-o in noaptea aia si am notat cat am putut de mult pe niste hartii, tehnici de vanzari, trucuri de limbajul trupului, etc. Dupa 2 zile faceam primul contract. Cartea se numeste : Cartea despre Vanzari, de Tom Hopkins, una din cele mai bune carti pe care le-am citit pana acum.

Sunt lucruri pe care nu le poti invata decat de la altii care au trecut prin greseli ca tu sa nu trebuiasca sa le mai faci. In curand o sa fac o pagina dedicata cu cartile cele mai bune pe care le recomand.

Restul lucrurilor le-am invatat dand-o des in bara. C-asa-i in tenis :)

Voi?