Cartile lui John Grisham

Acest articol este foarte vechi. Va fi in curand rescris si va oferi mult mai multa valoare fata de ce ofera acum

***

John Grisham

Maine (6iulie) e ziua mea. :) Iesiti repede in oras si pregatiti-mi ceva cat mai aveti timp. Un mail sau un comentariu cu urarile generoase nu e de neglijat :))).

Tocmai ma intorc in oras. M-am intalnit cu Sam si Paul, doi din verii mei…iar Paul mi-a facut cadou “The Partner” de John Grisham..amandoi fiind mari fani Grisham. Mi-a simtit slabiciunea si trebuie sa ma revansez data viitoare. Right Pauly ? :) Mi-am adus aminte de noptile cand stateam cu lanterna pe sub patura si citeam Grisham o data, de doua ori, de trei ori acceasi carte. Fascinat de stilul in care reusea sa te tina cu suflarea la gura pana la ultima pagina….prins in mreaja confruntarilor “la bara”….cadoul tau, Paul, mi-a facut ziua mai luminoasa si presimt ca urmatoarele zile o sa fiu tare ocupat :))

Daca iti plac situatiile tensionate, umorul fin, scenariul de tip “politist” foarte bine elaborat ..si o realitate foarte bine construita …Grisham este ceea ce ar trebui sa citesti. Daca mai esti si pasionat de drept, legi, criminalistica si inca nu ai citit Grisham …. apuca-te acum.!

Supranumit ..regele thrilerului juridic, Grisham(nascut 1955) nu avea cea mai mica intentie sa devina scriitor. Visa sa ajunga jucator profesionist de baseball si a incercat in mai multe randuri intrarea in circuitul profesionist fiind respins aproape de fiecare data. Dupa ce studiaza dreptul fiscal la University of Mississippi…isi da seama ca nu ii place domeniul si se muta la drept penal. Dupa absolvirea facultatii de Drept(1983)..practica dreptul aproape 10 ani si se specializeaza in criminalistica. Experienta pe care a acumulat-o in timpul confruntarilor din procese a stat la baza romanelor scrise ulterior.

In 1987 termina primul sau roman “A Time to Kill” inspirat dupa un caz real. ..Cartea a fost editata doar in 5000 de exemplare si nu a avut prea mare succes, doar 1000 de copii fiind vandute..in mare parte prietenilor si cunostintelor. Atras insa de scris, Grisham incepe lucrul la al doilea roman cu subiect “juridic”..si inainte de publicare Paramount Pictures achizitioneaza drepturile de ecranizare pentru 600.000 $. “The Firm” a devenit best-seller si a ramas 47 de saptamani pe lista celor mai bine vandute carti publicata in New York Times. Dupa ecranizarea in 1993 cu Tom Cruise in rolul principal, John Grisham a inceput sa devina din ce in ce mai cunoscut. Prima sa carte “A time to kill” a fost reeditata si a devenit imediat best-seller, apoi ecranizata in 1996 cu Sandra Bullock, Samuel Jackson, Kevin Spacey in distributie si avand incasari de peste 100 milioane $ in SUA. Dupa aceste doua succese, Grisham devine un adevarat scriitor de best-sellere pe banda rulanta, in fiecare an scriind cate un roman care ramane saptamani in sir in top si ulterior ecranizat. The Pelican Brief (Cazul Pelican), The Client (Clientul), The Chamber (Camera mortii), The Rainmaker (Omul care aduce ploaia), The Runaway Jury (Juriul) toate au fost succese remarcabile si au fost ecranizate.

Lista completa a cartilor lui Grisham:

A Time to Kill (…Si vreme e ca sa ucizi)
The Firm (Firma)
The Pelican Brief (Cazul Pelican)
The Client (Clientul)
The Chamber (Camera mortii)
The Rainmaker (Omul care aduce ploaia)
The Runaway Jury (Juriul)
The Partner (Partenerul)
The Street Lawyer (Avocatul strazii)
The Testament (Testamentul)
The Brethren (Fratia).
A Painted House (Campionul din Arkansas)
Bleachers (roman dedicat baseballului)
The Summons (Mostenitorii – 2002)
The King of Torts (Maestrul – 2003)
The Last Juror (Ultimul Jurat – 2004)
The Broker (Mediatorul – 2005).

In prezent cartile lui Grisham sunt publicate in peste 60 de milioane de exemplare si sunt traduse in 29 de limbi.

The Partner..cartea pe care o citesc acum este scrisa in 1997. este vorba despre : “ce suma poate determina un om sa-si abandoneze familia, prietenii,cariera si sa-si insceneze propria moarte? Pentru Patrick Lanigan raspunsul este simplu: 90 milioane $. Insa dupa 4 ani trecutul il prinde din urma si odata cu el, si fostii parteneri inselati, dornici de razbunare, si FBI-ul pentru care Lanigan nu este decat un criminal. Dar povestea este de-abia la inceput, caci Patrick stie tot ceea ce nu stiu ceilalti – el cunoaste adevarul”

In final …o scena din Runaway Jury (2003) cu doi mari actori : Dustin Hoffman si Gene Hackman.

2 thoughts on “Cartile lui John Grisham”

  1. In primul rand vreau sa iti urez un sincer La multi ani, si cat mai mult succes online.

    Referitor la Grisham am auzit de el tot pe internet, am ajuns pe siteul lui din greseala, am citit putin, am vazut ca are cateva cati de succes, cu renume mondial.Poate candva voi citi si eu ceva de el.

    Inca odata “La Multi Ani.”

  2. Thx Mihai pt urari. daca ma gandesc bine…prima carte de Grisham a fost “Clientul” ..cand aveam vreo 15 ani imprumutata in vacanta de la o vecina Era vorba despre un pusti cam de varsta mea atunci care asista impruna cu fratele lui la o sinucidere a unui avocat al Mafiei. Politia si Mafia il urmaresc si incearca sa stie daca avocatul i-a spus ceva inainte de a se sinucide, iar pustiul reuseste sa ii pacaleasca. Poate faptul ca m-a captivat atunci..m-a facut sa incerc si urmatoarele carti si apoi am ramas fan :)

Comments are closed.