7 Carti Despre Minimalism Pe Care Ar Trebui Sa Le Citesti

Asta inseamna sa fii minimalist: sa gasesti bucurie si satisfactie in lucrurile si activitatile esentiale si sa elimini ceea ce este inutile sau care iti incarca viata.

Cartile de mai jos ofera o varietate de perspective si strategii pentru a ajuta cititorii sa adopte aceasta abordare minimalista.

Este important sa intelegi ca minimalismul nu inseamna sa traiesti intr-un spatiu gol si steril, ci sa traiesti cu lucrurile care conteaza cu adevarat si care iti aduc bucurie si valoare.

Minimalismul nu este o abordare de tipul “o marime potrivita pentru toata lumea”, ci mai degraba este despre a gasi ceea ce functioneaza cel mai bine pentru tine si stilul tau de viata.

Este posibil sa fie nevoie de mult timp si efort pentru a elimina obiectele inutile si pentru a invata sa traiesti cu mai putine lucruri, dar procesul poate fi si satisfacator si eliberator.

Daca esti interesat sa adopti minimalismul, aceste carti pot fi un punct de plecare excelent pentru a invata mai multe si pentru a incepe sa iti simplifici viata.

7 Carti Despre Minimalism Care Te Vor Ajuta Sa Adopti Un Stil Minimalist

1. “Magia Ordinii” de Marie Kondo

Magia Ordinii - Marie Kondo

Probabil cea mai pe val carte din ultimii ani din sfera minimalismului, pentru ca rezolva o problema concreta din viata oamenilor: eliminarea dezordinii.

Aceasta carte ofera un ghid detaliat pentru a-ti organiza si curata spatiul si pentru a-ti elibera casa de lucrurile care nu iti aduc bucurie.

Metoda KonMari, prezentata in aceasta carte, se concentreaza pe a pastra doar obiectele care iti provoaca bucurie si a renunta la cele care nu. Citeste rezumatul cartii aici: Magia Ordinii – Rezumat, Idei, Citate.

Un exemplu din carte este plierea verticala a hainelor, care economiseste spatiu si te ajuta sa gasesti usor piesele dorite in dulap sau organizarea obiectelor dupa categorii, cum ar fi cartile, hainele si obiectele sentimentale, pentru a facilita procesul de decluttering.

2 Citate din carte (adaptate din limba engleza):

“Puneti intrebari si ascultati raspunsurile obiectelor. Daca va vorbesc, ascultati-le si luati in considerare daca acele obiecte v-au servit bine pana acum sau daca este timpul sa le lasati sa plece.”

“A ordona inseamna a alege. Sa ne alegem singuri obiectele care ne aduc bucurie ne ajuta sa intelegem mai bine cine suntem si ce ne face fericiti.”

Cumpara “Magia Ordinii” – Marie Kondo

2. “Adio Lucruri: Noul minimalism japonez” – Fumio Sasaki

Adio Lucruri - Fumio Sasaki

Aceasta carte reprezinta povestea personala a lui Fumio Sasaki despre cum acesta a reusit sa isi reduca drastic posesiunile si si-a schimbat modul de viata pentru a fi mai minimalist si mai fericit.

Un exemplu interesant din carte este faptul ca Sasaki a renuntat la 90% din lucrurile pe care le detinea, constatand ca nu aveau nicio valoare reala in viata lui.

Aceasta experienta personala ofera o perspectiva unica asupra minimalismului si impactului acestuia asupra fericirii si bunastarii personale.

2 Citate din carte (adaptate din limba engleza):

“Inainte ma preocupam prea mult de ceea ce am, in loc de ceea ce puteam sa devin.”

“Minimalismul inseamna sa alegi sa te concentrezi asupra valorilor tale cele mai importante si sa elimini pe celelalte, sa incetezi sa acorzi atentie lucrurilor banale si sa te concentrezi asupra lucrurilor cu adevarat importante.”

Cumpara “Adio lucruri: Noul minimalism japonez”

3. “Esentialismul” – Greg McKeown

Esentialismul - Greg Mckeown

Aceasta carte ofera o abordare minimalista pentru a-ti identifica si a te concentra pe ceea ce este esential in viata ta si pentru a elimina toate celelalte lucruri inutile.

Un aspect interesant prezentat in carte este conceptul de “a face mai putin, dar mai bine”, care ne incurajeaza sa ne concentram pe activitatile si obiectivele care au cel mai mare impact asupra vietii noastre.

Cartea te invata sa-ti stabilesti prioritatile si sa-ti folosesti energia intr-un mod mai eficient.

2 Citate din carte (adaptate din limba engleza):

“Esentialismul nu inseamna doar sa faci lucruri putine, ci sa faci lucrurile putine care conteaza cu adevarat.”

“Omul esentialist traieste cu un sentiment permanent de gratie. In loc sa se planga de ceea ce nu are, se concentreaza pe ceea ce are si pe ceea ce conteaza cu adevarat.”

Cumpara “Essentialism” – Greg McKeown

4. “Bucuria de a trai cu mai putin” – Joshua Becker

Bucuria de a trai cu mai putin - Joshua Becker

Aceasta carte ofera o abordare pas cu pas pentru a reduce excesul pe care l-am tot mentionat pe parcursul articolului si a-ti simplifica viata pentru a-ti atinge obiectivele si a trai o viata mai implinita.

Un exemplu interesant din carte este “Regula celor 20/20”, care sugereaza ca daca un obiect poate fi inlocuit in mai putin de 20 de minute si costa mai putin de 20 de dolari, atunci poate este mai bine sa renunti la el.

Joshua Becker te indeamna sa iti evaluezi posesiunile si sa te intrebi daca acestea iti aduc valoare reala in viata.

Prin aplicarea principiilor minimaliste, vei putea sa te concentrezi pe ceea ce conteaza cu adevarat si sa traiesti o viata mai implinita.

2 Citate din carte (adaptate din limba engleza):

“Minimalismul nu inseamna sa traiesti fara lucruri. Inseamna sa traiesti doar cu cele necesare.”

“Curatenia nu este un scop in sine, ci un mijloc de a ne elibera de dezordinea din jurul nostru pentru a ne concentra mai bine asupra lucrurilor importante din viata.”

Cumpara “Bucuria de a trai cu mai putin” – Joshua Becker

5. “Bucuria de a avea mai putin” – Francine Jay

Bucuria de a avea mai putin - Francine Jay

Aceasta carte ofera strategii si tehnici pentru a-ti curata si organiza spatiul, pentru a te elibera de exces si pentru a trai o viata mai minimalista.

O strategie minimalista interesanta prezentata in carte este conceptul de “o casa pentru fiecare lucru”, care ne incurajeaza sa ne asiguram ca toate obiectele noastre au un loc bine stabilit in casa noastra.

Acest lucru te poate ajuta sa menti un mediu curat si organizat, care, la randul sau, iti permite sa te simti mai in control in propria-ti viata.

Cartea ofera o abordare accesibila si inspirationala pentru a imbratisa minimalismul si de a experimenta bucuria unei vieti mai simple si concentrate.

2 Citate din carte (adaptate din limba engleza):

“Minimalismul nu inseamna sa renunti la ceea ce iti place. Inseamna sa renunti la ceea ce nu iti place.”

“Minimalismul nu inseamna sa renunti la confort. Inseamna sa iti creezi un mediu care sa te ajute sa te relaxezi si sa te simti confortabil.”

Cumpara “Bucuria de a avea mai putin” – Francine Jay

“Minimalism Digital” – Cal Newport

Minimalism Digital - Cal Newport

Cal Newport cauta sa iti ofere o abordare pragmatica pentru a-ti evalua si reduce dependenta de tehnologie si sa traiesti o viata mai implinita.

Newport detaliaza conceptul de minimalism digital, care implica constientizarea si limitarea timpului petrecut pe dispozitivele digitale si pe platformele online, cu scopul de a-ti imbunatati calitatea vietii si a te elibera ca sa te poti concentra pe activitatile si relatiile care conteaza cu adevarat.

Un exemplu interesant din carte este “30 de zile de deconectare digitala”, un experiment in care Newport te indeamna sa renunti temporar la majoritatea aplicatiilor si serviciilor digitale pe care le folosesti si sa le reintroduca selectiv, in functie de valoarea pe care acestea o aduc in viata ta.

Alte tactici/strategii prezentate in carte :

  • stabilirea unor limite stricte pentru utilizarea smartphone-urilor si a retelelor sociale
  • cultivarea de hobby-uri
  • cultivarea interese offline pentru a contracara impactul negativ al tehnologiei asupra vietii noastre

2 Citate din carte (adaptate din limba engleza):

“Minimalismul digital inseamna sa iti creezi un mediu digital care sa te ajute sa iti atingi obiectivele, in loc sa te distraga de la ele.”

“Cel mai important lucru pe care il poti face pentru a-ti imbunatati calitatea vietii este sa reduci timpul petrecut pe tehnologie si sa iti creezi mai mult timp liber.”

Cumpara “Minimalism digital” – Cal Newport

“The Power of Less” – Leo Babauta

Aceasta carte, scrisa de Leo Babauta, ofera un ghid practic pentru a-ti simplifica viata.

Un exemplu interesant este regula 3%, care ne indeamna sa ne concentram pe descoperirea a celor mai importante 3% din activitatile noastre (evident, trebuie sa decizi tu ce inseamna 3% dintr-o activitate), incercand sa elimini restul de 97%.

Un alt exemplu practic este “Tehnica: One Task at a Time”, care te  incurajeaza sa te concentrezi asupra unei singure sarcini pentru a creste productivitatea. Despre o tehnica similara cu cea propusa de Leo Babauta poti sa citesti si aici: Fa doar lucrul asta si o sa ai timp liber de nu o sa stii ce sa mai faci cu el.

Aceasta carte iti va invata cum sa stabilesti obiective realiste si sa aplici strategii eficiente pentru a le atinge, cum ar fi adoptarea minimalismului in toate aspectele vietii tale.

2 Citate din carte (adaptate din limba engleza):

“Cel mai important lucru pe care il poti face pentru a simplifica viata este sa reduci numarul de obiecte si activitati din viata ta si sa te concentrezi asupra lucrurilor cu adevarat importante.”

“Minimalismul nu inseamna sa traiesti fara lucruri. Inseamna sa traiesti cu mai putine lucruri, dar cu mai multa bucurie si impact.”

Cumpara “The Power of Less” – Leo Babauta

***

Fiecare carte are o abordare unica si ofera strategii si tehnici diferite pentru a-ti organiza spatiul, pentru a-ti simplifica viata, pentru a-ti elimina obiectele inutile si pentru a-ti atinge obiectivele.

Magia Ordinii” de Marie Kondo si “Adio Lucruri: Noul minimalism japonez” de Fumio Sasaki sunt doua carti care ofera o perspectiva japoneza asupra minimalismului si cum acesta poate imbunatati viata ta.

Esentialismul” de Greg McKeown si “The Power of Less” de Leo Babauta se concentreaza pe a-ti identifica prioritatile si pe a-ti elimina activitatile si obiectele inutile pentru a-ti atinge obiectivele mai eficient.

Bucuria de a trai cu mai putin” de Joshua Becker si “Bucuria de a avea mai putin” de Francine Jay ofera o abordare pas cu pas pentru a reduce excesul din viata ta si pentru a trai o viata mai minimalista si mai implinita.

Minimalism Digital” de Cal Newport ofera o abordare unica asupra minimalismului, concentrandu-se pe a-ti evalua si reduce dependenta de tehnologie si pe a-ti imbunatati calitatea vietii.

Indiferent de cartea pe care o alegi sa o citesti, minimalismul poate fi o abordare interesanta si valoroasa pentru a-ti simplifica si imbunatati viata.