Arde-l pe fraier!

Updated on: May 26, 2008

Wikipedia ne spune ca: “Turismul in Romania se concentreaza asupra peisajelor naturale si a istoriei sale bogate”.

Ma simt de parca as fi la ora de dirigentie! Sau in clasele 1-4 cand eram obligati sa invatam “Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie”. Si atat de mult ne doream sa invatam poezii pe de rost(inventie a celebrului sistem de educatie romanesc), incat chiar ne veneau in minte numai lucruri de dulce!

A nu se intelege ca am ceva cu Wikipedia. Placa asta o tot aud de ani de zile. O recita politicienii in binecunoscutul lor limbaj de lemn, vor sa ne-o bage pe gat “managerii” din domeniul turismului.

Aceste persoane care ne explica, intr-un limbj foarte elevat!, ce inseamna turismul romanesc si care este potentialul sau! ne arunca in fata ochilor tot felul de grafice si trenduri, care chipurile, ar trebui sa ne convinga de forta Romaniei turistice. Si de finetea nisipului de la Eforie, comparativ cu cel din Barcelona!

Ceea ce nimeni nu spune este realitatea crunta! Mai toate hotelurile si pensiunile turistice(sau agro-turistice!) vor sa ia si pielea de pe noi! Vor sa dea tunul in 3, poate 4 luni de sezon. Suntem luati drept niste naivi. “Arde-l pe fraier!” este sloganul acestor indivizi!

Iti piere tot cheful de vacanta atunci cand vezi ce conditii iti ofera hotelul care din exterior nu arata rau. Dupa ce ai trecut de gardul proaspat vopsit, inauntru te asteapta leopardul mizeriei. Nimeni, dar absolut nimeni ! nu ma poate convinge la ora actuala de faptul ca preturile cerute se justifica prin conditiile oferite.

Apoi, te iau in primire “sefii” de terase de pe plaja. Vrei sa mananci niste cartofi si sa bei un suc, te trezesti pe nota de plata cu castraveti, sos picant si supa de pui “a la grek”!

Ce nu inteleg acesti insi cu pretentii de oameni de afaceri si cu atitudine de interlopi, este ca toate aceste lucruri se vor intoarce intr-o zi impotriva lor. Deja bulgarii ii saluta din mers. Antalya, Grecia, Spania si Italia vor fi destinatii tot mai cautate de catre romani. Pai daca e mai ieftin sa stai 5 zile in Sicilia(te poti lauda apoi prietenilor ca ai dat mana cu Don Gambino!), de ce sa alegi algele de la Neptun?

Marketingul turistic este la pamant in Romania. Mai stie cineva ceva de Borsec sau de Borsa? De Durau? Sunt statiuni turistice din Romania. Sau cel putin erau candva…