Amibroker: primele impresii

Amibroker

Singura sansa de supravietuire este evolutia. Daca stai pe loc esti sortit esecului. Acest principiu ce se aplica in atit de multe domenii este esential in trading. Trebuie sa te reinventezi continuu, sa continui sa construiesti pe fundatia cunostintelor si tehnicilor de trading deja existente.

Pentru mine, dezvoltarea de metode proprii a devenit o necesitate. Iar fara backtesting, nu poti obtine rezultate consistente. Caut continuu metode de testare, cit mai eficiente.

De citeva luni studiez piata programelor de trading care au facilitati de backtesting. Pretul lor variaza de la gratuit (Metatrader) pina la mii de dolari. Dar pretul nu e totul. Trebuie sa iei in considerare:

  • sursa datelor (cotatiile instrumentelor financiare pe care le tranzactionezi)
  • compatibilitatea cu brokerul tau
  • lista functiilor pe care le indeplineste programul
  • calitatea graficelor
  • ergonomia platformei
  • usurinta limbajului de programare
  • calitatea motorului de backtesting

Am analizat pe indelete toate aceste variabile, am cautat nopti in sir prin forumurile traderilor pentru a gasi programul care se potriveste abilitatilor mele de programator (nu uitati, sint medic nu softist! dar am in spate un liceu de matematica-fizica si sint programator amator …) si scopurilor mele.

Pentru traderul roman, mai ales cel incepator, Metatrader de la Metaquotes este optiunea de baza. Gratuit, puternic si versatil, nu a fost alegerea mea deoarece traderii care il folosesc critica functiunile de backtesting. In plus, brokerul meu nu are interfata pentru Metatrader.

M-am reorientat. Dupa selectii repetate, am optat pentru Amibroker.

Programul, dezvoltat de o echipa poloneza, este foarte bine vazut de comunitatea de traderi. Este acceptat de brokerul meu (Interactive Brokers) si are o lista generoasa de functiuni. Acum o saptamina am cumparat licenta.

In ultimele zile am inceput sa studiez in detaliu manualul de utilizare. Trebuie sa spun ca sint tot mai impresionat. Este o unealta deosebit de robusta, bine adaptata nevoilor traderului mediu si avansat, dar care poate fi folosita si de un incepator.

Amibroker are la baza un limbaj propriu, AFL, care are o intreaga serie de functii specifice tradingului. Pina acum nu am gasit operatie pe care as vrea sa o realizez care sa nu aiba un corespondent intr-o functie a AFL.

Programul are o facilitate deosebit de importanta pentru backtesting, cea de optimizare. Poti seta variabilele functiilor de analiza a pietei iar programul iti analizeaza care combinatie de variabile produce cele mai bune rezultate. Acest tip de analiza este specifica unui numar mic de programe similare, dar care se vind la preturi mult mai mari decit Amibroker.

Pe masura ce avansez in folosirea programului, voi reveni cu detalii in alte articole.