Va aduceti aminte de anii cand terminai facultatea si imediat erai repartizat pe un post de catre stat si ramaneai pe postul ala pana ieseai la pensie? Eu nu-mi aduc aminte dar parintii mei si majoritatea celor care sunt cu o generatie mai in varsta decat mine isi aduc aminte si nu inteleg ce se intampla acum in 2011.
Daca ai in familie pe cineva care iti repeta obsesiv acest lucru: Fa o facultate ca sa ai o diploma si un serviciu stabil, gandeste-te ca priveste lucrurile din perspectiva de atunci.
Ce se intampla in 2011?
Traim cea mai mare criza economica din ultimul secol. Am ajuns deja la al doilea val. Daca mai crede cineva ca exista joburi sigure se inseala amarnic. Nici jobul de gropar nu mai e sigur, oricand poate veni altul care e mai musculos sa sape gropi in locul tau.
Rata somajului e mai ridicata decat oricand. Poti sa te uiti singur pe statistici. Grecia, 17%, Spania, 11%, bancile nu mai rezista in fata crizei, 1 angajat sustine prin taxe cam 2 pensionari si 2 copii.
Tot statisticile spun ca in medie un angajat isi schimba jobul o data la 3 ani. Si nu neaparat in acelasi domeniu de activitate sau mai sus pe scara carierei.
Rezultatul este simplu: O multime de oameni sunt nemultumiti de cat castiga, de ceea ce fac zi de zi, se simt neimplinit, stresati, frustrati, ar vrea sa faca o schimbare si nu stiu cum sa inceapa, de unde, si mai ales in ce ordine.
Eu am inceput medicina, am facut cativa ani si apoi m-am lasat. Incepusem sa lucrez in vanzari si mi-am dat seama ca imi place mai mult interactiunea cu oamenii zi de zi, negocierea, sentimentul ca in fiecare zi fac ceva nou. Am schimbat mai multe joburi tot in vanzari pentru ca nu reuseam sa accept regulile si ma enervam repede daca intram intr-un sistem inchistat sau daca nu mi se oferea libertate pentru a-mi exprima creativitatea. Ma simteam extrem de frustrat de fiecare data cand simteam ca ceea ce trebuie sa fac e exact impotriva a ce simt ca as vrea sa fac de fapt. Dar cum sa-i spui sefului ca e prost? Sunt cheltuieli, chirie, telefoane, mancare, risti sa fii dat afara daca te impotrivesti.
Am trecut apoi prin experienta de freelancer. Sa lucrezi de acasa pentru clienti care au treburi de rezolvat si sa fii platit pentru asta. Faceam SEO si marketing online. Stiti care e paradoxul freelancerului? Ca nu stie cand incepe si cand se termina ziua. Cand esti angajat stii ca te duci la munca la 10 si iesi la 6 seara, ziua de munca s-a terminat, te duci si bei o bere in Centrul Vechi.
Cand esti freelancer ai libertatea sa faci ce vrei cand vrei, sa te trezesti la ce ora ai chef si sa te uiti la un film in mijlocul zilei daca ai chef. Dar aici intervine dilema cealalta: banii vin doar daca alergi dupa clienti, daca termini proiectele la timp, nu ai colegi, muncesti de obicei in acelasi loc in care dormi, mananci si stai zi de zi si dupa o perioada devii un singuratic, simti nevoia unei echipe. Incepe sa-ti para rau ca nu ai ramas angajat si cand un client nu-ti livreaza banii la timp si tu trebuie sa platesti chiria pe 1 ale lunii dai din colt in colt..
Apoi am trecut prin experienta de manager. Partea pe care toti o visam, nu? Sa fii sef, sa ai o echipa care sa faca ce le zici tu, sa decizi pe cine si cand angajezi, sa poti sa-ti pui ideile geniale in practica fara sa te mai impiedice un sef idiot. Ai putere totala de decizie.
Si cu toate astea nu e asa. Inveti ca stresul e maxim cand ai de platit salarii si nu sunt bani in cont, cand trebuie sa platesti taxele la stat si ai nevoie de banii aia ca de aer ca sa ai un rulaj, cand un proiect o da in bara si ai 2 nopti ca sa-l pui pe picioare, cand iei decizii gresite legat de oameni, cand trebuie sa sacrifici proiectele indraznete si pline de imaginatie si sa aloci timp pentru proiectele care produc bani din care tu, angajatii si asociatii sa manance o paine. Dormi din ce in ce mai putin si calculele de pe hartie nu mai dau bine nici macar pe hartie.
Unde e problema?
Problema apare atunci cand iti vinzi timpul pe bani facand ceva ce nu te implineste.
Poti sa faci ceva la care te pricepi dar daca nu simti implinire cand faci lucrul ala, daca ceea ce faci nu este ceva ce ai face si gratis, nu simti ca atunci cand te trezesti dimineata iti vine sa dansezi cu chef stiind ce urmeaza sa faci, e doar un job, iti vinzi timpul sau abilitatile pe bani si atat. Mai devreme sau mai tarziu, depinde cat de rezistent esti vei ajunge la starea de frustrare care apare cand stii ca vrei, meriti si poti mai mult, cand stii ca viata ta merita alt sens.
Voi vorbi cu alta ocazie despre cum descoperi care e vocatia ta (vorbesc despre asta mereu la seminariile mele) dar daca ai o idee cat de mica despre ce vrei de fapt sa faci in viata si nu stii cum sa incepi, iata un sistem aplicat de mai multi clienti de-ai mei si care a dat roade foarte bine:
1. Vezi care sunt toate cheltuielile pe care le ai in momentul de fata
Cea mai buna idee pe care am primit-o vreodata legat de educatia financiara a fost banala si simpla: Incepand de azi, aduna fiecare bon pentru tot ce cumperi zilnic, de la un pachet de guma pana la tigari, paine, iesiri in oras sau distractie. Nu trebuie sa calculezi nimic, doar sa aduni bonurile si sa le bagi in portofel imediat ce cumperi ceva.
Dupa o saptamana, scoate toate bonurile, ia-ti 15 minute de liniste, deschide cu caiet sau mai bine un excel si pune acolo toate sumele, pe zile. Pare o munca grea si care ia mult timp dar te asigur ca in 15 minute termini tot.
Scopul e sa vezi pe ce cheltui in momentul asta bani zi de zi si sa vezi de unde poti taia din cheltuieli inutile. Cand am facut prima data exercitiul asta am vazut ca aveam obiceiul sa cumpar in fiecare zi 1-2 sticle de Cola de 2 l si sa dau pe taxiuri in fiecare zi 30 – 40 RON. Adunat, dadeam doar pe Cola si taxiuri 350 Ron pe saptamana. Intr–o luna asta inseamna vreo 300 Euro dati pe Cola si Taxiuri.
Nu sunt un tip foarte econom dar socoteala asta m-a pus putin pe ganduri. Pentru ca daca vrei sa te apuci sa lucrezi la visul tau si sa-ti dai demisia de unde esti acum trebuie sa ai grija de bani ca de aer. Nu pare important dar e aspectul pe care mereu il uitam.
2. Dupa ce ai vazut care sunt toate cheltuielile estimeaza cat mai poti sa rezisti unde esti acum fara sa iti dai demisia
Sunt multe motive pentru care cineva ar vrea sa plece de la un job. Poate nu se intelege cu colegii, poate seful il subestimeaza, poate nu face ce-i place, poate salariul e prea mic, s.a.m.d
Oricare e motivul, nu pleca pana nu ai ceva de rezerva. Nu fa prostia sa faci ca mine care ma enervam si plecam in secunda doi, sau care am schimbat joburi la doua-trei zile de la angajare doar pentru ca nu imi placea mutra sefului. Plecam mandru ca nu m-am lasat calcat in picioare si apoi sufeream de foame pana ma angajam in alta parte. Poate da bine la orgoliu, dar nu da bine la buzunar.
Indiferent cat de rele sunt conditiile unde esti acum, ai un salariu care vine luna de luna. Daca mai poti rezista un pic fa un calcul si da-ti un termen limita pana la demisie:
Mai stau pana la ……scrie data si incepe sa cauti altceva.
3. Incepe sa lucrezi minim O ORA PE ZI la visul tau sau la ceea ce vrei sa faci
Poti sa faci asta chiar daca nu vrei sa-ti dai demisia. Daca iti place sa vorbesti in public si te gandesti ca la un moment dat ai vrea sa faci bani din asta incepe deja sa iti dezvolti abilitatile de speaker. Daca ai vrea sa faci bani din pasiunea ta pentru chitara, exerseaza in fiecare zi o ora la chitara. Daca vrei sa faci bani construind siteuri dar jobul tau e de vanzator la piata, dupa ce termini jobul, stai o ora sau doua si invata HTML, PHP si Photoshop.
Indiferent ce ai vrea sa faci, poti sa incepi deja.
Ai nevoie sa depui o ora in plus ZILNIC efort pentru pasiunea ta. Ai ajuns acasa de la munca la 6 seara? Mananca repede ceva si apuca-te de treaba o ora doua doar pentru tine. La 8 seara ai terminat si ai timp sa iesi in oras, sa vezi un film sau sa te vezi cu prietenii.
Daca spui ca n-ai de unde sa iei timp eu spun ca minti si ti-e lene. E simplu.
4. A venit termenul limita – ia o decizie
La punctul 2 am scris ca trebuie sa-ti dai un deadline cat mai rezisti acolo unde esti acum inainte sa-ti dai demisia. Sa presupunem ca mai poti sa rezisti 3 luni. Asta inseamna ca de azi inainte, ai trei luni la dispozitie ca sa rezolvi una din doua probleme:
– sa faci rost de capital ca sa te apuci full-time de pasiunea ta
– sa gasesti alt job unde sa ai o sursa de venit constanta pentru o perioada FIXA de timp.
Scopul principal este sa nu intri in probleme financiare. E mai usor sa lucrezi la pasiunea ta daca nu ai 100 de facturi de platit si nu-ti ajung banii. De-asta e mai bine sa te angajezi in alta parte daca nu poti pleca inca full-time pe domeniul care te intereseaza si sa iti stabilesti clar un plan: MA ANGAJEZ PENTRU 6 LUNI in alta parte., ca sa poti sa-ti acoperi cheltuielile lunare.
In tot timpul asta cat esti angajat, care crezi ca e cel mai important lucru?
Exact, acele doua ore pe zi pe care le dedici IN FIECARE ZI pentru pasiunea ta. Sunt cele mai valoroase ore pentru tine, nu lasa pe nimeni sa ti le fure, pentru nimic in lume.
Sunt orele in care inveti cum se fac lucrurile, cum au facut altii bani din pasiunea lor, iti dezvolti abilitatile, iti construiesti planul de afacere, incepi sa atragi clienti part-time.
5. Cauta pe net oameni sau afaceri care fac deja bani din pasiunea ta.
Daca pasiunea ta e sa crosetezi si ai vrea sa traiesti full-time din asta si nu stii cum sa faci, primul lucru este sa cauti siteuri unde se vand obiecte facute manual. Vezi cum se promoveaza, vezi ce se cere, vezi ce se vinde, vezi cum se vinde, vezi unde se vinde, vezi la pret se vinde. Trebuie sa-ti faci temele bine. Daca altii fac bani din pasiunea ta si tu poti sa faci.
6. Incepe sa spui altora ca tu oferi un serviciu platit
Chiar daca esti inca angajat, pentru a trece full-time lucrand la pasiunea ta e nevoie sa incepi sa ai clienti si sa te obisnuiesti cu asta. Cel mai simplu lucru este sa incepi sa spui prietenilor ca tu faci ceva pe bani si sa-i rogi sa trimita catre tine apropiati de-ai lor care au nevoie de ceea ce oferi tu. Apoi scrie pe facebook despre asta, pe twitter, pe blog, NU TE DOARE GURA, e nevoie ca ceilalti sa stie ca tu faci pe bani ceea ce faci.
Cel mai bun profesor este experienta. Exerseaza pana cand incep sa vina primii banuti. Cand simti ca banii pe care ii faci part-time din pasiunea ta sunt cel putin 30% din salariul pe care il iei la job eu zic ca e cazul sa fii curajos si sa-ti dai demisia ca sa te ocupi full-time de pasiunea ta si sa treci la nivelul urmator.
Dar despre nivelul urmator…vom vorbi cu alta ocazie …
Pana atunci, iti doresc Succes Dublu.
Daca ti-a placut articolul si ti-a folosit, da-l mai departe sau trimite-l prietenilor.
Adrian