5 Ritualuri Care Mi-au Schimbat Viata

Mă uitam la o poză cu mine de acum 10 ani şi m-a cuprins un sentiment interesant, un sentiment de tristețe, nostalgie și în același timp unul de realizare. Ce înseamnă 10 ani? Ei pot trece într-o secundă sau într-o viață, pentru că timpul este relativ, se mărește și se micșorează precum o bucată de plastilină și tu ești creatorul, cel care manipulează bucata de plastilină și o aduce la stadiul de operă de artă sau o face să arate la fel cum arăta acum 10 ani.

 

Bucata asta de plastilină reprezintă viața ta. Timpul trece foarte rapid pe lângă noi. Doar citind aceste rânduri câteva secunde s-au pierdut definitiv din viața ta. Cum te simți știind asta? Te simți mai bătrân? Te simți mai îngreunat? Simți că ai făcut alegerea corectă până acum cu timpul tău? Simți că l-ai cheltuit sau că l-ai investit? Vreau să te gândești foarte atent pentru un moment la acest lucru…

Ei bine, din acest motiv avem nevoie de ritualuri în viața noastră. Pentru că acest timp care oricum trece pe lângă noi să producă schimbări evolutive în viața nostră. Pentru a investi timpul, nu pentru a-l cheltui, pentru că spre deosebire de bani, timpul, din păcate, nu mai poate fi recuperat.

Ce reprezintă un ritual pentru mine?

Prin ritual înțeleg orice lucru pe care-l fac cu o prezență absolută. Orice lucru pe care mă concentrez 100%, în care toată atenția mea este precum o rază de laser. Fix la țintă.

Așa că urmează, la finalul acestui articol să-ți prezint câteva idei de ritualuri pe care le poți încerca acum și care mie mi-au schimbat viața.

Înainte

Viața mea înainte de ritualuri era un haos. Mă trezeam la ora 12-1, obosit, după o noapte petrecută în fața calculatorului. Mâncam toate prostiile din lume și ajunsesem în pragul obezității. Sport nu făceam, de citit nici nu mai vorbesc, poate doar ceva obligatoriu pentru școală. Concentrarea mea nu dura mai mult de 5 minute.

În fiecare zi îmi spuneam: de astăzi o să mănânc mai bine. Îmi proiectam imaginea aia perfectă, spre care tindeam, însă era mult prea departe, ascunsă sub stratul de lene și de grăsime în care mă afundam în fiecare zi puțin câte puțin.

Fiecare zi de luni era pentru mine un nou început în care-mi propuneam să mănânc sănătos și să fac mișcare. Să încep să citesc cărțile care se uitau cu dispreț la mine din bibliotecă. Însă minunea ținea până pe la ora 3-4, după care mușcam prima bucățică de ciocolată. Acesta avea să fie doar primul pas spre dezastru. De acolo mă trezeam, ca după o plimbare cu montagne russe-ul, confuz, trist, supărat pe mine. Încrederea în mine era la pământ, viața mea era un haos. Prieteni aveam prea puțini. Când mă uitam în oglindă nu îmi plăcea ce văd.

După

Apoi ca printr-o minune a intervenit schimbarea. Schimbarea apare doar atunci când îți realizezi situația, când conștientizezi că locul în care ești acum nu este locul dorit.

Când te oprești din obieceiul idiot de a te pune în fața oglinzii și de a recita afirmațiile pozitive citite de pe internet și când începi să realizezi care este adevărata ta problemă și cum (naiba) să faci să ieși, să scapi, să devii ceea ce ți-ai propus!

Am început să mă disciplinez. Aplicând zi de zi simple ritualuri (sau obiceiuri, spune-le cum vrei) am reuşit să construiesc ceea ce sunt acum. Cristi versiunea 2.0. Versiunea care a scris o carte de 222 de pg, care are un blog de succes despre dezvoltarea personală și spirituală, inspirație și calm. Acel Cristi care a slăbit 30 de kg, care alergă peste 30 de km în fiecare săptămână, care a participat la mai multe concursuri de alergare, care s-a înscris la primul său maraton. Acel Cristi la care visam de pe scaunul din fața calculatorului în timp ce băgam în mine ciocolată pentru a-mi alina durerea și tristețea interioară.

Dacă ești in situația în care eram eu atunci, articolul ăsta sper să te ajute să treci peste asta, să-ți dea impulsul necesar să faci ceva cu viața ta. Așa că vreau să-ți prezint 5 ritualuri simple pe care eu le-am aplicat pentru a putea să ajung versiunea de acum, versiunea care este perfectă dar care mai poate evolua, după cum spune și citatul: “you are already perfect but you can always be better.”

5 Ritualuri Care Mi-au Schimbat Viata

De ce ritualuri? De fapt întrebarea este de ce nu? Sau.. ce dracului fac cu viața mea? De ce irosesc acest dar incredibil pe care l-am primit, zi de zi, oră de oră, făcând ceea ce nu-mi place! De ce?? De asta ritualuri!

1. Mâncatul conștient

Principalul motiv pentru care luam în greutate era că nu eram concentrat pe mâncare. Gândul îmi era în altă parte (probabil că la desert) și nu mă bucuram de ceea ce aveam în fața ochilor. De fiecare aromă, gust, textură, de fiecare bucățică pe care o mestecam.

Acum când mănânc sunt 100% concentrat pe ceea ce fac. Simt gustul, aroma, savoarea mâncării pe care o am în fața mea. Mirosul cafelei pe care o prepar cu mare pasiune, căldura sau răcoarea ei, gustul pe care-l lasă după. Mă gândesc la toată munca pe care a depus-o cel care a creat mâncarea. Ce conține mâncarea respectivă și cât de sănătoasă este.

Mâncatul a devenit dintr-o dată un spectacol incredibil pentru mine. O oportunitate. Un mod în care-mi alimentez corpul pentru a putea face lucruri care să mă ajute să mă dezvolt!

Dacă mănânci lucruri nesănătoase, după 2-3 înghițituri o să te oprești. Pentru că vei realiza că bagi în tine zaharuri, în cantități industriale, multe e-uri rele, mulți nitirți, nitrați și alte lucruri care produc diverse boli și probleme la inimă, ficat și altele.

Dacă mănânci într-un mod calm, conștient atunci mâncarea trebuie să fie curată. Vei alege să mănânci o roșie din grădină, căreia îi vei simți parfumul și savoarea în schimbul unui hamburger, care nici nu știi cât timp a stat congelat și cum a fost preparat. Așa că alege să mănânci într-un mod conștient de acum înainte și observă schimbarea care intervine după o mică perioadă de timp.

2. Meditatia

Meditatul m-a ajutat foarte mult pentru că în fiecare zi mă așezam 5 minute, 10 minute și începeam să mă concentrez asupra respirației. M-a ajutat să mă descopăr pe mine, să văd cine sunt și spre ce vreau să mă îndrept.

Am avut o perioadă în care am meditat pentru 40 de zile, zi de zi, timp de 10-15 minute în fiecare zi. A fost o experiență interesantă, pe care o voi repeta.

De ce să meditezi? Pentru că te face conștient și după cum am spus primul pas spre schimbare este să conștientizezi situația în care ești. Te vei concentra asupra corpului tău și în mintea ta vor apărea problemele pe care le ai, astfel vei ajunge la o realizare, le vei conștientiza și vei dori să te schimbi, să evoluezi.

Cum să meditezi? Simplu. Stai 5 minute într-un loc, nemișcat și te concentrezi asupra respirației. Nu asupra gândurilor tale. Acest lucruri are multe beneficii asupra organismului uman.

3. Cititul

Cititul este tot o formă de meditație. Pentru că eu o fac într-un mod calm și relaxat. Mă bucur de fiecare cuvânt și de fiecare imagine care-mi vine în minte și absorb informația de acolo.

Nu-mi place să fac speed reading. Pentru că nu îmi place să mă grăbesc, de ce să mă grăbesc? Mai mult nu înseamnă mai bine. Îmi place să mă bucur de textul pe care-l am în fața ochilor, pentru că persoana care a scris respectiva carte a depus multă muncă, pentru a mă bucura eu de informația prezentată.

Așa că data viitoare când citești o carte sau un simplu text, încearcă să o faci într-un mod concentrat, calm și liniștit. Cu o prezență absolută. Vezi tu care este diferența.

4. Alergatul

Alergatul a fost factorul esențial. Cine nu aleargă nu știu ce face cu viața lui. Singura întrebare pentru cei care nu aleragă este: de ceee nu alergi??

Alergatul este ca un drog și Adi poate susține acest lucru. Senzația de după o alergare mai lungă este genială. Te simți în al 9-lea cer! Te simți ca un super om, te simți așa cum trebuie să te simți dacă viața ta este una disciplinată. Dacă duci o existență măreață.

Alergatul are foarte multe avantaje: te ajută să ai un fizic superb, să trăiești mai mult, să-ți invingi fricile, barielele și gândurile limitative pe care le ai în mintea ta, să treci peste obstacole, să te cunoști mai bine și să te iubești mai mult.

Dacă nu alergi într-un mod constant vreau să începi să faci acest lucru de astăzi!

Fugi în parc și alergă 5 minute. 5 minute, nu mai mult! Apoi revino și scrie-mi într-un comentariu care este senzația. Pun pariu că ai mai simțit asta până acum și să se simte tare bine. Se numesc endorfine – ne fac fericiți și să radiem! Aleargă acum!

5. Munca foarte concentrată

Am scris peste 130 de articole pe website-ul pe care l-am creat acum mai puțin de un an. Am scris două ebook-uri, o carte de 222 de pg. și un ebook gratuit despre învățare. Am scris și alte zeci de articole pentru website-uri din industria dezvoltării personale.

Toate aceste lucruri nu ar fi existat fără o concentrare îndelungată asupra a ceea ce fac. Munca foarte concentrată era ceva imposibil pentru mine, însă acum este ceva de care viața mea depinde. Dacă nu scriu, nu sunt eu. Face parte din mine. Tot ce am nevoie este un procesor word și tastatura. Literele apar din sufletul și mintea mea, pentru că iubesc să fac asta. Dacă mi-ai fi spus acum un an de zile că aveam să scriu atât probabil nu te-aș fi băgat în seamă, însă acum scrisul este un stil de viață pentru mine.

Încearcă să te concentrezi 100% pe munca ta. Alege  să muncești ceva ce te pasionează, astfel după cum a spus Confucius nu va mai trebui să muncești o zi din viața ta. Nici nu știi cât de adevărat este. Te rog eu să descoperi, pentru că doar o dată trăim pe acest pământ.

Am scris o carte, Simplu îi zice!

Mai multe despre cum să duci o viață mai calmă, liniștită și cum să-ți îmbunătățești existența poți să citești în cartea mea, cartea Simplu, un pdf de 222 de pg.
Acest articol precum și cartea pe care am scris-o doresc să ofere valoare maximă, să-ți fie utile. Așa că nu o să încerc să-ți vând nimic, doar vreau să-ți spun că am scris o carte, în care am pus multă muncă și pasiune.  Află despre ce este vorba, apasă aici.

M-am gândit ca pentru cititorii SuccesDublu să fac o reducere specială, doar așa în semn de mulțumire și apreciere în fața lui Adi, care m-a ajutat atunci când l-am rugat, dar pentru voi care îi citiți articolele și ne încurajați pe noi să producem lucruri interesante.

Reducerea reprezintă 30% din pretul de 27 de lei, adică poți cumpăra cartea cu 18.97 LEI! M-am gândit să-l las așa doar pentru câteva zile pentru că am muncit destul de mult la cartea asta și am pus multă valoare în ea! Așa că profita de ofertă chiar acum!

Codul de reducere este adisoare și poate fi accesat direct aici: https://gumroad.com/l/simplu/adisoare

Dacă citești acest articol și codul nu mai este valabil, atunci poți cumpăra cartea cu 27 de lei de aici: https://gumroad.com/l/simplu

 

Îți mulțumesc și abia aștept părerea ta după ce citești cartea,

Cu mult drag,

Cristi F. Ștefan

http://crististefan.com

5 thoughts on “5 Ritualuri Care Mi-au Schimbat Viata”

 1. Mi-a placut enorm de mult articolul si cred ca voi cumpara si cartea. In special ma regasesc atunci cand vine vorba despre mancat si munca concentrata

 2. Intr-adevar, oamenii care nu fac sport efectiv nu inteleg cat de fundamental este acest obicei pentru starea lor de bine. Oricate piedici mentale ati avea la inceput, incercati sa va fortati in prima luna. E garantat ca nu va veti mai lasa.

 3. Multumesc pentru articolele tale.
  De multe ori ne complacem intr-o rutina zilnica,preferam monotonia si ne multumim cu putinul pe care il avem.
  Si uneori avem norocul sa cunoastem oameni extraordinari, care ne arata schimbarea.La inceput ii respingem , ii privim contrariati sau ii acceptam.Am cunoscut astfel de oameni si datorita lor azi sunt multumita sufleteste si traiesc clipa prezenta cu bucurie maxima.
  Stiti cat de putin ne trebuie sa fin fericiti? Si totusi uneori alergam dupa himere si cautam fericirea in locuri si oameni , cand ea e aici, langa noi.
  Un AN NOU cu sanatate, fericire , belsug si liniste sufleteasca.

 4. Pare simplu si la indemana oricui,dar sunt sigura ca e greu sa rupi lanturile rutinei,tiparelor in care s-a desfasurat viata pana in prezent. Articolul cheama la reflectie si nu numai…Felicitari!!!

Comments are closed.