5 reguli despre cum sa scapi de crizele financiare pe firma

Viata e cel mai bun profesor pe care il poti avea, in lipsa de altceva. Dezavantajul pe care l-am avut pana acum a fost ca tot ce am invatat, am invatat pe propria piele. Si nu o data era sa o incurc. In timp, incet, lovindu-ma de fiecare problema in parte, am reusit sa ajung la o indemanare financiara minima ca sa ma ajute ori sa nu mai ajung in situatii de criza, ori sa scap din situatiile de criza.

Pornim de la baza. Antreprenorul, dincolo de un statut aparte pe care il are in ochii mei, trebuie sa aiba cel putin o calitate DE BAZA, pe care o miros de la o posta. UN ANTREPRENOR ARE STOMACUL TARE. Si nu vorbesc de afectiunile medicale pe care le-ar putea sau nu avea.

Mergem pe reguli:

1) Regula sumei tampon

Principala regula pe care o vad in evitarea crizelor financiare – NICIODATA NU RAMAI CU ZERO LEI IN CONT, ORICAT DE NEAGRA E SITUATIA.

Explicatia e simpla: intotdeauna poate fi mai rau, intotdeauna poate aparea o cheltuiala mai stringenta decat precedenta. Astfel ca de la un plafon minim incolo ar trebui sa existe un refuz la nivel de nesimtire pentru orice plata. Rulajul intr-o firma este ca sangele intr-un corp omenesc. El trebuie sa curga in mod constant. In momentul in care nu mai ai nimic in cont, depinzi de altii. In momentul in care pastrezi cu disperare suma tampon, poti oricand sa mai strecori 2-3 picaturi in corp bolnav.

Aici se ajunge insa cu o filozofie financiara minima.

2) Regula transferului bancar

Suntem in 2008, nu mai lucram cu op-uri in banci, exista internet banking, de unde poti lucra foarte bine cu cifrele de care dispu. Intotdeauna esti la curent cu banii care intra si banii care ies, calculele ti le poti face singur. Refuzi platile cash cat poti de mult, oricat de mici ar fi sumele. Cu cat automatizezi treaba mai mult cu atat mai bine.

3) Firma mica vs firma mare

In conditii de criza, toti furnizorii carora le datorezi bani or sa inceapa sa te preseze. Aici ii imparti in 2 categorii. Firmele mici, care se crizeaza, te suna, isi vor banii. Poti primi de la ei somatii de plata chiar si pentru intarzieri de 2 zile, te vor ameninta cu judecata. Din fericire, regula no. 1 cu privire la nerespectarea termenelor de plata – spune ca in Romania nu poti da pe cineva chiar peste noapte in judecata. Pana intri pe rol, s-ar putea ca tu sa scapi din criza financiara. Scopul tau este sa castigi ceva timp. Firmele mici se crizeaza foarte mult, dar masurile efective de recuperare intervin mult mai tarziu

Firmele mari, la sume mici vor si uita ca ai sa le dai bani. Te vor cauta intr-un final si iti vor spune ca apari in baza lor de date cu factura neplatita. Daca le vei spune ca platesti in ziua respectiva, vei mai castiga o saptamana. Cel care te suna nu o ia personal, cum o ia un angajat dintr-o firma mica. Isi face doar datoria, fara a crea neaparat razboaie.

La sume mari se schimba putin problema. Scopul tau ramane acelasi – sa castigi timp. Dar in caz de nevoie, trebuie oricand sa faci rost de sume de bani cu care sa iti dovedesti buna credinta. Mai ales ca sumele mari datorate pot atrage penalitati importante.

ATENTIE !!! Aproape nimeni din tara asta, in relatie furnizor/client, nu plateste penalitatile. Ele sunt in contracte mai mult ca sa te oblige la plata “mai rapida” a datoriilor. Dar, legat de penalitati, intervine regula no. 1 cu privire la nerespectarea termenelor de plata, si anume – in putine cazuri ajungi la judecata.

Scopul tau ramane acelasi – sa castigi timp.

4) Regula prioritizarii platilor (Cut your loses)

O afacere reprezinta doar o problema de prioritati. In cazul in care crizele financiare apar, trebuie sa iti calculezi urgent care iti sunt prioritatile. Afacerile raman afaceri, scopul tau este sa castigi timp ca firma sa ramana in picioare. Asta presupunand ca in firma respectiva cheltuielile nu au luat-o absurd la vale, ignorand potentialul incasarilor. Prioritizarea o faci in functie de CAT DE MULTI POTI INTARZIA CU PLATILE.

Un exemplu: abonamentele telefoanelor nu sunt prioritare. In ziua de azi poti obtine un nou abonament sau numar de telefon extrem de usor. Iar diferendul cu compania de telefonie il poti rezolva mai apoi, cand firma si-a revenit.

Chiria poate fi amanata, sumele mici pot fi amanate, contractele de prestari servicii etc. Sumele mari pot fi amanate si “amagite” cu plati mici. Salariile pot fi amanate, dar nu la infinit. Pot fi chiar si reesalonate, atata timp cat salariatii stiu situatia firmei.

Cateodata trebuie sa iei decizii radicale si care pot parea mai putin morale. Poti sa renunti la un angajat si sa nu il platesti in lunile care vin. Pana se trezeste care sunt caile ca sa te actioneze in justitie, rezolvi si problemele pe firma si poti sa rezolvi si diferendul cu el, pana sa se ajunga in instanta.

E un joc pentru oamenii cu stomacul tare.

5) Regula sinceritatii

In situatii de criza este buna sinceritatea sau nu?

Este un raspuns care nu poate avea valoare indiviza. Important este sa mentii un rulaj satisfacator iesirii din criza. Cu orice mijloace. Furnizorii tai ii poti anunta ca ai mici probleme de rulaj si ca s-ar ptuea sa intarzii cu platile. Celor care te preseaza, ii tii continuu la curent, in caz de blocaj financiar. In acest ultim caz este necesara o sinceritate dezarmanta cateodata, pentru ca mult mai mult rau faci daca promiti termene si nu le respecti. In rest, activitatea trebuie sa mearga mai departe. Trebuie sa inghiti si sa mergi cat poti de mult.

Totul e ca un elastic. Lasi sa se intinda cat se poate.. inainte sa dai drumul exact ca sa nu se rupa.

Bonus:

Solutii bancare

Slava Domnului, in ziua de azi sunt destule produse bancare sa te poti tine pe linia de plutire in cazul in care incasarile nu mai vin si platile te ard la buzunare. Credite pe rulaj, pentru activitatea curenta, linii de credit.. Totul sta in calcul. Exista banci care iti dau imprumuturi cu firma mergand pe pierdere, pentru ca toti sunt constienti ce inseamna contabilitatea in Romania. Tot ce ai nevoie este sa nu stai cu mana in san, ci sa vorbesti nu cu o banca, ci cu 10, poate 20 – sa vezi ce iti pot oferi ele. Intotdeaua exista o solutie. Faptul ca nu o gasest nu inseamna decat ca nu ai cautat destul. faci de 100 de ori calculele, iar a 101-a oara vei putea sa vezi o noua perspectiva asupra lucrurilor.

Pe termen lung, linia de credit e absolut necesara, pentru a preveni cazurile in care ramai fara lichiditati. Nu aduc vorba aici de camatari, deja e vorba de puterea de discernamant a fiecaruia.

==

Nu am scris acest articol ca unealta a rauplatnicilor, ci dimpotriva, ca scut impotriva acestora. Orice antreprenor trebuie sa stie ca oricat ar fi de organizat, oricat de bine pregatit ar fi, oricat de profitabila s-ar numi afacerea lui… NICIODATA nu o sa aiba doar drum lin in fata. Ba cateodata haul in care simti ca te prabusesti e atat de mare incat ai nevoie de toate mijloacele sa o scoti la capat.

Vei simti ca te parasesc puterile. Vei simti ca esti singur. Si vei gasi prieten doar in excelul de cu seara, cand vei face calcule peste calcule si vei da o valoare timpului pe care trebuie sa il castigi. O treaba pe cat de dificila, pe atat de ingrata.

La final, va aduc aminte de un citat pe care il vedeti in dreptul reclamelor la Ziarul Financiar: “SUCCESUL IN AFACERI. O CHESTIUNE DE PRIORITATI.”

O saptamana cat mai placuta,

Daniel Zarnescu

8 thoughts on “5 reguli despre cum sa scapi de crizele financiare pe firma”

 1. Misto sfaturile. Insa ce te faci daca antreprenorul nu VREA sa AIBE STOMACUL TARE si nici nu VREA SA INTINDA COARDA, pentru ca i se pare corect sa fie corect d.pd.v. financiara fata de toti partenerii sai.
  Crezi ca e o victima sigura?

 2. Tu nu intelegi ceva :) Eu nu am scris articolul pentru cei care vor sa fie incorecti fata de parteneri. Am scris pentru cei care vor sa scape de o criza financiara care poate interveni.. ori din lipsa comenzilor si proasta gestionare a banilor, ori din cauza rauplatnicilor.. Motivele pot fi multiple.
  E vorba doar de viziune si de actiuni “profilactice”, dar si de masuri care trebuie luate in anumite momente.
  Si ca sa iti raspund strict la intrebare:
  antreprenorul are stomacul tare prin definitie :)

 3. stomacul tare ca sa inghita toate astea, obrazul gros ca sa le dea altora sa inghita ce inghite el mai intai. Intr-adevar, cash-flow-ul conteaza enorm, si asa cum te suna unul sa ii platesti 10 becuri, la fel suni si tu pe altul sa iti plateasca 10 lustre.

  Ma intreb acum cat de “romanesti” sunt aceste tactici, cat de ancorate in vartejul nostru de popor. Altfel spus, cum draq ar arata regulile astea in Elvetia :) Probabil ca te dau in judecata mult, mult mai rapid, printre altele :)

 4. In unele cazuri cazuri eu am platit de mult becurile.. iar lustrele nu mi-au fost platite.

  Mediul de afaceri din Romania e de asa natura. Eu doar m-am modelat la el.. si crede-ma ca printre partenerii mei nu sunt considerat rau platnic.

  Ce am ilustrat mai sus este doar o imagine a situatiei in care ramai fara benzina in conditiile in care benzinariile sunt din jumatate in jumatate de kilometru.

  O sa mai revin cu cateva articole. Nu imi place sa mint sau sa vorbesc din carti. Scriu ce mi se intampla mie si prietenilor mei antreprenori. Problemele noastre si cum trecem peste ele. Oportunitatile intalnite. Esecurile.

 5. “Salariile pot fi amanate, dar nu la infinit.”

  Nu cumva salariile reprezinta una dintre prioritati? Omul care munceste pentru o firma oarecare nu traieste cu aer, nu e dator sa se imprumute spentru ca firma sa mearga bine, ci antreprenorul trebuie sa asigure suma necesara salariilor… fara angajati se opreste de tot motorul.

 6. Asta e cam ultima dintre masuri, cand chiar nu mai ai ce face. De acord cu tine. Cam o singura plata trebuie sa fie constanta in tot ce inseamna afacere. Salariul. Asta daca vrei sa te indrepti in vreo directie.

 7. Foarte adevarat dar problema ii alta

  Daca nu ajungi acolo unde ii scris mai sus cum sa faci sa si ajungi o metoda mai rapida si foarte legala ca daca este vorba de ceva ilegal ii clar ii un site de hoti:)) hai ca glm… oricum ii foarte tare si is tari si explicatiile;)

Comments are closed.