3 pasi sa-ti dezvolti increderea in tine

De la medicul zambitor si increzator care ne asculta in timp ce intram in cabinetul lui pana la carisma si increderea in sine a unui public speaker sau la privirea plina de incredere a unui fotbalist experimentat care bate o lovitura de la 11 metri, oamenii care au incredere in sine au calitati pe care toti le admiram.

Toti oamenii sunt de acord ca increderea in sine este o calitate esentiala a oamenilor care au succes, nu toti oameni sunt de acord ca increderea in sine se poate cultiva la fel ca orice alta calitate.

Ma simt responsabil sa demasc sarlatanii care ofera solutii miraculoase de crestere a increderii in sine, peste noapte prin metode mai mult sau mai putin ortodoxe.

Dar sa incepem cu o intrebare.

De ce este increderea in sine o calitate Importanta? Care e problema daca nu ai incredere in tine? Cu ce te afecteaza?

Ei bine, experimente si studii psihologice precum si realitatea de zi cu zi ne arata ca

1. Oamenii care au rezultate au incredere crescuta in sine

2. Oamenii care au incredere in sine aduc si rezultate.

Din toate caracteristicile oamenilor care au incredere in sine aceste doua puncte apar mereu:

Incredere in sine > Rezultate . Rezultate > Incredere in sine

Un tabel intre oamenii care au incredere in sine si cei care nu au arata cateva deosebiri uimitoare:

Oameni care au incredere in sine
Oameni care nu au incredere in sine
Fac ceea ce ei cred ca este bine, fara sa ii intereseze prea mult parerea celorlaltiIsi schimba comportamentul des in functie de ce cred ceilalti despre ei
Isi asuma riscuri si depun efort ca sa isi atinga scopurileRaman in zona de confort, se tem de esec si evita riscurile
Isi recunosc greselile, invata din ele si trec mai departeMuncesc din greu sa isi ascunda greselile de ceilalti sperand ca pot sa rezolve problema inainte ca cineva sa observe
Nu se lauda singuri si nu asteapta laude de la ceilaltiSe afiseaza mereu cu ceea ce au facut la cat mai multi oameni cu putinta
Accepta complimentele si isi asuma “efortul” depus.Refuza complimentele: Ah, oricine putea sa faca acel lucru, nu-i mare chestie!

Dupa cum observi, lipsa de incredere in sine duce la teama de esec, negativism, este un cancer care te distruge din interior si nu te lasa sa iti asumi riscuri sau sa ajungi sa ai o viata mai buna.

Sunt foarte multi oameni pe care i-am intalnit si care considera ca evitarea riscurilor este o calitate.

Din pacate, cu cat eviti mai mult riscurile cu atat iti sacrifici capacitatea de a-ti dezvolta increderea in sine.

Sunt doua mari elemente care contribuie la dezvoltarea AUTENTICA a increderii in sine:

  1. Rezultate si eficienta
  2. Respect de sine

Hai sa le luam pe rand.

lake-superior-minnesota

1. Rezultate si Eficienta

Te-ai intrebat vreodata de ce atunci cand trebuie sa tai o felie de paine nivelul tau de incredere in tine este la 10 din 10? Sau atunci cand cineva te intreaba cat fac 2 plus 2, nu ai nici o ezitare sa raspunzi 4, nu te simti deloc neincrezator ca vei da raspunsul corect? Sunt exemple banale si stupide care scot in evidenta un lucru la fel de simplu:

Cu cat repeti mai mult un lucru, cu atat il faci mai bine. Cu cat faci mai bine un lucru, cu atat ai mai multa incredere in tine vizavi de acea situatie.

O spun inca o data:

Cu cat practici mai mult un lucru si iti iese mai bine, cu atat increderea in sine CRESTE.

Increderea in sine se bazeaza pe Rezultate mici, repetate.

Sau, cu alte cuvinte, Increderea in sine nu este altceva decat suma unor mici succese repetate.

Ca sa ajungi la acest sentiment de incredere in tine acolo unde intr-adevar conteaza (nu doar cand tai paine) trebuie sa fii dispus sa te pui in situatii dificile, sa iti asumi riscuri si sa o dai in bara. Vei avea esecuri, lovituri, dar datorita practicii si repetitiei rezultatele vor veni si ele. Odata cu rezultatele, increderea creste.

Care crezi ca este nivelul de incredere in sine al lui Leo Messi cand trebuie sa bata o lovitura de la 11m ? Pe o scara de 1 la 10.

Care crezi ca e nivelul tau de incredere daca trebuie sa bati o lovitura de la 11m, vizavi de increderea pe care o are Messi? De ce oare nivelul tau de incredere e mai mic? Pentru ca esti mai prost? NU. Pentru ca ai EXERSAT si ai TRECUT prin acea situatie de MAI PUTINE ori decat el.

Hai sa luam un pianist care a invatat sa cante si exerseaza de la varsta de 5 ani. Acum are 26 de ani si este pus in fata unei provocari: Trebuie sa improvizeze la pian pe o scena in fata a 5000 de oameni. Crezi ca are incredere in el? Da sau nu?  Fac pariu ca nu are nici o problema sa improvizeze. Pentru ca are 21 de ani de experienta si exersat in spate care i-au ALIMENTAT increderea in sine.

Hai sa ne imaginam aceeasi situatie cu tine, care nu canti la pian. Nu ai cantat niciodata. Trebuie sa intri pe scena si sa improvizezi la pian in fata a 5000 de oameni. Iar tu nici macar nu stii unde e nota DO pe claviatura. Nivelul tau de incredere este 0.

Se intampla asta pentru ca tu esti mai prost sau mai rau ca persoana decat pianistul ala?

NU

Ai mai putina incredere in tine in acea situatie doar pentru ca tu ai mai putina experienta si mai putine rezultate decat el.

Imi aduc aminte cand cineva mi-a spus dupa un discurs pe care l-am tinut: “Oau, vreau si eu sa invat sa vorbesc in public dar am o mare problema. Eu nu am deloc incredere in mine, asa cum ai tu cand trebuie sa ma ridic in fata unei audiente mai mari de 10 oameni.Ma panichez si ma inrosesc si imi pierd cuvintele”

I-am raspuns: “Eu am incredere in mine in fata unui public pentru ca vorbesc in public de 10 ani si am destule experiente reusite. Ar fi trebuit sa ma vezi la inceput, eram mai rau ca tine”

Acum ajungem la urmatoarea problema…

Bine Adi, am inteles, increderea in sine vine atunci cand ai rezultate. Eu am incredere in mine cand cant la chitara, dar in rest, stau praf cu increderea, sunt timid, introvertit, etc. Doar atunci cand cant la chitara simt ca am incredere in mine. Ce sa fac sa fiu o persoana plina de incredere in sine atunci cand merg pe strada, cand sunt la piata, cand vorbesc cu o persoana necunoscuta…etc?

Obtii rezultate intr-un domeniu daca incerci suficient si iti permiti sa esuezi. Aceste rezultate iti dau incredere in tine sa accepti provocari mai mari si sa le abordezi cu zambetul pe buze, fara frica. Cum faci insa ca aceasta atitudine sa se propage si in celelalte domenii in viata ta

Aici intervine punctul 2, cealalta componenta a increderii in tine.

2. Respectul de sine.

Respectul de sine este sentimentul ca meriti si ai dreptul sa fii fericit, meriti lucruri bune in viata si te poti descurca cu ceea ce intalnesti pe parcurs. Partial, respectul de sine vine din faptul ca ceilalti din jurul nostru ne apreciaza sau apreciaza ceea ce facem ( si asupra acestui lucru nu avem control, nu putem controla 100% ce cred altii despre noi) si din faptul ca simtim ca avem un comportament bun care ne ajuta sa trecem de situatiile dificile pentru ca suntem competenti si terminam ceea ce ne propunem sa facem.

Unii oameni cred ca increderea in sine poate fi construita cu gandire pozitiva sau afirmatii  pe care sa le repeti dimineata, gen:

– Sunt cel mai tare din parcare

– Am super multa incredere in mine

– Sunt Superman

Desi poate fi un sambure de adevar in eficacitatea afirmatiilor, in realitate sa te bazezi doar pe asta reprezinta o carja slaba. Motivul pentru care cartile de dezvoltare personala sunt ignorate si subestimate de multi oameni este exact pentru acest lucru, pentru ca ei isi imagineaza ca e vorba de gargara pozitiva. Si multe dintre ele chiar asta sunt.

In realitate, increderea in sine se bazeaza pe competenta, pe cresterea competentei care vine din faptul ca iti pui niste obiective de atins, iti faci un plan de actiune cu pasi practici si te tii de acel plan ca sa atingi acele obiective. Cu cat ai mai multe rezultate cu atat increderea in sine creste.

Fara aceasta competenta care vine din rezultate, increderea in sine este doar MIMATA si pentru o perioada poate sa iti dea senzatia ca lucrurile sunt ok. Apoi te duci la vale cu toate consecintele lipsei de incredere in sine: teama de esec, teama de riscuri, etc.

josh dueck 4

Asadar, cum iti dezvolti increderea in tine?

Am doua vesti pentru tine, una buna si una proasta.

Vestea buna este ca poti sa iti dezvolti increderea in tine

Vestea proasta este ca nu exista solutii magice, de transformare peste noapte si trebuie sa pui osul serios la treaba.

Am identificat trei pasi concreti pe care poti sa-i faci incepand de azi ca sa-ti cresti increderea in tine

Primul Pas: Auto-Evaluarea

Acest prim pas te pregateste pentru ceea ce urmeaza. Daca increderea in sine se bazeaza pe rezultate, primul pas presupune sa te uiti la rezultatele pe care le ai deja si pe care tu le subestimezi.

Priveste-te din exterior si gandeste-te:

Ce ai tu de oferit?

Ce ai reusit sa faci pana acum?

Care sunt lucrurile de care esti mandru ca le-ai facut?

Care sunt succesele tale pana acum, indiferent cat de mici?

Care sunt lucrurile la care te pricepi foarte bine?

Care sunt lucrurile la care ceilalti spun ca te pricepi?

Apoi, Ia o foaie de hartie si noteaza-ti cele mai mari 10 realizari din viata ta de pana acum. Fii mandru de ce ai realizat chiar daca lucrurile sunt banale in comparatie cu ale altora.

Apoi pune-ti intrebarea urmatoare in centrul paginii:

Ce e important pentru mine si ce vreau sa ating in urmatoarele 6 – 12 luni?

Imparte acest obiectiv in bucati mai mici. Un elefant se mananca in inghitituri mici. Imparte acel obiectiv in taskuri din ce in ce mai mici care pot fi facute zilnic timp de o ora sau doua pe zi.

Spre exemplu, daca iti propui sa scrii o carte in 6 luni gandeste-te la urmatoarele lucruri:

O carte obisnuita de 200 de pagini are in medie 35 de randuri pe pagina cu 10 – 12  cuvinte pe fiecare rand, in medie. (sunt cifre medii pentru ca difera de la carte la carte in functie de fonturile folosite si de formatul cartii)

La un calcul simplu rezulta ca o carte de 200 de pagini in format obisnuit contine intre 70.000 si 85.000 de cuvinte.

Acest articol pe care il citesti tu are in jur de 2200 de cuvinte si l-am scris in 2 ore.

Intrebarea simpla este:

Daca scrii cate un articol de 2000 de cuvinte in fiecare zi, in cat timp termini de scris o carte?

Raspuns: 84.000 impartit la 2.000 egal 42 de zile.

Daca scrii doar 5 zile pe saptamana asta si in weekend te relaxezi inseamna ca poti scrie o carte in 8 saptamani, adica in fix doua luni de zile.  Iti mai raman 4 luni pentru design, corectura, redactare, tiparire, etc.

Daca iti imparti obiectivul in taskuri mici rezulta ca tot ce trebuie sa faci este doar sa scrii in fiecare zi cate 2000 de cuvinte. Atat. Iar la finalul celor doua luni ai deja o carte de 200 de pagini.

2. Pasul doi: Incepe cu lucruri mici.

Dupa ce ti-ai setat un obiectiv si l-ai impartit in taskuri simple, zilnice, concentreaza-te sa te ocupi DOAR de ele. Nu sari parleazul, nu incerca sa faci si pentru maine, nu te ingrijora pentru maine. Daca planul tau e facut corect, tot ce ai de facut este sa iti faci taskul de ASTAZI si atat. In felul asta pui caramida peste caramida si incepi sa vezi rezultate. Rezultatele iti cresc increderea in tine.

E foarte important sa observi ca pe masura ce te tii de taskurile zilnice din planul tau sentimentele de multumire si incredere incep sa-si faca aparitia chiar daca nu ai ajuns la punctul final. Este normal sa se intample asa pentru ca tu te tii de treaba!!

3. Pasul trei: Accelereaza si propune-ti obiective mai mari.

Dupa ce ai facut primul test si ai vazut ca te poti tine zilnic de niste obiective mici iar acestea iti aduc rezultate iar rezultatele iti cresc increderea in tine pasul urmator este sa te provoci pe tine insuti la lucruri mai mari decat pana acum.

Gandeste-te la ceva ce ti-ar imbunatati enorm viata daca ai reusit sa-l duci pana la capat. Gandeste-te chiar la ceva “mai mare decat tine insuti”, la un obiectiv care atins, ar putea influenta in bine vietile a 10, 100, 1000 de oameni.

Imparte acel obiectiv in bucatele mici, zilnice. Apoi repeta procesul.

Increderea in sine se dezvolta zilnic pe masura ce ai rezultate. Nu uita asta.

Iti doresc Succes Dublu. Daca ti-a placut articolul lasa-mi un comentariu si da-i un share pe facebook sa afle si altii de el.

Adrian Soare