Oricat ar spune sustine cineva contrariul, sa motivezi oamenii e greu. Si totusi atat de necesar.
Fara o echipa motivata nu poti face treaba asa cum vrei si rezultatele sunt sub asteptari. Ce poate face un schimb un om motivat intrece orice previziune. Uite 21 de tactici pentru motivare:
1. Consecinte. Nu folosi niciodata amenintarile. Vor intoarce oamenii impotriva ta. In schimb, fa oamenii constienti de consecintele negative pe care lipsa de rezultate o va avea atat pentru ei cat si pentru ceilalti.
2. Placerea. Vechiul truc cu magarusul pe care il conduci cu un morcov atarnat in fata lui inca functioneaza. Ofera recompense si oamenii vor fi mai motivati sa-si faca treaba.
3. Bonusuri de performanta. Apeleaza la samburele de lacomie din fiecare si lasa-i posibilitatea sa castige mai multi bani pentru el daca face mai multi bani pentru tine.
4. Instructiuni detaliate. Daca vrei un rezultat anume, ofera instructiuni detaliate. Oamenii lucreaza mai bine atunci cand stiu exact ce se asteapta de la ei.
5. Obiective pe termen scurt si lung. Un elefant se mananca in inghitituri mici. Imparte orice proces in bucatele mici pe care sa le stie fiecare si sa le atacati pas cu pas.
6. Bunatate. Poarta-te frumos cu oamenii tai si ei vor vrea sa te ajute. Enerveaza-i si vor face orice ca sa-ti puna bete in roate.
7. Termene Limita. Unii oameni sunt mai productivi chiar inainte de un termen limita. Le e greu sa se concentreze in restul timpului, asa ca foloseste-te de asta si pune deadline-uri.
8. Spiritul de echipa. Construieste o atmosfera de caldura si prietenie. Oamenii lucreaza mai bine cand se simt o parte a echipei.
9. Recunoaste realizarile. Fa-ti un obicei din a recunoaste public aprecierile fiecarui membru al echipei tale. Oricui ii place sa vada ca munca lui nu e ignorata.
10. Confortul personal. Incearca sa intelegi fiecare persoana in parte si sa-ti dai seama care sunt nevoile lui specifice la un moment dat. Daca iti tii oamenii fericiti, ei vor fi mai productivi.
11. Concentreaza-te pe rezultate, nu pe metoda. Nimanui nu-i place sa lucreze sub ochii lui Big Brother sau sub presiune. Spune clar ce astepti de la fiecare si lasa-i sa-si faca treaba in felul propriu. Nu trebuie sa le spui cum sa apese pe maus sau cum sa scrie un mail
12. Incredere si respect. Ofera oamenilor increderea si respectul pe care il merita si vor fi mult mai dornici sa lucreze pentru tine cu pasiune.
13. Creeaza provocari. Ofera posibilitatea ca fiecare sa se evidentieze si sa cucereasca noi provocari. Nu lasa rutina sa se instaleze.
14. Incurajeaza Creativitatea. NU te astepta ca toti sa faca lucrurile la fel cum le faci tu. Un mediu in care fiecare poate contribui cu idei noi fara sa fie pus la zid este deosebit de eficient.
15. Critica constructiva. De multe ori oamenii nu stiu ce fac gresit. Arata-le ce fac gresit impreuna cu explicatia si cu instructiuni despre cum trebuia facut bine.
16. Pretinde Mai Mult. Nu lasa oamenii sa stagneze. De fiecare data cand avansezi pe cineva, cere-i mai mult. Arata-i ca ii pretuiesti valoarea.
17. Distrati-va. Munca este mai placuta atunci cand nu seamana a munca. In definitiv, conteaza rezultatele, asa ca de ce sa nu ne distram in timp ce muncim? Un mediu pozitiv la munca mareste eficienta.
18. Creaza Oportunitati. Ofera oamenilor posibilitatea sa avanseze. Spune-le ca munca lor va fi rasplatita pe masura
19. Comunicarea. Pastreaza deschise toate canalele de comunicare. Nu fa pe inabordabilul.
20. Energizeaza. Nu lasa oamenii sa faca mereu, zi de zi acelasi lucru. Plictiseala creste ineficienta. Schimba lucrurile din cand in cand. Schimba taskurile din cand in cand.