10 reguli ca sa iti ucizi ascultatorii

1. Nu te uita in ochii mei. Evita-mi privirea cat poti de mult. Nu ma lasa sa vad ca ti-ar pasa putin de ce spui. Nu-mi arata ca te pasioneaza ce spui. Priveste in pamant sau intr-un punct fix deasupra orizontului ca si cum ai fi in transa.

2. Stai mereu in acelasi loc., de preferat in spatele unei mese, unui birou, pupitru, catedra. Nu ma lasa sa vad ce faci in spatele acelui paravan. Nu-mi arata incredere. Fereste-te sa te apropii de mine, am raie.

3. Nu te misca, nu gesticula, fi scortos, rigid, impunator, neinduplecat. Fa-ma sa-mi imaginez ca imi vorbeste un paznic de inchisoare, un calau sau un om lipsit de emotii.

4. Nu zambi, stai incruntat. Ai lucruri importante de spus. Nu incerca sa faci glume, ascultatorilor s-ar putea sa le placa si sa vrea sa te auda si altadata, iar tu nu doresti asta. Vrei sa-i faci sa te urasca si sa isi doreasca sa te ucida in chinuri lente.

5. Nu mi te adresa personal. In fond, nu ma cunosti, deci nu-mi poti spune .. TU. Vorbeste-mi la plural, de preferat la persoana a treia. Vorbeste-mi ca si cum n-as exista in sala.

6. Incearca sa imi arati ca eu sunt prost si tu esti destept. Foloseste multe neologisme si termeni de specialitate. Demonstreaza-ti superioritatea cu fiecare cuvant pe care eu si restul salii nu-l intelege. Arata-mi multe statistici, grafice, tabele Excel, hartii, registre. Pocneste-ma in moalele capului din minut in minut cu diplomele tale, facultatile tale, realizarile tale, meritele tale, ideile tale, parerile tale. Daca ies din sala naucit ti-ai atins scopul. Sa ma faci sa regret ca te-am ascultat.

7. Pastreaza-ti vocea. Nu ti-o folosi decat la… relanti..Mormaie cat mai mult. Nu are sens sa ragusesti pentru mine. Nu te epuiza. Vorbeste-mi pe acelasi ton monoton. Vocea ta sa semene cu picatura chinezeasca. Sa ma ucida sau sa ma adoarma. Improasca-ma cu “…aaaa”. Fa-ma sa-mi imaginez ca ai o voce de robot performant.

8. Lasa-ti telefonul deschis in timp ce imi vorbesti. Daca primesti un mesaj verifica-l imediat cu infrigurare. Impartaseste cu sala emotia din sufletul tau : “era mamaie..mi-a zis ca imi trimite niste carnati”

9. Toate cele de mai sus sunt de prisos daca nu depasesti timpul acordat cu cel putin 30 minute. Orice minut peste timpul stabilit initial este un pas inainte catre intrarea in istorie. Oamenii isi vor aduce negresit aminte de tine ca ..

“tipul ala care ne-a aburit pana ne durea fundul de stat pe scaun. Cum as putea sa-l uit. Imi doresc sa il reintalnesc ca sa ii arat aprecierea cu.. pumnii”

10. Ofera neaparat la sfarsit un bonus. celor care vor sa te mai asculte..un DVD cu “best of…” cele mai melodioase ganguriri din discursurile tale. Lauda-te ca in 5 ani ai reusit sa vinzi unul …sotiei.