Acest articol este scris de Adrian Soare, fostul proprietar al blogului SuccesDublu, un mare amator de dezvoltare personala si alergat.
“Unii oameni sunt daramati total de zilele rele pentru ca tot ce au sunt zilele care vin una dupa alta. Ei nu s-au gandit si n-au incercat niciodata sa isi deseneze viitorul” – Jim Rohn
Cred ca fiecare dintre noi are talente si abilitati pe care ceilalti nu le au. Cred ca fiecare dintre noi are un potential urias. Cred ca cei mai multi dintre noi nu ajung niciodata sa isi dea seama ce sunt in stare sa faca cu adevarat si care este vocatia lor.
De aproape trei ani de zile traiesc full-time incercand sa imi pun in valoare talentele si abilitatile mele naturale impletite cu ceea ce am invatat pe cont propriu, sa imi depasesc limitele si sa ma bucur de pasiunile pe care le am.
Am descoperit ca unul din modurile cele mai simple de a adormi si de a te trezi cu zambetul pe buze este sentimentul ca faci ceea ce simti ca faci cel mai bine, ca nu te plafonezi si ca ceea ce faci tu zi de zi contribuie la a aduce valoare in vietile celorlalti.
Acum ceva timp am descoperit un lucru care m-a ingrozit si m-a fascinat in acelasi timp. Lucrul la care ma refer este ca in majoritatea timpului traim pe regim de autopilot.
Estimarea mea este ca in 24 de ore ai in proportie de 80% aceleasi activitati pe care le-ai facut si ieri.
Te trezesti, faci un un dus, te speli pe dinti, mananci, bei o cafea/ceai/pahar cu lapte, citesti presa sau iti verifici mailurile, te apuci de munca de acasa sau de la birou, iei o pauza de cafea sau tigara, mananci de pranz, muncesti iar pana la 6 seara, te duci spre casa, mananci, te intalnesti eventual cu niste prieteni, iesi intr-o cafenea sau stai acasa si te uiti la un film cu ai tai. Si asa a mai trecut o zi.
Partea fascinanta este ca ma regasesc in acest gen de tipare.
Traim ca niste “roboti”cateodata, facem lucrurile pe care trebuie sa le facem fara sa ne gandim DE CE le facem.
De ce muncesti de fapt?
De ce mananci?
De ce citesti o carte?
Acum 3 ani ma simteam extrem de plafonat.
Lucram intr-o agentie de marketing online si zi de zi aveam aceleasi ritualuri.
Ma simteam legat, fara orizont, plictisit si periodic imi trecea prin minte o intrebare la care incercam sa aman cat mai mult raspunsul:
“Bai, idiotule, DE CE FACI CEEA CE FACI?” De ce muncesti? De ce castigi bani? Care e scopul tau de fapt? Traiesti ca sa nu mori sau vrei mai mult? Ce urmaresti?
Am luat atunci o decizie riscanta
Am hotarat ca o sa imi traiesc viata urmarindu-mi pasiunile si convingerile, ca daca va fi nevoie sa castig bani o voi face in domeniile de care sunt pasionat, ca ma voi preocupa sa ma dezvolt si sa devin cat mai bun in domeniul meu, ca orice oportunitate de afaceri mi s-ar propune, as face-o doar daca se aliniaza cu obiectivele mele pe termen lung.
Am hotarat ca nu voi incerca sa ofer celor din jurul meu prin munca mea produse pe care nu le-as recomanda familiei sau prietenilor celor mai apropiati, ca ma voi inconjura de oameni mai destepti ca mine, mai inteligenti ca mine, mai bogati ca mine de la care am ce invata, ca imi voi construi afacerea incat sa nu mai traiesc pe pilot automat si daca vreau sa pot sa plec in timpul saptamanii la ski fara sa-mi iau concediu sau sa-mi anunt “superiorii”.
Recent am rescris aceasta misiune personala.
O parte din ea suna cam asa:
Sunt la maximul potentialului meu cand lucrez sa ii ajut pe ceilalti sa se dezvolte.
Voi incerca sa previn momentele cand ceea ce fac nu ajuta pe nimeni.
Ma voi bucura de munca mea lucrand acolo unde voi descoperi si explora lucruri noi despre mine ca persoana.
Voi gasi placere in viata mea personala facand lucrurile care ma fac sa zambesc si atunci cand doar ma gandesc la ele.
Voi gasi oportunitati sa imi pun in valoare creativitatea, imaginatia si talentul de a ma pune in pielea oamenilor.
Pot face tot ce imi pun in cap sa fac.
Calatoria vietii mele este despre a-mi impinge limitele mintii, imaginatiei si trupului meu la maxim. Fac asta ca sa devin un barbat mai bun pentru mine, pentru familia mea si pentru societate.
Voi fi o persoana de care oamenii sa se simta inspirati.
Sunt multi oameni care nu si-au gasit nici acum chemarea, pasiunea, vocatia.
Au un job, au o casa, au o masina, au copii, au rate.
Dar nu-si pun intrebarea:
DE CE FAC ASTA?
Daca esti nemultumit sau simti ca e ceva in interior care te racaie, te frustreaza, ai o senzatie de amar atunci cand te uiti la viata ta sa stii ca e bine. E primul pas ca sa iti pui intrebarile acestea si sa poti sa raspunzi sincer:
De ce fac ceea ce fac?
Ce vreau de fapt sa fac?
La ce sunt bun?
Cum ii pot ajuta pe altii?
Am pregatit pentru tine 10 intrebari care sa te ajute sa iti descoperi si sa iti conturezi misiunea personala.
Aceste intrebari sunt mai jos intr-un document pe care il poti descarca gratuit in format pdf, il vei printa si vei scrie cu pixul raspunsurile pe care le vei vedea doar tu. Este important sa scrii cu mana ta, nu doar sa citesti intrebarile si sa-ti dai raspunsurile in gand, desi vei fi tentat sa faci asa.
Descarca aici cele