Richard Wurmbrand : Mari Romani

Acest articol este foarte vechi. Va fi in curand rescris si va oferi mult mai multa valoare fata de ce ofera acum

***

Cand s-au anuntat cei 10 finalisti de la Mari Romani multa lume a fost surprinsa de aparitia lui Richard Wurmbrand in top. de la reactii “n-am auzit de el” pana la “cine e asta? ” s-a vazut nivelul de cultura al generatiei de azi care il vad pe Gigi Becali ca un model

Prezentarea lui Wurmbrand:

[audio:http://enjoying.evonet.ro/adi/prezentare wurmbrand.mp3]

Richard Wurmbrand (n.24 martie 1909, Bucures,ti – d. 17 februarie 2001, Los Angeles) a fost un evreu convertit la cres,tinism, pastor lutheran, persecutat între 1941-1944 de autoritatile române ca evreu si dupa instalarea regimului comunist în România det,inut politic ca protestant.

S-a nascut in Bucuresti in 1909, fiind cel mai mic din cei patru baieti ai unei familii de evrei romani. Dotat intelectual, vor­bind fluent noua limbi, Ri­chard a avut o tinerete fur­tu­noa­sa, activand in politica de stanga, si lucrand ca „stockbroker”. In 1936 s-a casatorit cu Sabina. Calatorind in acelasi an prin muntii Romaniei, tanarul cuplu evreu a intalnit un tamplar crestin care le-a pus in mana o Biblie. Neavand educatie, nu le-a putut explica prea mult, si nu le-a pu­tut raspunde la intrebari, ci doar i-a sfatuit sa-si faca timp sa citeasca macar una din Evanghelii, care de fapt este o scur­ta biografie a celei mai mari persona­li­tati a poporului evreu, Isus Christos. Ei au citit, au intalnit si alti evrei crestini, si s-au intors la Dumnezeu devenind crestini. S-au alaturat bisericii Misiunii Anglicane pen­tru Evrei din Bucuresti. Curand Richard a fost ordinat pastor anglican si mai tarziu pastor lutheran.

In timpul celui de al doilea razboi mondial, pastorul Richard Wurmbrand si so­tia sa Sabina au desfasurat fara frica o lucrare misionara crestina ilegala. Ei au smuls numerosi tineri evrei din ghetto-uri, au predicat zilnic in multe adaposturi si au fost arestati de cateva ori pentru activitate crestina ilegala in timpul starii de razboi. Odata au fost gata sa fie impus­cati de un tribunal militar. Au fost scapati numai la interventia editorului sef al principalului ziar al Romaniei din vremea aceea. Parintii Sabinei, doua surori si un frate au pierit in masacrele naziste.

Dupa razboi, in 1945 Partidul Comunist a convocat unn congres al cultelor la care au participat 4000 fr preoti, pastori, rabini, din toate cultele, in incercarea de a-si casitga sprijinul religios. Dintre toti cei din sala Wurmbrand a fost singurul care a sustinut faptul ca un crestin trebuie sa fie devotat lui Hristos iar comunismul este un sistem de teroare. Pentru acest lucru cateva saptamani mai tarziu ..in timp ce mergea spre biserica Richard Wurmbrand a fost rapit si aruncat in inhisoare timp de 8 ani.

In tot acest timp a suferit tortura, tentative de spalare a creierului, zile intregi petrecute in celula condamnatilor la moarte..pentru un singur motiv : nu inceta sa vorbeasca prigonitorilor lui despre credinta Crestina. In clipurile urmatoare Wurmbrand vorbeste pentru Congresul SUA despre metodele de tortura din inchisoare

Incercari de spalare a creierului:

——————————————————-

Fortati sa inghita sare si apoi sa stea fara sa bea apa ore intregi:

A fost tinut sub un nume fals intr-o celula izo­lata. Datorita pozitiei sa­le internationale de con­ducator crestin, diplomati si ambasade straine au in­tre­bat au­toritatile comunis­te despre soarta sa. A­ces­tea au min­tit, spunand ca nu a fost a­res­tat, ci a fugit din Ro­mania . Mai tarziu, in­divizi din securitate, dan­du-se drept fosti detinuti, colegi de inchisoare i-au relatat sotiei sale ca au asistat la inhumarea lui in cimitirul inchisorii. Atat familia cat si prietenii sai din tara si din strainatate, au fost sfatuiti sa-l uite, pentru ca este mort.

Dupa 8 ani in inchisoare timp in care i se spusese ca sotia lui s-a recasatorit si crestinii au disparut din Romania..a fost eliberat ..cu conditia sa nu mai predice. Wurmbrand a ignorat aceste conditii si a continuat sa isi faca slujba.

In 1959 a fost arestat din nou si condamnat la 25 ani de inchisoare. A fost torturat si batut din nou. In 1864 a fost eliberat ca urmare a unnei amnestii generale.

Dandu-si seama de marele pericol al unei noi arestari, crestinii din Norvegia au negociat cu autoritatile comuniste in vederea obtinerii permisiunii pentru ca familia Wurmbrand sa poata parasi Romania . Pretul obisnuit pentru un expatriat era 2.000 de dolari. Pentru Wurmbrand au ce­rut 10.000 de dolari. Cartile sale „Tor­tu­rat pentru Hristos” si „Biserica Subte­rana” descriu aceste lucruri in detaliu.

in 1966 a ajuns in SUA in Philadelphia. S-a întâmplat în asa fel încât, în acea zi, era cel mai mare miting de sustinere a Vietnamului Comunist. Principalul vorbitor era un pastor prezbiterian care sustinea cu vehementa cauza comunistilor. Oprindu-se sa asculte din curiozitate, Pastorul Wurmbrand s-a dus direct la microfon strigând, “Nu stii nimic despre comunism! Eu sunt doctor în comunism! Ar trebui sa fi de partea victimelor comunismului, nu de partea tortionarilor”. “Cum adica esti doctor în comunism” a rasunat cu sarcasm replica pastorului. “Iata acreditarile pe care le am!” a raspuns Wurmbrand, scotându-si camasa, aratând urmele adânci ale cicatricelor. Politia a l-a luat pe Wurmbrand deoparte, cerându-i sa se îmbrace, suficient pentru ziaristi sa faca fotografii dramatice si sa ceara interviuri. În ziua urmatoare în aproape toate ziarele importante din Statele Unite, si câteva din afara, pe prima pagina erau fotografii ale pastorului care aratau urmele torturilor, si cereri de interviuri, pe baza carora Pastorul Wurmbrand a trebuit sa-si amâne întoarcerea, prelungindu-si astfel sederea în Statele Unite cu o luna si jumatate.

In mai 1966 in fata Sub­co­mi­tetului Securitatii Interne a Senatului din Washington, Richard Wurmbrand a adus marturie asupra celor petrecute in inchisorile comuniste si descoperindu-si pieptul, a aratat cele 18 cicatrici adanci, urmare a celor indurate. Istoria a fost raspandita in lume prin ziarele din America , Europa si Asia .

Puteti urmari in clipul urmator ranile lui Wurmbrand, marturie a sutelor de crestini torturati si omorati in inchisorile comuniste:

Intrebat de cicatricea din zona inimii Wurmbrand a spus ca e vorba de o rana de cutit in urma torturii, la fel cicatricea de la gat. Celelalte cicatrici sunt semne ramase a batailor, insemnarilor cu fierul rosu sau cutitului.

I have been with physicians, I have much more broken bones than anybody, so either I broke my bones or somebody else broke them

I went to a hospital. There were several physicians. I can give their names. I spoke with them about religion. In the beginning they said, “We are atheists,” and then they saw my body and I asked them what treatment do I need. They said: “About treatment, do not ask us. Ask only the one in whom we don’t believe, but who has kept you alive, because according to our medical books, you are dead. A man who has what you have, with four vertebras broken, cannot live. According to our medical books, you are dead. If you are alive, then the one in whom we don’t believe has kept you alive.”

Stabilita in SUA, familia Wurm­brand a inceput “Misiu­nea Crestina pentru lumea co­mu­nista”, actuala “Vocea Mar­tirilor”, o organizatie pentru in­trea­ga lume, avand ca scop sa ajute pe crestinii persecutati de regimurile comuniste si sa-i evanghelizeze pe comunisti. Misiunea are ramuri in 35 de tari din lumea libera. Dupa caderea comunismului in Rusia, o deschidere speciala au avut spre tarile Arabe. Vorbind personal in multe tari, pastorul Wurm­brand a atras atentia lumii a­su­pra cauzei fratilor lor crestini uitati. Mesajul lui permanent a fost: „ Urati sistemele rele, dar iu­bitii pe persecutori, si in­cercati sa-i castigati pentru Christos” O credinta adanca, o gandire profunda, si o in­te­li­genta vie s-au combinat toate ca sa-i dea o personalitate calda, apropriata tuturor. Principiul lui era, „ Ajuta pe oricine, da-i oricui vine sa ceara de la tine, chiar daca nu-l poti ajuta decat cu putin”. Conducatorii crestini din toata lumea l-au numit Martirul Viu si Un Pavel al Cortinei de Fier .

Pastorul Wurmbrand a vorbit aproape in toate tarile din lumea libera si a condus multe interviuri televizate. Un exemplu este aparitia lui uluitoare de o ora si jumatate la televiziune cu Madelaine Murray O’Hare, o ateista declarata, pe care a lasat-o fara replica. El a zis: „am calatorit prin toata lumea si am vazut multe lucrari de binefacere in spitale crestine, orfelinate evreesti, chiar si case de batrani budiste. Ai putea tu sa-mi dai un singur exemplu de stabiliment de binefacere ateist?” O’Hare a tacut timp de trei minute si nu a gasit raspuns.

Wurmbrand a fost activ, a vorbit si a calatorit pentru Misiune pâna la vârsta de peste 85 de ani. În ultimii 5 ani de viata a fost tintuit la pat datorita unei boli contractate în timpul anilor de închisoare. A murit la 17 februarie 2001, la vârsta de 91 de ani, din cauza unei insuficiente respiratorii. Carti ale pastorului Wurmbrand pot fi comandate online prin libraria CLC România.

Puteti citi iin engleza decalratia sa completa in fata Congresului American AICI

Alte resurse:

Richard Wurmbrand despre Iubire:

[audio:http://enjoying.evonet.ro/adi/iubirea44.mp3]

—————————————————

Richard Wurmbrand despre Cearta

[audio:http://enjoying.evonet.ro/adi/certurile intre credinciosi.mp3]

—————————————————

Wurmbrand in Tarile Arabe :

[audio:http://enjoying.evonet.ro/adi/30000 biblii.mp3]

—————————————————

Ca sa votezi in continuare pentru cel mai mare roman : pe siteul http://www.mariromani.ro sau SMS la 1861, valabil în retelele Orange, Vodafone si Zapp;
– apelând numarul de telefon 031.570.1100, cu tarif normal, din reteaua Romtelecom (care are si posibilitatea de apelare internationala;
– prin taloanele publicate în Evenimentul Zilei.

23 thoughts on “Richard Wurmbrand : Mari Romani”

 1. citez de mai sus: >

  Eu nu il vad pe Gigi Becali drept model, dar cu toate astea nu am auzit totusi pina acum de Richard Wurmbrand. Iar curiozitatea de afla cine este, m-a adus pe aceasta pagina.

  Pacat ca la noi in Romania, necunoasterea e confundata de cele mai mlte ori cu prostia. Am invatat sa nu-mi fie rusine sa intreb daca nu stiu ceva. Nu mi-e rusine cu ce nu stiu. Nu lumea e de vina ca nu stie, dar de cite ori s-a vorbit despre domnul Wurmbrand la TV si de cite ori il vedem pe domnul Becali la TV?

  Cine e de vina ca lumea nu stie cine e Richard Wurmbrand? E suparatoare afirmatia ca daca nu stii cine e Richard Wurmbrand, probabil il ai ca model pe Gigi Becali.

  (By the way, nu am nimic nici cu domnul Becali, fiecare cu felul lui de a fi, dar romanii au ceva in general cu restul lumii, mereu ceva de comentat contra… e ceva tipic romanesc… Noroc ca am cunoscut si alte popoare, ca sa vad ca exista toleranta si amabilitate fata de semeni, indiferent de felul oamenilor de a fi, pentru ca toti in final au o mama care i-au zamislit si care ii iubesc asa cum sint… Iar necunoasterea la alte popoare nu e considerata prostie, cum e considerata la romani, din pacate. Ati auzit ca strainii sint reci? Nu am intilnit asa ceva…)

 2. Plecand de la un pur show de televiziune, (probabil din dorinta de a castiga ceva audienta sau popularitate) si o prostie, in esenta (pentru ca nu ai cum sa-l “enunti” pe cel mai mare roman; exemplul Gigi Becali-Richard Wurmbrand este elocvent pentru a sustine o categorisire in facerea unui top) totusi, TVR a scos la iveala cateva nume pe care prea putina lume le cunostea. Unul dintre aceste personaje “obscure” a produs un soc pentru majoritatea romanilor si acest nume este al pastorului R. Wurmbrand.
  Cum scriam anterior, pentru ca nu se poate face un top “la gramada”, nu ai cum sa stii care este CEL MAI MARE roman.
  Cert este ca am avut si avem oameni de o valoare inestimabila. Pe acestia trebuie sa-i cunoastem.
  Sper ca TVR-ul, ca si televiziune nationala, sa treaca de bariera show-ului si sa prezinte si de-acum incolo aceste valori care (inca) se regasesc in poporul nostru.
  Doamne ajuta,

 3. Mai este o saptamana si se incheie votul. Richard Wurmbrand este pe primul loc…
  Din primii 100, singurul de care nu auzisem este Richard Wurmbrand… Probabil de vina este incultura mea si faptul ca (probabil) mancarea mea favorita o reprezinta semintele de Helianthus annuus iar maxima favorita este “Hai Steaua”…
  Sau poate ca ar trebui sa trecem peste inregimentarea si spalarea creierului de care dam dovada atunci cand votam.

 4. Intr-adevar …

  Săptămâna 5-12 octombrie:

  RICHARD WURMBRAND se află acum pe LOCUL ÎNTÂI, urcând o poziţie în urma voturilor dumneavoastră.

  Cu siguranta vor manipula voturile :)) .

 5. Cum sa nu spunem cuvinte “frumoase” despre romani daca dintr’o privire asupra top 100 cei mai mari romani observam multa multa lipsa..de “ceva” a romanilor.. avand in vedere ca sunt in top 100 atat Bula cat si Becali .. Nicolitza .. si altii foarte “demni” de a fi in top 100.. si se mai gasesc unii sa comenteze despre RICHARD WURMBRAND????? da ce oare il voiatzi pe Bula ?? ma tem ca nu cumva sa se faca “MANEVRE” impotriva lui.. pt ca pt unii este ceva imposibil ca un pastor sa fie cel mai mare roman. ca doar vb aia Romaina e declarata tara crestina..

 6. Marturisirea ignorantei nu este o rusine! Nici eu nu am auzit de RW inainte de aparitia emisiunii. Dar nu pot fi de acord cu aprecierea regretabila a autorului articolului referitor la nivelul de cultura a generatiei de azi.

  Fara a contesta meritele indiscutabile ale lui RW, as vrea sa atrag atentia asupra faptului ca acest concurs se numeste Mari Romani. Exista multi oameni care au suferit in inchisorile comuniste (unde esti tu, oare, Corneliu Coposu?), iar RW este doar unul dintre ei, care a reusit sa-si faca glasul auzit in SUA.

  Pentru Romania moderna insa, ramine emblematica figura regelui Carol I. Ajunge sa vizitam castelul Peles si sa citim un manual de istorie pentru a intelege ce schimbare profunda a lasat domnia regelui Carol I. Cu tot respectul datorat suferintelor indurate de RW, cred ca nu poate fi comparata obtinerea neatirnarii tarii cu denuntul unui regim comunist!

 7. sunteti nebuni? de unde a aparut acest Richard Wurmbrand? vreti sa spuneti ca un pastor obscur care a facut puscarie (ca alte mii de romani) este mai important decat iorga sau titulescu. avem un roman care a fost presedintele ligii natiunilor (acum onu) si ne este bagat pe gat un necunoscut? iesiti pe strada si daca din 1000 de oameni stiu mai mult de 5 despre Richard Wurmbrand e mare lucru.

 8. da, show-ul se numeste mari Romani. Dar nu mari etnici romani, mari romani si punct.
  Cred ca trebuie sa terminam o data cu cliseul conform caruia trebuie sa fii crestin ortodox si etnic roman ca sa fi cu adevarat roman.
  Wurmbrand se considera roman si era mandru de asta- a se vedea sfarsitul documentarului in care spune “trebuie sa fim mandri ca suntem romani”.
  A fost un om care a luptat neinduplecat pentru crezul lui. Au fost si altii intemnitati de catre comunisti, toata coniseratia pentru ei, da Wurmbrand a fost primul roman care a depus marturie in fata Senatului American despre comunisme si printre primii oameni care au facut-o.
  A reusit sa atraga atentia asupra terorii rosii si asupra rezistentei pe care o duceau romanii prin credinta (vezi documentarul)
  A infiintat o organizatie de lupta impotrica comunismului, iar scrierile sale sunt cele mai traduse carti ale unui roman.
  Iar daca nu a fost indajuns de cunoscut in tara, e podatorita prejudecatilor de care sunt stapaniti o buna parte din compatriotii nostri.
  De aceea consider ca aces spectacol a facut dreptate, punand-ul pe locul pe care-l merita.

  Olahus

  etnic roman si crestin ortodox, daca are vreo importanta pentru evaluarea obiectivitatii

 9. Nene , nu vede nimeni in Becali un model insa sa aduci un pastor care nici macar nu are nume romanesc in primii 10 Cei mai mari romani mi se pare strigator la cer.
  Aici nu e ce a facut X pentru tine si alti followers ci ce a facut X pentru tara. Si la intrebarea : Ce a facut Wurmbrand pentru Romania imi poti da raspuns? Cred ca nu.

 10. Claudius,daca crezi ca a face ceva pentru Romania inseamna numai a recuceri Basarabia sau Bucovina sau a construi o biserica sau a fonda un club sportiv inseamna ca pentru tine viata se termina cand s-au terminat toate resursele materiale,iar fericirea ta este pur materiala(asta credeau si marxistii asa ca nu cred ca este o prea mare diferenta intre tine si ei).Cu toate acestea mostenirea spirituala nu valoreaza cat de putin?Oare Romania nu are nevoie si de hrana spirituala pentru a putea suprevietuii intr-o lume in care crima este ceva uzual,intr-o tara in care moartea este un subiect prea banal(eventual uita-te la stirile de la ora 17)?Oare nu mai exista Dumnezeu?Oare nu are nevoie Romania de mantuire,de trezire spirituala?Sau acesti termeni au disparut de mult din limbajul curent al romanilor?
  Ei bine,daca vei avea curajul sa citesti vreodata macar o carte a lui Richard Wurmbrand vei intelege ce a facut el pentru Romania…

 11. Despre Wurmbrand vorbeste Nicolae Steinhardt in cartea sa:” Jurnalul Fericirii .”

  Nu tocami laudativ…
  Se pare ca acest fost comunist o cam luase razna in inchisoare.

  Oricum, despre morti numai de bine.

 12. R.W.a fost unul dintre cei mai mari martiri, ai tuturor timpurilor si daca nu-l cunoaste-ti si nu ati citit nicio carte a lui, mai bine vedeti-va de treaba! Cautati la libraria Stephanus, cartea:” Cu D-zeu in subteran”si apoi sa vad, daca mai are vre-unul curaj sa vina sa comenteze ceva sau mai rau, sa-l puna la colt!

 13. Nu cred ca Wurmbrand a fost cel mai mare roman si nici nu cred ca  ar trebui sa fie, el este un personaj interesant si important pentru cultura si istoria Romaniei, dar din pacate traim intr-o tara unde Becali si Irinel sau…. prostia,  minciuna, necredinta si rautatea stapanesc mintile si sufletele oamenilor… suntem orbi si surzi in fata oricarui cuvant adevarat ….lacomia si hotia sunt "valorile morale" si din nefericire, intr-o zi, vom plati in fata lui Dumnezeu pentru "valorile" noastre.
  Pot fi acuzat de pesimism ? nu. O alta valoare incontestabila a spiritualitatii romanesti spune:
  – Poate ca cele mai teribile cuvinte rostite de Mantuitorul sunt la Luca 22, 67: "Daca va voi spune nu veti crede". 
  Aceasta-i conditia umana. Nu-L credem. Nu ne credem unii pe altii. Nu vrem, nu putem, nu stim, nu cutezam, nu ne straduim sa-i credem pe ceilalti. Experientele sunt intransmisibile. Ajungem sa pricepem unele lucruri  la ce bun? Nu suntem crezuti. Putem vorbi, dar nu putem stabili comunicatia, obtine legatura. Ce ne ramane a face decat, urmandu-I pilda, sa tacem.
    (Nicolae Steinhard)
  pentru cel ce a inteles nu ramane decat un singur lucru de facut: sa taci.

 14. In primul rand,Wurmbrand este evreu,nu este roman.Evreu prin cultura si educatie,evreu prin nastere,la fel cum Carol I este german.In la doilea rand,trecand cu vederea ca este evreu..ce a facut el pt Romania?a suferit in inchisorile comuniste ca alti mii de oameni…Ii recunosc valoarea ca om, ca martir,dar nu mie se pare a fi un mare roman, nu are ce cauta in top.Mihai Viteazul ,Maresalul Antonescu,Stefan cel Mare,astia sunt mari ROMANI.Fara ei nu am fi fost ce suntem acum…. ar trebui sa fim recunoscatori acestor personalitati istorice.

 15. Intra-adevar, cine suntem azi? am devenit un popor slab. Si sa nu ne scuzam ca e vina celor care ne conduc, pentru ca ei sunt dintre noi, mai mult, noi ii alegem. Ma uit la alte popoare tot foste comuniste care s-au mobilizat si au ajuns muuult mai departe decat noi.

  Saptamana care se incheie acum a marcat 100 de ani de la nasterea lui Richard Wurmbrand. Este, nu este un mare roman? Nu mai conteaza, showul tvr a trecut demult, cei mai julti nu si-l mai amintesc, a fost doar un show; nu cred ca se poate desemna un singur om pe care sa il cataloghezi ca cel mai mare roman.(recunosc ca am fost dezamagita ca a iesit Stefan cel Mare, dar asta nu conteaza deloc). Revin la Wurmbrand. Ce a facut el se inscrie pe linia celor mai inalte valori- a iubit; i-a iubit deopotriva pe fratii lui de credinta si pe dusamnii lui. Poate ca nu prezentat romanismul in lume, dar a prezentat IUBIREA la cel mai inalt nivel si adevarul ca Wurbrand prin scrierile lui a fost cel mai tradus autor roman. Cineva a spus mai sus ca a fost mai important actul lui CarolI de a duce tara la neatarnare decat denuntul comunismului….aici ma revolt in mine insami….cu cat ne indepartam de comunism cu atat uitam si asta e grav! Nu e deloc pirdere de timp sa cititi “Cu D`zeu in subterana” ca sa vedeti ce a insemnat comnismul!
  O fi vorbit N Steinhard lucurui cu minus despre Wurbrand….hei, Wurmbrand nu a fost un om perfect! si garantat ca nici Steinhart nu a fost si niciunul nu suntem.
  Numai bine!

 16. Care roman a avut cartile traduse in 70 de limbi ca R.W. si care a influentat mii de oameni din diverse popoare ???
  Ar fi multe de spus despre el dar cine va citi cu atentie tot ce e postat mai sus si va urmari video-urile va intelege cu siguranta :)

Comments are closed.