Factorul noroc

Am vazut recent un clip in care Derren Brown facea o serie de experimente intr-un orasel in Anglia incercand sa vada daca unii oameni sunt pur si simplu mai norocosi decat altii sau norocul ti-l faci cu mana ta.

Concluziile clipului sunt foarte interesante si felul in care  Derren te ajuta sa vezi ce se intampla prin intermediul unui show de televiziune e inedit. Timp de 3 luni de zile se raspandesc in acel sat vesti despre statuia unui caine “norocos” si localitatea e impanzita de stiri fabricate despre oameni care castiga diverse lucruri sau sunt mai norocosi pentru ca au pus mana pe acea statuie. Scopul clipului este sa vada daca oamenii incep sa se duca sa atinga acea statuie “norocoasa” si mai ales daca faptul ca oamenii cred ca sunt norocosi ii face sa fie mai norocosi, daca se observa o schimbare in viata lor.

luckydog

Firul rosu e urmatorul: Oamenii norocosi sunt mult mai dispusi sa riste si au ochii deschisi la oportunitati decat cei care se considera ghinionisti. Ca sa exemplifice acest lucru producatorii iau un itnerviu unui om din sat care spune ca el e foarte ghinionist, n-a castigat in viata lui nimic la vreun concurs, la loto sau la tombola si ii pun in fata tot felul de oportunitati ca el sa castige bani. Prima oara o fata care face un sondaj pe strada si care ofera 20 de lire celor care se opresc sa ii raspunda la intrebari. Apoi un televizor celor care fac alt lucru. Etc. Omul nostru ghinionist rateaza toate aceste ocazii. Pur si simplu nu castiga nimic pentru ca nu participa la nimic.

La fel este cazul multor oameni care spun ca asteapta ideea geniala de afaceri sau planul perfect sau pur si simplu sustin ca nu fac nici o schimbare in viata lor pentru ca ei nu au noroc.

Proverbul romanesc spune ca Dumnezeu iti da dar nu-ti baga in traista si are un sambure mare de adevar.

Eu ma consider norocos. Foarte norocos in sensul cel mai serios al cuvantului norocos.

Astazi am participat la o vantoare de comori in centrul vechi al Bucurestiului. Cu o zi inainte vazusem pe blogul lui Toma invitatia de a participa, mi s-a parut o idee inedita, imi plac vanatorile astea prin jungla urbana cand trebuie sa gasesti tot felul de indicii ciudate si sa fii primul care termina asa ca m-am dus.

Pe langa faptul ca echipa noastra a castigat huntul, organizatorii (editura All) au organizat o tombola pentru toti cei care au participat.

V-am zis ca sunt norocos, nu? Numele meu a fost scos de Toma din urna si am castigat un Ebook Reader. Dar pentru ca sunt si mai norocos, Iuliana mi-a propus sa il schimb cu bicicleta pe care a primit-o ea pentru ca isi dorea mai mult acel reader. Un deal bun nu se refuza asa ca acum in bucataria mea mica sta o ditamai bicicleta Koliken Cruiser Confort albastra, de la Biciclop.ro cu care am facut deja ture in seara asta si care e absolut superba.

bicicleta

Daca va zic si ca cei de la All s-ar putea sa imi dea carti pe care sa le ofer participantilor la seminariile mele ati spune ca sutn ultra-norocos, nu?

Toata aventura de azi a fost organizata de cei de la All cu ocazia aniversarii unui an de “Strada Fictiunii”

Acum daca tot ma trezesc in fiecare dimineata la 7 de doua saptamani, si s-a facut si cald, e cazul sa pun si sangele in miscare si bicicleta asta e perfecta pentru asa ceva.

P.S. Daca te crezi ghinionist poate e cazul sa deschizi ochii si sa vezi oportunitatile care te inconjoara.

Comments are closed.